Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kadınlar ve Erkekler Ağrıyı Farklı Şekillerde Hafifletiyor!

2 dakika
595
Kadınlar ve Erkekler Ağrıyı Farklı Şekillerde Hafifletiyor! SciTechDaily
Tüm Reklamları Kapat

Erkekler ve kadınlar ağrı hafifletme konusunda farklı deneyimler yaşarlar. Kaliforniya Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi tarafından yapılan ve Oxford University Press'te yayınlanan bir araştırma kronik bel ağrısı tedavisinde meditasyonu incelerken erkekler ve kadınların ağrı hafifletmek için farklı biyolojik mekanizmalar kullandığını ortaya koydu.[1]

Erkekler ağırlıklı olarak vücudun doğal ağrı kesicileri olan endojen opioidlerin salınımına güvenirken, kadınlar ağrıyı yönetmek için opioid dışı alternatif yolları kullanıyor.

Morfin ve fentanil gibi sentetik opioid ilaçlar, mevcut en güçlü ağrı kesici ilaç sınıfıdır. Kadınların, vücutta doğal olarak üretilen opioidlerle aynı reseptörlere bağlanan sentetik opioid ilaçlarına daha zayıf tepki verdiği, buna karşın ağrıyı hafifletmek için opioid dışı mekanizmalara daha güçlü tepki gösterdiği biliniyor. Ayrıca opioid ilaçların bu özelliği, nasıl hem bu kadar güçlü ağrı kesici olup hem de olduklarını, ama önemli bir bağımlılık riski taşıdıklarını açıklamaya yardımcı olur. San Diego Kaliforniya Üniversitesi Empati ve Şefkat Enstitüsü'nde profesör olan Fadel Zeidan şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bağımlılık, başlangıçtaki dozlar artık etkili olmadığı için daha fazla opioid almaya başladığınızda gelişmeye başlar. Spekülatif olsa da bulgularımız, kadınların opioid bağımlılığına daha yatkın olmasının bir sebebinin, biyolojik olarak opioidlere daha az duyarlı olmaları ve ağrı kesici etkisini hissetmek için daha fazla almaları gerekmesi olabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, hem sağlıklı bireyler hem de kronik bel ağrısı teşhisi konmuş kişiler dahil olmak üzere toplam 98 katılımcıyı içeren iki klinik çalışmadan elde edilen verileri birleştirdi. Katılımcılar, bir meditasyon eğitim programına tabi tutulduktan sonra plasebo veya yüksek dozda nalokson (hem sentetik hem de endojen opioidlerin etkisini engelleyen bir ilaç) alırken meditasyon yaptılar. Aynı zamanda bacaklarının arka kısmına acı verici ancak zararsız bir ısı uyaranı uygulandı. Araştırmacılar, opioid sistemi bloke edildiğinde ve edilmediğinde meditasyonun sağladığı ağrı hafifletmesini ölçüp karşılaştırdılar.

Çalışma bulgularına göre, opioid sisteminin nalokson ile bloke edilmesi, erkeklerde meditasyon yoluyla sağlanan ağrı hafifletmesini engelledi ve bu durum, erkeklerin ağrıyı azaltmak için endojen opioidlere güvendiğini gösterdi. Öte yandan, naloksonun kadınlarda meditasyonla sağlanan ağrı hafifletmesini artırdığı gözlemlendi; bu da kadınların ağrıyı azaltmak için opioid dışı mekanizmalara güvendiğini ortaya koydu. Hem erkeklerde hem de kadınlarda, kronik ağrısı olan katılımcılar, sağlıklı bireylere kıyasla meditasyonla daha fazla ağrı hafifletmesi yaşadı.

Hem erkeklerde hem de kadınlarda, kronik ağrısı olan katılımcılar ise sağlıklı bireylere kıyasla meditasyonla daha fazla ağrı hafifletmesi yaşadı. Zeidan sonuçlarla ilgili şunları söylüyor:

Bu sonuçlar, cinsiyete özgü ağrı tedavilerine duyulan ihtiyacı vurguluyor, çünkü mevcut tedavilerimizin birçoğu kadınlarda, erkeklerde olduğu kadar etkili değil.

Araştırmacılar, ağrı tedavisini bireyin cinsiyetine göre uyarlayarak, hastaların yaşam kalitesini iyileştirmenin mümkün olabileceğini ayrıca bunun opioidlere olan bağımlılığı ve bunların kötüye kullanımı azaltacağını da belirtiyor. Zeidan sözlerini şöyle bitiriyor:

Erkekler ve kadınlar arasında ağrı yönetiminde açık farklılıklar var, ancak şimdiye kadar endojen sistemlerin kullanımında belirgin bir biyolojik fark görülmemişti. Bu çalışma, ağrının işlenmesinde cinsiyete dayalı farklılıkların olduğunun ve ağrı tedavisi geliştirirken bu farkların daha dikkatli ele alınması gerektiğinin net bir kanıtı.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/12/2024 02:25:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18811

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Işık
İspat Yükü
Olumsuz
Diyabet
Moleküler Biyoloji
Endokrin Sistemi
Nöron
Kurbağa
Fizyoloji
Dünya Dışı Yaşam
Uzay Aracı
Metal
Doğru
Kanser Tedavisi
Toprak
Coğrafya
Doku
Kahve
Doğum
Tehlike
Cinsellik Araştırmaları
Yatay Gen Transferi
Fobi
Odontoloji
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Kadınlar ve Erkekler Ağrıyı Farklı Şekillerde Hafifletiyor!. (21 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18811
Derin, U., Derin, U. (2024, October 21). Kadınlar ve Erkekler Ağrıyı Farklı Şekillerde Hafifletiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 06, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18811
U. Derin, et al. “Kadınlar ve Erkekler Ağrıyı Farklı Şekillerde Hafifletiyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 21 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18811.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Kadınlar ve Erkekler Ağrıyı Farklı Şekillerde Hafifletiyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, October 21, 2024. https://evrimagaci.org/s/18811.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close