Islık Dili: Türkiye'ye Özgü Olan ve Beynin İki Lobunu da Kullanan Tuhaf İletişim Aracı!
Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Ülkemizin kuzey doğu tarafındaki bazı topluluklar iletişim kurmak için ıslık çalıyorlar. Yaklaşık 10.000 kişi bu şekilde iletişim kuruyor olmasının yanında bu dilin bir diğer özelliği beynin iki yarım küresini de kullanıyor olması. Konuyla ilgili Show TV'ye ait bir haberi buradan izleyebilirsiniz:
Elbette ki bu gruplar birbirlerine yakınken Türkçe konuşuyor, ıslığı ise birbirlerinin konuşmalarını duyamayacakları uzak mesafelerde iletişim kurmaları gerektiği zamanlarda kullanıyorlar. Islık dili yapı olarak Türkçe ile aynı, sadece onun farklı bir formatı. Araştırmacılar şimdiye kadar inceledikleri dillerde, konuşmak ve yazmak için beynin sol yarım küresinin kullanıldığını görmüşlerdi, ancak ıslık dili onlardan daha farklı gibi görünüyor. Dr. Onur Güntürkün bu konu hakkında şunları söylüyor:
Tonal ya da tonal olmayan bütün dillerde, yazmak ve konuşmak için beynin sol yarım küresinin kullanıldığını biliyorduk. Şimdi ise iki yarım küreyi de kullanan bir dil keşfettik, bu bir ilk.
Current Biology dergisinde yayınlanan bu araştırma için Bochum Ruhr Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı Kuşköy'de yaşayan ve ıslık dili ile iletişim kurabilen 31 bireyi inceledi. Katılımcılara ıslık dili konuşması ve Türkçe heceler dinletildi.
Klasik deneylerin formatı şöyle: Katılımcıların bir kulağına -da sesi verilirken, ona çok benzer sesler içerdiği için diğer kulağına -ba sesi verilir ve katılımcılara ne duydukları sorulur. Bireyler genelde sağ kulağına verilen heceleri söylerler ve bu da beynin sol lobunun kullanıldığına işarettir. Bahsi geçen araştırmada da bu klasik deney uygulandı ve beklenilen sonuca ulaşıldı. Aynı deney ıslık dili ile yapıldığında ise, katılımcılar iki kulağına gelen sesleri de anladıklarını dile getirdiler. Yani Türkçe kelimeler ıslıklar ile hecelendiğinde bir asimetrinin olmadığı görüldü. Deneyin ardından oluşan ilk görüşü araştırmacılar şöyle not etti:
Sonuçlar, beyindeki asimetrinin sinyal oluşturma sürecinin en başında oluştuğunu gösteriyor.
Ancak Türkçe Islık dilinin neden asimetriye yol açmadığı henüz net değil. Güntürkün heyecan verici sonuç için şunları söylüyor:
Sonuçlar bizlere beyin organizasyonumuzun, daha doğrusu asimetrisinin, sabit olmadığını söylüyor. Bu da demek oluyor ki, beyin yapımızı radikal kararlar vererek değiştirebiliriz.
Araştırmacılar bu bulguların inme kurbanları için bir umut ışığı olabileceğini düşünüyor. Güntürkün sonraki araştırmaların, inmenin beyinlerinin sol yarım küresini etkilediği hastaların da ıslık dilini konuşabilmeleri üzerine yoğunlaşabileceğini düşünüyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 8
- 5
- 4
- 4
- 3
- 3
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
- O. Güntürkün, et al. (2015). Whistled Turkish Alters Language Asymmetries. Current Biology, sf: 706-708. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 20:29:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3871
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in IFLS. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.