Işık Hızında Bilgisayarlar!

- Özgün
- Bilgisayar Bilimi
Veriler, internetin fiber optik kablolarından bilgisayarınıza ışık hızında geliyor. Ancak bilgisayarınıza girdiği anda hızı düşürülerek elektronlara çevriliyor ve kablolar aracılığıyla yine bilgisayarınızdaki devrelere, işlenmek üzere iletiliyor. Bu, yavaş olmasının yanı sıra çok fazla enerji tüketerek bilgisayarınızın ısınmasına neden olan bir işlemdir, çünkü işlemci gücünün %80’i bilgilerin kablolar aracılığıyla iletilmesi için harcanır.
Bu nedenle araştırmacılar bir taraftan ışığı işleyebilecek fotonik devreler, bir taraftan da ışığı bilgisayarın içindeki binlerce noktaya iletecek optik ara bağlantılar tasarlamaya çalışıyorlar. Bugüne kadar mühendislerin tek tek tasarlamak zorunda oldukları ara bağlantılar artık bir algoritmayla, bir saç telinin çapına 20 tanesi sığabilecek şekilde, kolayca ve başarıyla tasarlanabiliyor. Elektronik devrelerin tasarımında kullanılan yazılımlara çok benzeyen algoritma, silikon bağlantıların belirli bir frekansa sahip kızılötesi ışığı belirli bir yere iletmesi için gereken sapmayı kolayca hesaplayarak tasarımını yapabiliyor.
Böylece dijital bulutta saklanan bilgiye anında erişebilen ve büyük miktarda veriyi çabucak analiz edebilen geleceğin bilgisayarlarına bir adım daha yaklaşmış oluyoruz.
Bu arada bir not olarak algoritma sözcüğünün IX. yüzyılda Orta Asya'da Harizm bölgesinde yaşamış ve matematiksel hesaplamalarda Arap rakamlarının, yani ondalık sistemin kullanılması üzerine bilimsel bir eser yazmış olan matematikçi Muhammed bin Musa Al-Harizmi'nin adından geldiğini belirtelim.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/04/2025 13:28:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4240
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.