İnsanlar İklim Adaleti Kavramını Bilmese de İlkelerini Destekliyor!
11 ülkeden insanların katılımıyla gerçekleştirilen uluslararası bir araştırma, iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgelerdekiler de dahil olmak üzere, çoğu insanın, iklim değişikliğinin en savunmasız grupları orantısız şekilde etkilediği gerçeğini vurgulayan "iklim adaleti" terimini anlamadığını ortaya koydu. Bu bulgular, daha etkili iletişim ve savunuculuk stratejilerinin şekillendirilmesine yardımcı olabilir.
Nottingham Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden araştırmacılar, Nature Climate Change dergisinde yayınladıkları çalışma için 11 ülkeden (Avustralya, Brezilya, Almanya, Hindistan, Japonya, Hollanda, Nijerya, Filipinler, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri) 5.627 yetişkine bir anket yaptı.[1]
Sonuçlar, iklim krizini tanımlayan sosyal, tarihsel ve ekonomik adaletsizliklerin temel düzeyde dünya çapında tanındığını, ancak insanların bu anlayışı bilinçli olarak "iklim adaleti" kavramıyla ilişkilendirmediğini gözler önüne seriyor.
Bu ülkelerdeki insanların üçte ikisinin iklim adaleti terimini hiç duymadığını belirtirken yoksul insanların iklim değişikliğinden daha fazla etkilendiğini düşündüğünü söyleyenler %78 oldu. Ayrıca bu kesim, en kötü etkilenen toplulukların iklim değişikliğiyle ilgili kararlarda daha fazla söz hakkına sahip olması gerektiğini de savunuyor. %70’i ise kapitalizm ile sömürgeciliğin iklim krizinin temel unsurları olduğunu düşünüyor. Bu görüşler, aynı zamanda iklim eylemlerine katılım ve adil iklim politikalarına verilen destekle doğru orantılı seyrediyor.
İklim adaleti, genel olarak şu ilkelerden oluşur:
- İklim değişikliğinin etkileri, toplumun farklı kesimlerini eşitsiz bir şekilde etkiler.
- En fazla etkilenen gruplar, bu etkilerle başa çıkmak için alınan kararlarda genellikle en az söz sahibidir.
- İklim politikaları, çoğu zaman siyasi olarak sesi duyulmayan toplulukların meşru çıkarlarını göz ardı eder.
Bu ilkeler, politika yapıcıların iklim krizinin uzun süredir devam eden sosyal adaletsizliklerle nasıl kesiştiğini tanımalarına ve bu sorunları ele almalarına olanak tanır. Araştırmayı yöneten Nottingham Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji Bölümü'nden Yardımcı Doçent Dr. Charles Ogunbode şöyle diyor:
Değişen iklime karşı verdiğimiz tepkilerde iklim adaletini dikkate almak, toplumlarımızı adil ve eşitlikçi çözümlere yönlendirmek için çok önemli. Araştırmaların genellikle daha zengin bölgelerdeki insanların iklim değişikliği ve iklim adaleti hakkındaki düşüncelerine odaklanması ironik. İklimden en çok etkilenen ülkelerdeki insanlar ise, bu tartışmalarda aktif katılımcı olmak yerine, çoğunlukla sadece bir konu olarak ele alınıyor. Bu dengesizlik, iklim değişikliğinin kendisinde gördüğümüz eşitsizliklerle örtüşüyor.
Ogunbode, sözlerini şöyle bitiriyor:
Bu çalışmayla İklim adaleti ilkelerinin dünya genelinde geniş bir destek bulduğunu gösteriyoruz. Bu sayede, iklim savunucularının araştırmamızı kullanarak politika yapıcılara ve liderlere daha adil iklim çözümleri için baskı yapacağını umuyoruz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ C. A. Ogunbode, et al. (2024). Climate Justice Beliefs Related To Climate Action And Policy Support Around The World. Nature Climate Change, sf: 1-7. doi: 10.1038/s41558-024-02168-y. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:41:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18821
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.