Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Hücrelerinden Yapılmış Küçük Robotlar Hasarlı Dokuları İyileştirebiliyor!

"Anthrobotlar" Bir Nöron Tabakasındaki Çiziği İyileştirebildi!

2 dakika
555
İnsan Hücrelerinden Yapılmış Küçük Robotlar Hasarlı Dokuları İyileştirebiliyor! Gizem Gümüşkaya.
Bir anthrobot.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları hasarlı sinirsel dokuları onaran insan hücrelerinden oluşan küçük robotlar geliştirdiler.[1] "Anthrobotlar" insan soluk borusu hücreleri kullanılarak oluşturuldu ve gelecekte kişiselleştirilmiş ilaçlarda kullanılabilecekler. Philadelphia'daki Pennsylvania Üniversitesinde biyomühendis olan Alex Hughes, çalışma hakkında şöyle söylüyor:

Araştırma, çeşitli gelişimsel süreçleri sentetik olarak kontrol eden ‘Doku Mühendisliği 2.0‘'ye giden yola işaret ediyor.

Massachusetts, Medford'daki Tufts Üniversitesinde gelişimsel biyolog olan Michael Levin ve meslektaşları; daha öncesinde embriyonik kurbağa hücresi kümeleri kullanarak küçük robotlar geliştirmişti ancak bunların medikal kullanımı, materyal insan hücrelerinden elde edilmediği ve istenilen şeklin elle oyulması gerektiği için kısıtlıydı. Şimdiyse araştırmacılar kendiliğinden monte olabilen anthrobotları geliştirdiler ve laboratuvarda insan dokusu üzerindeki iyileştirici potansiyelini inceliyorlar. Bulgularını Advanced Science'ta yayınladılar.

Levin ve takımı, insan soluk borusu deri hücresi küreciklerini iki hafta boyunca bir jel içerisinde büyüttükten sonra oluşan öbekleri daha az yoğun bir çözeltiye aldı. Bu, hücrelerin üstündeki silia adı verilen küçük tüylerin küreciklerin içine değil de dışına doğru hareket etmesini sağladı. Bu silialar birer kürekmiş gibi davrandı ve her biri birkaç yüz hücre içeren anthrobotların çoğunlukla birkaç desenden birini izleyecek şekilde yüzmesine yardımcı oldu. Bunların bazıları düz bir çizgi doğrultusunda, diğerleri daireler ve yaylar çizerek ve bazıları da karmaşık bir biçimde hareket ediyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

Levin ve meslektaşları anthrobotların iyileştirici potansiyelini test etmek için onları küçük kaplara yerleştirdi. Burada anthrobotlar birleşip araştırmacıların nöron tabakalarındaki çiziğin üstüne koydukları "süperbot" adlı yapıyı oluşturdular. Üç gün içerisinde süperbot altındaki nöron tabakası tamamen iyileşmişti. Çalışmanın ortak yazarı, aynı zamanda Tufts Üniversitesinde gelişimsel biyolog olan Gizem Gümüşkaya bunun şaşırtıcı olduğunu söylüyor, çünkü anthrobotların iyileştirme fonksiyonunu yerine getirmek için hiçbir genetik modifikasyona ihtiyacı yoktu. Gümüşkaya, "Bu tür bir yanıt alabileceğimizin bir garantisi yoktu." diye ekliyor.

Anthrobotlar spontene bir şekilde birleşerek nöronların (gösterilmemekte) büyümesini destekleyen süperbot adındaki daha büyük yapıyı oluştururlar
Anthrobotlar spontene bir şekilde birleşerek nöronların (gösterilmemekte) büyümesini destekleyen süperbot adındaki daha büyük yapıyı oluştururlar
Gizem Gumuskaya, Tufts University

İleride Levin, Gümüşkaya ve meslektaşları insanların kendi dokularından yapılmış anthrobotların arterleri temizleme, mukus parçalama ya da ilaç taşımada genetik mühendislik uygulamaları ile ya da genetik mühendislik uygulamaları olmadan kullanılabileceğini düşünüyorlar. Birçok hücre tipini birleştirerek ve diğer uyaranları da keşfederek sürdürülebilir yapılaşma ve uzay keşiflerinde potansiyel uygulamaları olacak biobotlar (biyolojik materyal kullanılarak yapılan robotlar) tasarlanabileceğini düşünüyorlar. Levin, son olarak şunları söylüyor:

Hücre topluluklarının ne yapmak istediği ve neler yapabileceğini anladığımızda, sadece bağımsız çalışan botlar için değil rejeneratif tıp için de çalışmaya başlayabiliriz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ G. Gümüşkaya. Motile Living Biobots Self-Construct From Adult Human Somatic Progenitor Seed Cells. (30 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Wiley Online Library doi: 10.1002/advs.202303575. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:21:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17842

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Öztekin, et al. İnsan Hücrelerinden Yapılmış Küçük Robotlar Hasarlı Dokuları İyileştirebiliyor!. (12 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17842
Öztekin, A., Alparslan, E. (2024, June 12). İnsan Hücrelerinden Yapılmış Küçük Robotlar Hasarlı Dokuları İyileştirebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17842
A. Öztekin, et al. “İnsan Hücrelerinden Yapılmış Küçük Robotlar Hasarlı Dokuları İyileştirebiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 12 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17842.
Öztekin, Ahmet. Alparslan, Eda. “İnsan Hücrelerinden Yapılmış Küçük Robotlar Hasarlı Dokuları İyileştirebiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 12, 2024. https://evrimagaci.org/s/17842.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close