Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsanların Bağırsak Uzunlukları Kişiden Kişiye Değişiyor!

2 dakika
1,245
İnsanların Bağırsak Uzunlukları Kişiden Kişiye Değişiyor! New Scientist
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir araştırma, sağlıklı bireylerin sindirim sistemi anatomileri arasında belirgin farklılaşmaların mümkün olduğunu gösteriyor. Bulgular; sindirim sistemi anatomisinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamamızı, tıbbi teşhisler koymamızı ve bağırsak mikrobiyal ekosistemini daha iyi anlamamızı sağlayabilir. Araştırmanın yazarlarından North Carolina Eyalet Üniversitesinden doktora öğrencisi Amanda Hale, çalışma hakkında şunları söylüyor:

İnsan bağırsaklarının uzunluklarındaki farklılıkları araştıran son araştırma, yüz yıldan daha uzun bir süre önce yapılmıştı. Bu araştırmadan beri bu konuyla kimse ilgilenmiyordu. Meseleyi incelemeye başladığımızdaysa bağırsak uzunluğunun kişiden kişiye ne kadar çok değişkenlik gösterdiğini görüp şaşırdık.

Yine makalenin yazarlarından NC Eyalet Üniversitesi'nde uygulamalı ekoloji alanında yardımcı doçent olan Erin McKenney ise şunları iletmiş:

Karşınızda dört farklı insan varsa, her birinin bağırsak boyutunun kendi organlarına oranla büyüklüğü yüksek ihtimalle farklıdır. Örneğin çekum, ince bağırsak ile kalın bağırsak arasındaki bağlantı noktasında bulunan bir organdır. Çekum boyutu bir kişide birkaç santimetre iken bir başkasında küçük bir cüzdan boyutunda olabilir. Bu çeşitlilik, sindirim sistemine ait başka organlarda da gözlenmiştir.

Araştırmanın ilgi çekici bulgularından biri ise kadınların ince bağırsaklarının erkeklerinkinden daha uzun olmasıydı. Hale bu bulgu hakkında şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Daha uzun bir ince bağırsağa sahip olmak, yediklerinizin bağırsakta daha iyi emilimini sağlar. Kadınların daha uzun ince bağırsaklara sahip olduğuna dair bulgumuz, kadınların stres dönemlerinde daha iyi hayatta kaldığını öne süren hipotezleri destekliyor.

McKenney ise bu konuda şunları söylüyor:

İnsan bağırsak anatomisinin düşündüğümüzden daha çeşitli olması, bazı sağlık sorunlarını neyin tetiklediği ve bunları nasıl tedavi etmemiz gerektiği hakkında bize yeni bilgiler verebilir. Daha fazla çeşitlilik, araştırılması gereken daha çok soru demek.

Çalışmada, naaşlarını Duke Üniversitesi Tıp Fakültesine bağışlayan 45 kişinin sindirim organları ölçüldü. Araştırma insan anatomisinin beklenmedik çeşitliliğine ışık tutmanın yanı sıra tıp öğrencilerine anatomik varyasyonların öğretilmesinin ne kadar önemli olduğunu tekrar gözler önüne serdi.

Araştırmanın yazarlarından Minnesota Üniversitesinden Veterinerlik ve Biyomedikal Bilimler alanında yardımcı doçent olan Roxanne Larsen, anatomik farklılıkların eğitimdeki yeri hakkında şunları söylüyor:

Tıp eğitiminde çeşitliliğin öğretilmesi çok önemli, çünkü öğrenciler sadece 'normal' veya 'ortalama' anatomiyi öğreniyorlar. Bu da insan çeşitliliğinin genişliğini anlamamaları anlamına geliyor. Tıp alanı, hastaların tedaviden aldığı sonuçları ve genel sağlık durumunu iyileştirmek amacıyla bireyselleşmiş tıbba doğru ilerliyor. Anatomik çeşitliliği anlamada deneyim kazanmak, geleceğin doktorlarının bireyselleşmiş tıbbın ne kadar önemli olduğunu anlamalarında kritik bir rol oynayabilir.

McKenney son olarak şunları ekliyor:

Bu keşif ve bize sağlayacağı yeni araştırma alanları konusunda çok heyecanlıyız. Bu çalışma, kendi bedenlerimiz hakkında ne kadar az bilgi sahibi olduğumuzu gözler önüne seriyor!
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Muhteşem! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • E. A. McKenney, et al. (2023). Hidden Diversity: Comparative Functional Morphology Of Humans And Other Species. PeerJ, sf: e15148. doi: 10.7717/peerj.15148. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/12/2024 10:29:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14924

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Su
Periyodik Tablo
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Enfeksiyon
Fotosentez
Karbon
Metal
Diyabet
Sağlık Örgütü
Factchecking
İnsanın Evrimi
Farmakoloji
Evrimleşme
Göğüs
Yaşlanma
Taklit
Bellek
Güneş Sistemi
Homo Sapiens
Sıcak
Mit
Travma
Yüksek
Kilometre
Ecza
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. İnsanların Bağırsak Uzunlukları Kişiden Kişiye Değişiyor!. (21 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14924
Alparslan, E. (2023, June 21). İnsanların Bağırsak Uzunlukları Kişiden Kişiye Değişiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 06, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14924
E. Alparslan. “İnsanların Bağırsak Uzunlukları Kişiden Kişiye Değişiyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 21 Jun. 2023, https://evrimagaci.org/s/14924.
Alparslan, Eda. “İnsanların Bağırsak Uzunlukları Kişiden Kişiye Değişiyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 21, 2023. https://evrimagaci.org/s/14924.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close