Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar Daha Fazla Sosyal Olabilmek İçin Hasta Olduklarını Saklıyor!

2 dakika
544
İnsanlar Daha Fazla Sosyal Olabilmek İçin Hasta Olduklarını Saklıyor! Association for Psychological Science
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Michigan Üniversitesinde yapılan yeni bir araştırma, insanların kaçırmamak istediği bir etkinliğe gidebilmek için taşıdığı bulaşıcı bir hastalığı sakladığını ortaya koyuyor.

Çalışmalara katılan toplamda 4.110 katılımcının %75'i bulaşıcı bir hastalığı en az bir kez başkalarından sakladıklarını ya da gelecekte saklayabileceğini belirtmiştir. Çalışmaya katılan sağlık çalışanlarında ise bulaşıcı hastalığı saklama oranı %61'den fazladır. Çalışmanın başyazarı Merrell, şöyle anlatıyor:

Sağlıklı insanlar, kolayca yayılan ve şiddetli semptomları olan zararlı hastalıkları başkalarından saklama ihtimallerinin düşük olduğunu düşünüyorlardı ancak hasta olan insanlara sorulduğunda ne kadar zararlı olduğuna bakmaksızın hastalığı saklayacaklarını bildirdiler.

Merrell, insanların hasta olduklarını hangi durumlarda sakladığını anlamak için bir dizi çalışma gerçekleştirdi. İlk çalışmada katılımcılardan COVID-19 pandemisinin başladığı Mart 2020'den başlayarak hastalığın semptomlarını hissettikleri gün sayısını bildirdikten sonra semptomları başkasından saklama veya semptom taramalarını geçiştirme sıklıklarını değerlendirmeleri istendi.

Tüm Reklamları Kapat

Katılımcıların %70'inden fazlası semptomlarını sakladıklarını bildirdi. Katılımcıların çoğu bunu sosyal planlarıyla çelişeceği yaptığını belirtirken, küçük bir kısmı da kurumsal politikaların baskısını gerekçe göstermiştir. Sadece beş katılımcı COVID-19 enfeksiyonunu sakladığını bildirmiştir.

Hastalıkların bulaşma riski ile hastalığı saklama ilişkisini inceleyen diğer çalışmalarda ise katılımcılardan hasta olduklarını hayal etmeleri istendiğinde semptom şiddeti düşük olduğunda katılımcıların hastalıklarını saklayacağını bildirme oranı en yüksek olurken, semptomlar şiddetli ve hastalık aşırı bulaşıcı olduğunda ise katılımcıların hastalığı saklama olasılıkları en düşük olarak çıkmıştır. Buna karşın, gerçekten hasta olan kişilerin hasta olduklarını saklama eğiliminin hastalığın bulaşıcılığından bağımsız olarak daha fazla olarak çıktığı görülmüştür. Merrell şöyle anlatıyor:

Bu, hasta insanların ve sağlıklı insanların hastalığı saklamanın sonuçlarını farklı şekillerde değerlendirdiklerini gösteriyor. Hasta insanlar, hastalıklarının başkaları için ne kadar sorun yaratabileceği konusunda nispeten daha duyarsızlar.

Araştırmacılar, COVID-19 pandemisinin insanların hasta olduğunu saklama konusundaki düşüncelerini şekillendirmiş olabileceğini ve potansiyel kültürel farklılıkları ortaya çıkarmak için araştırmanın genişletileceğini belirtiyor. Merrell, konu hakkında şunları söylüyor:

İnsanlar bulaşıcı hastalığı olan kişilere olumsuz tepki verme, onları daha az çekici bulma ve onlardan uzak durma eğilimindedir. Bu nedenle sosyal durumlarda hastalığımızı örtbas etmek için adımlar atmak mantıklı gelir. Bu da hasta olduğunu saklama sorununa yönelik çözümlerin bireysel iyi niyetten daha fazlasına dayanması gerekebileceğini gösteriyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 17:10:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16703

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. İnsanlar Daha Fazla Sosyal Olabilmek İçin Hasta Olduklarını Saklıyor!. (2 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16703
Derin, U. (2024, February 02). İnsanlar Daha Fazla Sosyal Olabilmek İçin Hasta Olduklarını Saklıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16703
U. Derin. “İnsanlar Daha Fazla Sosyal Olabilmek İçin Hasta Olduklarını Saklıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 02 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16703.
Derin, Ufuk. “İnsanlar Daha Fazla Sosyal Olabilmek İçin Hasta Olduklarını Saklıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, February 02, 2024. https://evrimagaci.org/s/16703.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close