Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Bebekleri Daha 6 Aylıkken Yeni İletişim Metotları Geliştirip Kullanabiliyor!

2 dakika
1,488
İnsan Bebekleri Daha 6 Aylıkken Yeni İletişim Metotları Geliştirip Kullanabiliyor!
Tüm Reklamları Kapat

Yetişkinlerin duman işaretleri veya Mors kodu kullanarak uzaktan haberleşmek gibi yeni iletişim yöntemleri keşfetme konusundaki esneklikleri araştırmacılar tarafından uzun süredir biliniyordu; fakat Northwestern Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma, bu iletişim esnekliğinin 6 aylık bebeklerde dahi gözlemlenebildiğini gösteren ilk örnek.

Araştırmacılar, bebeklerin alışılmadık seslerin birer “iletişim işareti” olduğunu anlayıp anlayamadıklarını ve anlıyorlarsa, konuşmanın yaptığı gibi bunun da öğrenmelerine katkı yapıp yapmadığını keşfetmeyi amaçlıyorlar.

Bunu başarmak için, birisi İngilizce konuşarak, diğeri ise “bip” sesleri ile cevap vererek iletişim kuran iki insanı gösteren kısa bir videoyu bebeklere izlettiler. Daha sonra, bu alışılmadık bip seslerinin daha önceden görmedikleri bir nesneyi öğrenmelerine yardım edip etmediğini bulmak için bebekleri bir teste tabi tuttular. Temel bilişsel yeteneklerimizden biri olan yeni bir nesneyi sınıflandırabilmenin, konuşma sürecinin etkisiyle ortaya çıktığı bilinmektedir. Peki, iletişime yönelik bip sesleri de aynı etkiyi gösterebilir mi?

Tüm Reklamları Kapat

Gerçekten de araştırmacılar, iletişim için kullanılan bip seslerini gördükten sonra bebeklerin, bu sesler ile nesne sınıflandırma arasında bir bağ kurabildiklerini ortaya koydular. Adeta bipler gerçek konuşmaymışçasına. Northwestern Üniversitesi, Weinberg Sanat ve Bilim Okulu’nda bilişsel psikoloji alanında doktora adayı ve aynı zamanda çalışmanın başyazarı olan Brock Ferguson bu konuyla ilgili şunları söylüyor:

Yeni bir iletişim işaretini öğrenebildiklerini görünce, bebeklerin sesleri dinleyerek objeleri sınıflandırmada başarılı olabileceklerini düşündük. Halbuki daha önceki çalışmalarda hiç tanımadıkları (ve konuşma içinde desteklenmeyen) sesleri dinleyen bebekler obje sınıflandırma konusunda başarısız olmuşlardı. Diğer bir deyişle, nesne sınıflandırmada başarılı olabilirlerse bu, onların yeni “iletişime yönelik” sesleri (bipleri) konuşma olarak değerlendirdikleri anlamına gelecekti.

Ferguson’a göre, eğer bebekler bu yeni işaretin iletişime yönelik olduğu çıkarımını yapamıyorlarsa yahut takip eden sınıflandırma işlemi ancak konuşma ile desteklenerek “işaret güçlendirildiğinde” meydana geliyorsa, bu durumda daha önceki tüm çalışmalarda olduğu gibi bebeklerin sesleri dinleyerek nesne sınıflandırması yapmakta başarısız olmaları gerekiyordu. Bu konuyla ilgili Ferguson sözlerine şöyle devam ediyor:

Bebeklerin objeleri sınıflandırmasına konuşmanın önayak olduğunu zaten biliyorduk. Artık biliyoruz ki bebeklerde öğrenmeyi mümkün kılan bu bağıntı, henüz yeni tanıştıkları da dâhil olmak üzere birçok iletişim işaretini kapsayacak kadar geniş.

Araştırmanın kıdemli yazarı, Çocuk Gelişimi Projesi yürütücüsü ve aynı zamanda Northwestern Üniversitesi Kamu Politikası Araştırmaları Enstitüsü akademi üyesi ve yine aynı üniversitenin Psikoloji Bölümü’nde bir kurulun başkanlığını yürüten Sandra Waxman, bu çalışmanın, bebeklerdeki sosyal, dilsel ve bilişsel gelişimin karmaşık eşgüdümünü anlamamıza yönelik güçlü yansımalarına dikkat çeken ifadesinde şunları söylüyor:

Bebeklerin, bu tamamen yeni işaretleri iletişime yönelik olarak benimsemeleri hayret verici. Bu da bebeklerin, çevrelerindeki tamamen yeni sosyal iletişim işaretlerini fark edebilecek sosyal kapasiteye sahip olduklarını gösteriyor. Fark ettiklerinde ise bunu, bilişsel kavrayışı destekleyici şekilde kullanabiliyorlar. Yetişkinlerin yaptığı gibi, bebekler de etraftaki insanların birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları yeni yöntemlere göz kulak kesilmeye hazır haldeler.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:08:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4122

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. University, et al. İnsan Bebekleri Daha 6 Aylıkken Yeni İletişim Metotları Geliştirip Kullanabiliyor!. (12 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4122
University, N., Onur, U., Özdil, A. Ş. (2016, January 12). İnsan Bebekleri Daha 6 Aylıkken Yeni İletişim Metotları Geliştirip Kullanabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4122
N. University, et al. “İnsan Bebekleri Daha 6 Aylıkken Yeni İletişim Metotları Geliştirip Kullanabiliyor!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Uygar Onur, Evrim Ağacı, 12 Jan. 2016, https://evrimagaci.org/s/4122.
University, Northwestern. Onur, Uygar. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “İnsan Bebekleri Daha 6 Aylıkken Yeni İletişim Metotları Geliştirip Kullanabiliyor!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Uygar Onur. Evrim Ağacı, January 12, 2016. https://evrimagaci.org/s/4122.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close