Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnternet Sitelerinin Evrimi: Dünyanın En Büyük İnternet Sitelerinin İlk Versiyonları

3 dakika
8,859
İnternet Sitelerinin Evrimi: Dünyanın En Büyük İnternet Sitelerinin İlk Versiyonları
Tüm Reklamları Kapat

Bu yazımızda ya sürekli olarak ya da belli bir zaman diliminde kullandığımız, internetin en büyük internet sayfalarının ve şirketlerinin anasayfalarının ilk başta nasıl göründüklerini göstermek istiyoruz. Bu değişimler, sadece bir şirketin büyümesini ve yazılım teknolojilerinin gelişimini değil, aynı zamanda teknolojik bir ürünün, onları şekillendiren bilim insanları ve mühendislerin elinde nasıl farklılaşabileceğini gösteriyor. Her şirketin kendine has felsefeleri bulunuyor ve bunu tasarımlarına yansıtıyorlar. Başlayalım:

1. Google

Google, 1996 senesinde, Stanford Üniversitesinde doktoralarını yapmakta olan Larry Page ve Sergey Brin tarafından kuruldu. Günümüzdeki en büyük internet dizinleme ve arama motoru olan Google, aynı zamanda gezegen üzerindeki en değerli markalardan birisidir. İlk başta nasıl göründüğüne dair çeşitli fotoğraflar yayınlanmış olsa da, Google tarafından yayınlanan ilk görüntüsü yukarıdaki görseldeki gibidir.

2. Facebook

Facebook, ilk olarak 2004 yılında yazılmaya başlandı; ancak gerçek anlamıyla 2006 senesinde bir site halini aldı. Site, Harvard Üniversitesi öğrencilerini internet üzerinden birbirine bağlayan bir site olarak geliştirilmiştir. Üniversite öğrencilerinden Mark Zuckerberg tarafından kurulmuştur. Başlangıçta TheFaceBook (Yüz Kitabı) olarak bilinen site, önceleri sadece Harvard Üniversitesi öğrencilerine açıktı. Site üzerinde öğrenciler birbirlerinin fotoğraflarını oylayabiliyorlardı ve farkında olmadan aynı liseyi paylaşmış kişilerin birbirlerini bulmalarını sağlamak hedefleniyordu. Şu anda Facebook, Dünya çapında 1.23 milyar kişiyi birbirine bağlayan dev bir ağ haline geldi.

Tüm Reklamları Kapat

3. Myspace

Facebook'tan önce, Myspace vardı. 2003 yılında internet üzerinden sosyal bir ağ olması amacıyla kurulan sitenin ismi "Benim Alanım" anlamına geliyor. Kendisinden önce gelen, sosyal medya sitelerinin atası konumundaki eUniverse'ü taklit amaçlı kurulmuştu. O zamanlarda "sosyal medya" kavramı henüz bulunmuyordu. Kısa sürede büyük bir popülerliğe kavuşan site, 2008'in ortalarına kadar en çok kullanılan sosyal medya sitesiydi. Özellikle 2005 yılında Rupert Murdoch tarafından 580 milyon dolara satın alındığında iyice büyüme fırsatı elde etti. Myspace, "en çok ziyaret edilen site" olma açısından Haziran 2006'da Google'a boyun eğdi. Nisan 2008'de ise Facebook, sosyal medya platformları açısındanMyspace'i tahtından indirdi. 2011 yılında sadece 35 milyon dolara satıldı ve Murdoch tarafından "büyük bir hata" olarak değerlendirildi.

4. Yahoo

Yahoo, her zaman "Yahoo" değildi. Başlangıçta ismi "David ve Jerry'nin Dünya Çapındaki Ağ (WWW) Rehberi" idi. 1994 senesinde elektrik mühendisleri David Filo ve Jerry Yang tarafından kurulmuştu. Yahoo, sadece "yehu" gibi bir sevinç ibaresi anlamına gelmiyor. Adının açılımı "Yet Another Hierarchical Officious Oracle". Yani kabaca "Yine Bir Diğer Hiyerarşik İşgüzar Kahin".

5. YouTube

YouTube'un kuruluş amacı pek de hoş değil: 2004 Super Bowl (Amerikan Futbolu turnuvası) açılışında Janet Jackson'ın kıyafetinin açılmasına yönelik videoları barındırmak için Jawed Karim tarafından kuruldu. Diğer kurucuları ise Steve Chen ve Chad Hurley. Sonrasında hızla büyüyen site, şu anda Dünya'nın en büyük video veritabanına sahip sitesi. Kasım 2006'da Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alındı.

6. Wikipedia

Dünyanın en büyük sanal ansiklopedisi olan Wikipedia, insanlığın bilgiye erişimini değiştiren sitelerin başında geliyor. 2001 yılında kurulduğundan beri yapısal olarak çok fazla değişmedi. Tek fark, başlangıçta birkaç bin içeriğe sahipken, şu anda 30 milyon makaleyi bünyesinde barındırıyor olması. Kurulduğundan beri güvenilirliği konusunda çok fazla tartışma dönmüş olsa da, her geçen gün daha güvenilir bir yapıya bürünüyor. Öyle ki, 2013 senesi içerisinde Dünya'nın en büyük ansiklopedisi olan Encylopedia Brittanica'nın basılı yayın hayatını durdurmasına neden oldu.

7. Twitter

Artık tanımanın imkansız olduğu bu site, Twitter. 2006 senesinde kurulan site, günümüzde en çok ziyaret edilen ilk 10 site arasında geliyor. "Mikroblog" adı verilen paylaşımların yapıldığı site, aynı zamanda kitlesel bir iletişim aracı görevi görecek şekilde evrim geçirdi.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 2
  • Güldürdü 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Telegraph. How 20 Popular Websites Looked When They Launched. (22 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Telegraph | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:09:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3109

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. İnternet Sitelerinin Evrimi: Dünyanın En Büyük İnternet Sitelerinin İlk Versiyonları. (7 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3109
Bakırcı, Ç. M. (2014, December 07). İnternet Sitelerinin Evrimi: Dünyanın En Büyük İnternet Sitelerinin İlk Versiyonları. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3109
Ç. M. Bakırcı. “İnternet Sitelerinin Evrimi: Dünyanın En Büyük İnternet Sitelerinin İlk Versiyonları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3109.
Bakırcı, Çağrı Mert. “İnternet Sitelerinin Evrimi: Dünyanın En Büyük İnternet Sitelerinin İlk Versiyonları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 07, 2014. https://evrimagaci.org/s/3109.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close