Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

James Webb Uzay Teleskobu, Önemli Bir Organik Molekülün Tespitini Yaptı!

3 dakika
233
James Webb Uzay Teleskobu, Önemli Bir Organik Molekülün Tespitini Yaptı! NASA
James Webb Uzay Teleskobu görüntüleri, Orion Bulutsusu'nun Avcı Çubuğu olarak bilinen bir bölümünü göstermektedir.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

26 Haziran 2023 tarihinde bir grup araştırmacı, James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanarak Avcı Bulutsusu'ndan yaklaşık olarak 1350 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve d203-506 olarak bilinen öngezegen diskli genç bir yıldız sisteminde CH3+ molekülünü tespit ettiler.

Organik Moleküller Neden Önemli?

Organik bileşikler yaşamın temellerini oluşturur. Bu nedenle organik moleküller hem Dünya'da yaşamın nasıl geliştiğini hem de evrenimizin başka bir yerinde potansiyel olarak nasıl gelişebileceğini anlamaya çalışan bilim insanları için oldukça önemlidir. Ayrıca karbon içeren iyonik organik moleküller de oldukça önemlidir çünkü düşük yıldızlararası sıcaklıklarda bile daha karmaşık organik moleküller oluşturmak için diğer küçük moleküllerle reaksiyona girerler. CH3+ de bu özellikte bir bileşiktir. Bu yüzden 1970 ve 1980'li yıllardan beri bilim insanlarının sürekli odağındadır. Fransa'daki Paris-Saclay Üniversitesinde spektroskopi uzmanı ve bilim ekibi üyesi olan Marie-Aline Martin şöyle açıklıyor:

CH3+ molekülünün tespit edilmesi yalnızca James Webb'in inanılmaz hassasiyetini doğrulamakla kalmıyor, aynı zamanda yıldızlararası kimyada CH3+ molekülünün varsayılan merkezi önemini de doğruluyor.

CH3+ Molekülünün Keşfi

1970'li yıllarda yayımlanan araştırmalar CH3+ molekülünün önemini tahmin edemese de molekülün öneminin önceden tespit edilmesi neredeyse imkansızdı. Öngezegen disklerindeki birçok molekül, radyo teleskopları kullanılarak gözlemlenir. Bununla birlikte, bunun mümkün olabilmesi için söz konusu moleküllerin "kalıcı dipol momenti" olarak bilinen özelliğe sahip olmaları gerekmektedir. Bu özellik; molekülün geometrisinin, elektrik yükünün kalıcı olarak dengesiz olduğu ve moleküle bir pozitif ve bir negatif yük verdiği anlamına gelir. CH3+ simetriktir ve bu nedenle yükü dengeli olduğundan radyo teleskopları ile yapılan gözlemler için gerekli olan kalıcı dipol momentine sahip değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Kızılötesinde ise CH3+ tarafından yayılan spektroskopik çizgileri gözlemlemek teorik olarak mümkündür ancak Dünya'nın atmosferi, bu çizgilerin Dünya'dan gözlemlenmesini imkânsız kılmaktadır.

İşte bu yüzden bu keşif için kızılötesindeki sinyalleri gözlemleyebilen, yeterince hassas uzay tabanlı bir teleskop kullanmak gerekiyordu. James Webb Uzay Teleskobu'nun MIRI ve NIRSpec cihazları bu iş için oldukça uygundu. Aslında bir CH3+ saptaması daha öncelerde o kadar zordu ki ekip, verilerinde sinyali ilk gördüğünde onu nasıl tanımlayacaklarından tam olarak emin bile değildi. Dikkat çekici bir şekilde ekip, çeşitli deneyimlere sahip uluslararası bir ekibin uzmanlığından yararlanarak sonuçlarını dört haftadan daha kısa bir zaman içinde yorumlayabildi.

CH3+ sinyali, yıldız öngezegen diskinde tespit edildi. Sinyal, Orion Bulutsusu'ndan yaklaşık 1350 ışık yılı uzaklıkta bulunan d203-506 olarak bilinen bir sistemdeydi. d203-506 sistemindeki yıldız; Güneş'in yalnızca onda biri kadar kütleye sahip küçük bir kırmızı cüce yıldızken sistem yakınlardaki sıcak, genç ve büyük kütleli yıldızlardan gelen güçlü ultraviyole radyasyona maruz kalıyordu.

Bilim insanları, gezegen oluşturan öngezegen disklerinin çoğunun, bu tür yoğun morötesi radyasyon döneminden geçtiğini düşünmektedir çünkü yıldızlar genellikle büyük, ultraviyole üreten yıldızları içeren gruplar halinde oluşma eğilimindedir. İlginç bir şekilde; göktaşlarından elde edilen kanıtlar, Güneş Sistemimizi oluşturmaya devam eden öngezegen diskinin de çok büyük miktarda ultraviyole radyasyona maruz kaldığını göstermektedir.

Nikon D7500 DSLR kamera ile pozlanmış bir Orion Bulutsusu görseli.
Nikon D7500 DSLR kamera ile pozlanmış bir Orion Bulutsusu görseli.
William Brown

CH3+ molekülünün keşfi; yerel evrenimizin bileşimini ve evrimini başarılı bir şekilde araştırmak ve yorumlamak için James Webb Uzay Teleskobu'nun özelliklerini dünya merkezli laboratuvarların özellikleriyle birleştiren gözlemsel astronomlar, astrokimyasal modelciler, teorisyenler ve deneysel tayf bilimciler arasındaki bir iş birliği sayesinde mümkün oldu. Marie-Aline Martin iş birliği hakkında şunları söylüyor:[1]

Keşfimiz astronomlar, modelleyiciler ve laboratuvar tayf bilimcilerinin James Webb tarafından gözlemlenen benzersiz özelliklerini anlamak için güçlerini birleştirmeleri sayesinde mümkün oldu.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ ESA. Webb Makes First Detection Of Crucial Carbon Molecule In A Planet-Forming Disc. Alındığı Tarih: 29 Haziran 2023. Alındığı Yer: ESA | Arşiv Bağlantısı
  • M. Olson. Webb Makes First Detection Of Crucial Carbon Molecule. (18 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2023. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:25:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14989

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. Y. Arslan, et al. James Webb Uzay Teleskobu, Önemli Bir Organik Molekülün Tespitini Yaptı!. (29 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14989
Arslan, Y. Y., Civan, Ç. (2023, June 29). James Webb Uzay Teleskobu, Önemli Bir Organik Molekülün Tespitini Yaptı!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/14989
Y. Y. Arslan, et al. “James Webb Uzay Teleskobu, Önemli Bir Organik Molekülün Tespitini Yaptı!.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, 29 Jun. 2023, https://evrimagaci.org/s/14989.
Arslan, Yusuf Yiğit. Civan, Çınar. “James Webb Uzay Teleskobu, Önemli Bir Organik Molekülün Tespitini Yaptı!.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, June 29, 2023. https://evrimagaci.org/s/14989.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close