İnsan Beyniyle Farelerin Kontrolü Başarıldı!
Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Harvard Üniversitesinden bilim insanları, fare veya insan üzerinde hiçbir ameliyat yapmaksızın veya invazif (vücuda herhangi bir kimyasal enjekte etme, kesik atma, vs.) yöntem kullanmaksızın beyinden-beyne kontrol (BBK) sağlamayı başardı!
BBK yöntemi sayesinde bir insan, sadece bunu düşünme yoluyla, bir farenin kuyruğunu kontrol edebiliyor. Bu çalışma sayesinde, insanlar arası telepatik [uzak mesafeden] iletişimin sağlanabilmesi yönünde en büyük adım atıldı. Bu, eğer aile ve arkadaşlar arasında uygulandığı düşünülürse iyi, ancak faşist bir diktatörlüğün elinde gidebileceği yönler düşünülecek olursa ürkütücü bir gelişme.
Bugüne kadar beyinle bilgisayar kontrol etme yönünde birçok başarılı adım atılmış ve sensörler kullanarak makinelerin kontrolü sağlanabilmişti; ancak diğer yönde, yani bir bilgisayar aracılığıyla bir beyni kontrol etme sahasında çok kapsamlı çalışmalar yürütülmemekteydi. Bunun zor olmasının nedenlerinden biri, bir bilgisayarın, insanın davranışlarını ve özelliklerini takip ederek onun ne düşündüğünü anlamasının zor olmasıydı. Bir diğer sorunsa, yeni bir düşüncenin bir beyne enjekte edilmesindeki güçlüklerdi. Açıkça ortaya koymak gerekirse, düşüncelerin beyinde nasıl kodlandığına dair neredeyse hiçbir şey bilmemekteyiz.
Şimdilik, yapabildiğimiz en iyi şey, bir beyin-bilgisayar arayüzü yaratarak beynin belli bir bölgesindeki uyarılmaların taklit edilmesini sağlamaktır. Örneğin parmaklarınızdan sorumlu olan motor korteksin bir kısmını uyarmak gibi... Belki bu yöntemle parmaklarınızı istediğimiz bir konuma getiremeyebiliriz (çünkü bunun için beynin kodlama yönteminin tam olarak çözülmesi gerekiyor), ancak parmaklarınızın kasılıp uyarılmasını sağlayabiliriz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 4
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- S. S. Yoo, et al. Non-Invasive Brain-To-Brain Interface (Bbi): Establishing Functional Links Between Two Brains. (23 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 23 Mayıs 2020. Alındığı Yer: PLOS One | Arşiv Bağlantısı
- S. Anthony. Harvard Creates Brain-To-Brain Interface, Allows Humans To Control Other Animals With Thoughts Alone. (23 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 23 Mayıs 2020. Alındığı Yer: ExtremeTech | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:46:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1335
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.