Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Jena Deneyi: Türlerin Soylarını Tüketmemiz, Medeniyetimizi Tehdit Ediyor!

Jena Deneyi: Türlerin Soylarını Tüketmemiz, Medeniyetimizi Tehdit Ediyor! Pixabay
3 dakika
1,174
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsünden (Alm: "Karlsruher Institut für Technologie" ya da kısaca "KIT") bilim insanlarının dahil olduğu biyoçeşitlilik üzerine en büyük deneylerden biri olan Jena Deneyi, halihazırda gerçekleşmekte olan tür kaybının beslenme, su temini, inşaat malzemeleri ve enerji kaynakları açısından insanların yaşamını doğrudan etkilediğini gösterdi. Jena konsorsiyumu, Nature & Ecology Evolution dergisinde yayınladıkları 3 ayrı makalede, ekosistem işlevlerinin yalnızca bitkilerin özelliklerinden yola çıkarak öngörülemeyeceğini, bunun için biyotik ve abiyotik etkileşim ağlarının tümüyle ele alınması gerektiğini bildiriyor.[1], [2], [3]

Dünya üzerindeki biyoçeşitlilik (tür çeşitliliği, türler arası genetik çeşitlilik ve ekosistem çeşitliliği) insanlar da dahil olmak üzere tüm organizmaların yaşamlarının temelidir. Bitki büyümesi ve istikrarlı malzeme çevrimi gibi temel süreçler biyoçeşitliliğe dayanmaktadır. Ancak biyolojik çeşitlilik, durmaksızın azalmaktadır. Araştırmacılara göre bu kayıp, dehşet verici boyutlara ulaşmıştır. Bu nedenle çok sayıda bilimsel çalışma ve deney, ekosistemlerin işleyişi ve insanlarca kullanımı bakımlarından biyoçeşitliliğin önemi üzerine incelemelerde bulunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Tür Kaybının İnsanları Doğrudan Etkileyen Sonuçları Var!

Biyoçeşitlilik konusundaki en büyük ve en uzun soluklu projelerden biri, 2002'den 2019'a kadar Alman Araştırma Vakfı tarafından finanse edilen ve Jena Üniversitesi tarafından koordine edilen Jena Deneyi'dir.

Deneyde, farklı bilimsel kurumlardan araştırmacılar, biyoçeşitliliğin otlaklar üzerindeki etkilerini incelediler. Ana kimyasal elementlerin döngülerinin kapsamlı bir şekilde ölçülmesi ve yer üstü ve yer altı süreçlerinin incelenmesi yoluyla temel mekanizmaları belirlediler. KIT Coğrafya ve Jeoekoloji Enstitüsü (IFGG) Jeomorfoloji ve Toprak Bilimi Grubu Başkanı Profesör Wolfgang Wilcke ve bu grubun bir üyesi olan Dr. Sophia Leimer de deneye katılarak bitki çeşitliliği ve azot/fosfor döngüsü arasındaki ilişkiyi incelediler. Wilcke şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Jena deneyinin bulguları, mevcut tür kaybının insanlık için doğrudan sonuçları olduğunu doğruluyor. Sonuç olarak, şu anda düzgün işliyor gibi gözüken doğa işleyişleri, aslında bozuluyor. Buna en temel örnekler gıda, kumaş ve inşaat malzemeleri için biyokütle üretiminin yanı sıra yakıtlar ve su ve besin döngüleri. Değişikliklerin sel, kuraklık veya yeraltı suyu kirliliği gibi ciddi etkileri bulunmaktadır. Bu gelişmeyi durdurmak ve tür çeşitliliğini korumak için bireysel tüketiciden ulusal hükümetlere ve uluslararası kuruluşlara kadar her düzeyde daha fazla araştırma ve pratik önlemlere ihtiyaç var.
Makro ölçekteki canlılar ile mikro ölçekteki canlılar arasındaki büyük bağıntıyı görmezden gelemeyiz. Örneğin, Kanada geyiklerinin (elk) etrafındaki ekosistemler üzerine büyük etkileri vardır. Yırtıcıların ve bitkilerin sağlığı ve çeşitliliği gibi görünen şeylerin yanı sıra besin zinciri ve mikrobiyal topluluk gibi görünmeyen oluşumlar üzerine de etkisi büyüktür.
Makro ölçekteki canlılar ile mikro ölçekteki canlılar arasındaki büyük bağıntıyı görmezden gelemeyiz. Örneğin, Kanada geyiklerinin (elk) etrafındaki ekosistemler üzerine büyük etkileri vardır. Yırtıcıların ve bitkilerin sağlığı ve çeşitliliği gibi görünen şeylerin yanı sıra besin zinciri ve mikrobiyal topluluk gibi görünmeyen oluşumlar üzerine de etkisi büyüktür.
Brianna E. Leahy

Biyoçeşitliliğin Önemi Ancak Disiplinlerarası Araştırmalarla Belirlenebilir!

Nature Ecology & Evolution'daki üç yayından oluşan bir seride, Jena Konsorsiyumu 2018 ve 2020 arasında önemli sonuçlar yayınladı: Ortada ne kadar fazla sayıda ekosistem işleyişi (kapalı bir besin döngüsü gibi) ve ondan elde edilecek hizmet (örneğin, biyokütle üretimi) varsa, o denli bitki türüne ihtiyaç duyulmaktadır.

ABD'deki BioDIV Deneyi ile birlikte Jena konsorsiyumu, bitki türlerinin karışımlarının genel olarak rastgele oluşturulduğu yapay deneylerin sonuçlarının istikrarlı olduğunu ve doğal dünyaya aktarılabileceğini buldular.

Jena Deneyi, en son yayınında, ekosistem işlevlerinin ve hizmetlerinin yalnızca bitkilerin özelliklerinden tahmin edilemeyeceği sonucuna da varmıştır. Daha ziyade, bir ekosistemin biyotik ve abiyotik etkileşimlerinin tüm karmaşıklığını, yani canlı ve cansız doğadaki tüm etkileşimleri dikkate almak gerekmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Korkutucu! 4
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 00:45:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9813

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. I. f. Technologie, et al. Jena Deneyi: Türlerin Soylarını Tüketmemiz, Medeniyetimizi Tehdit Ediyor!. (3 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9813
Technologie, K. I. f., Özerdem, Ö., Özdil, A. Ş. (2021, January 03). Jena Deneyi: Türlerin Soylarını Tüketmemiz, Medeniyetimizi Tehdit Ediyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9813
K. I. f. Technologie, et al. “Jena Deneyi: Türlerin Soylarını Tüketmemiz, Medeniyetimizi Tehdit Ediyor!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Özge Özerdem, Evrim Ağacı, 03 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/9813.
Technologie, Karlsruher Institut für. Özerdem, Özge. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Jena Deneyi: Türlerin Soylarını Tüketmemiz, Medeniyetimizi Tehdit Ediyor!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Özge Özerdem. Evrim Ağacı, January 03, 2021. https://evrimagaci.org/s/9813.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close