Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Beyninde Yeni Hücre Türleri Keşfedildi!

2 dakika
9
İnsan Beyninde Yeni Hücre Türleri Keşfedildi! Futurism
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Nörobilimciler nöronları moleküler düzeyde kategorize etmenin yeni bir yolunu buldular. Bu gelişme, bilim insanlarına beynin parçalarını daha iyi anlamada ve işlevselliğini geliştirmek için arayüzler oluşturmada yardımcı olabilir.

İnsan vücudunun çalışmasını temel düzeyde anlamak için en önemli adımlardan biri beynin tam olarak haritalandırılmasıdır. Beynin fonksiyonlarını moleküler seviyede anlayabilirsek nörolojik rahatsızlıklara yeni tedaviler bulabilir ve belki insanın zekâ düzeyini arttırmayı bile başarabiliriz. Zaten beynin kapasitesini geliştirme konusu ile ilişkili araştırmaları sürdüren birçok girişimci mevcut. Ancak tabii ki bu tür teknolojileri hayata geçirme konusunda kararlıysak beynin nasıl çalıştığını iyice kavramamız gerekiyor.

İşte bu konuda geçen günlerde önemli bir ilerleme kaydedildi. Salk Enstitüsü ve Kaliforniya San Diego Üniversitesinden bir grup araştırmacı meseleyi çözmede bize yardımcı olacak büyük bir keşif yaptıklarını duyurdular. Bu görece yeni işlem aracılığıyla bilim insanları yeni beyin hücresi türleri keşfedebildiler. Salk Genom Analizi Laboratuvarında çalışan Joseph Ecker, çalışma hakkında şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

On yıllar önce nöronlar şekillerine göre tanımlanıyordu. Şimdiyse moleküler bir yaklaşım benimsiyoruz. Hücreler arasındaki metilasyon profilinin modifikasyonuna bakıyoruz ve bu da bize hücrenin hangi tür olduğunu kesin olarak gösteriyor.

Yöntem kısaca mikroskop altında moleküler yapıları aynı görünen nöronları sıralayarak onları alt gruplara ayırma yoluyla her bir alt grubun işlevini daha iyi anlamaya dayanıyor. Ecker yöntem hakkında şöyle söylüyor:

Beyni hücrelerine ayırıp metilomları sıralamak ve gen düzenleyici bileşenler, nöronları birbirinden ayıran genetik değişimler ile birçok yeni hücre tipi tanımlamak heyecan verici.

Bu araştırma bilim insanlarına nöronları tam olarak gruplama ve işlevlerini öğrenme fırsatı verecek. Salk'ta görev yapan Chongyuan Luo'ya göre böyle bir haritalama çalışması yeni kapılar açabilir. Luo, araştırmanın önemini şu sözlerle vurguluyor:

Binlerce değilse bile yüzlerce beyin hücresi türü var ve bunlar farklı işlev ve davranışlara sahip. Tüm bu türleri anlamak, beynin çalışmasını kavramak için önem arz ediyor.

Daha önce bahsedildiği üzere nörolojik rahatsızlıkların araştırılması ve tedavisi konusunda bu bulgular derin etkiler yaratabilir. Ecker'in bir sonraki hedefi beyin rahatsızlığı bulunan kişiler ile normal bireylerin beyinlerindeki moleküler farklılıkları incelemek. Bu konuda Ecker şunları söylüyor:

Hücrelerin yüzde birinde bile bir bozukluk varsa bu yöntemle bunu görebiliriz. Şimdiye kadar bu kadar küçük yüzdede çalışma imkânımız yoktu.

Böylece araştırmacılar, hangi hücre türünün hangi hastalıkla ilişkili olduğunu tespit edebilirler. Bu bilgi ile gelecekteki araştırmalarda anormalliklerin düzeltilmesi üzerine odaklanmak mümkün olacak. Ecker son olarak şunları ekliyor:

Bu bilgiden hareketle var olduğunu tespit ettiğimiz belirli hücre popülasyonları üzerine çalışacak yeni araçlar geliştirebiliriz.

Tüm bu gelişmeler gelecekte hastalıkları tedavi etmede bize yardımcı olarak türümüz için yeni bir biyonik entegrasyon düzeyine ulaşmanın yolunu açacak.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/09/2024 17:07:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12929

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Foton
Covid-19
Antarktika
Komplo
Dalga Boyu
Solunum
Biyokimya
Uzay Görevleri
Astrofizik
Aslan
Viroloji
Patlama
Hastalık Yayılımı
Göğüs
Gün
Farmakoloji
Risk
Jeoloji
Abiyogenez
Duygu
Diş Hekimliği
Böcekler
Dünya
Özel Görelilik
Karar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Can, et al. İnsan Beyninde Yeni Hücre Türleri Keşfedildi!. (23 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 9 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12929
Can, M., Kayalı, Ö. (2021, January 23). İnsan Beyninde Yeni Hücre Türleri Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved September 09, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12929
M. Can, et al. “İnsan Beyninde Yeni Hücre Türleri Keşfedildi!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 23 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/12929.
Can, Mümin. Kayalı, Ögetay. “İnsan Beyninde Yeni Hücre Türleri Keşfedildi!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, January 23, 2021. https://evrimagaci.org/s/12929.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close