İnterstisyum: Yeni Organ Keşfedildi Mi?
Bu ''keşifler'', daha önce bilinmeyen bir dokunun kesim esnasında ilk defa görülmesi, asırlardır hekimlerin gözünden kaçan yapıların günümüzde fark edilmesi gibi keşifler değildir. Varlığı halihazırda bilinen yapıların terminolojik tanımlarının değişimidir. Yani bunlar, fiziksel bir bulgudan ziyade, terminolojik tespitlerdir.
İnterstisyumun bir "organ" olarak ilan edilmesi, geçtiğimiz senelerde yine halihazırda bilinen mezenter isimli bağırsak askısının organ olarak sınıflandırılmasına benzerdir. Mezenter, bağırsakların bir bölümünü karın arka duvarına bağlayan bir periton (karın zarı) uzantısıdır. Da Vinci zamanından bile çizimleri yapılan ve varlığı bilinen bu doku, 2017 yılından itibaren organ olarak sınıflandırılması gerektiği belirtilmiştir. Görüleceği üzere, ortada yeni bir keşif bulunmamaktadır.
İnterstisyum zaten kabaca "dokular arası boşluk" demektir. İçerisinde dokular arası sıvılar ve lenf akışları bulunur. Birçok fizyolojik sürece yardımcıdırlar. Nature dergisinde yayımlanan çalışmada ekstrahepatik safra kanalından alınan biyopside, submukozaya bağlı interstisyel alan gözlemlenmiştir. Yani karaciğer dışındaki safra kanalının dokusunda da bu alanların mevcut olduğu anlaşılmıştır. Normalde zaten orada bu yapının anatomik olarak varlığı biliniyordu. Bu çalışmada ise, doğrudan bağ doku ile desteklenmiş anatomik yapılar olduğu gözlemlendi. Çünkü yeni endomikroskopik lazer (pCLE) biyopsisi teknolojisi sayesinde, dokuların yapısı daha iyi korunarak kesilebiliyor.
Bildiğiniz gibi patolojik incelemelerde dokular, bir takım işlemlerden geçirilerek kesilir ve mikroskop altında incelenir. Doğal olarak kesim işleminden doğan (artefakt) iyi veya kötü birçok yargı oluşturabilir. Bu da, çeşitli yapıların terminolojik kategorizasyonunu zorlaştırmaktadır. Bu yeni yöntem sayesinde, bu yapının bir istenmeyen ve kesim işleminden doğan yapay bir artefakt olmadığı anlaşılabilmiştir. Böylece bu anatomik yapı, organ olarak kategorize edilebilmiştir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 4
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- P. C. Benias. (2018). Structure And Distribution Of An Unrecognized Interstitium In Human Tissues. Nature Scientific Reports. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/12/2024 08:32:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5361
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.