Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İlk Modern İnsanlar Afrika’yı Terk Etmeden Önce Kültürel Çeşitliliğe Sahiptiler!

3 dakika
2,385
İlk Modern İnsanlar Afrika’yı Terk Etmeden Önce Kültürel Çeşitliliğe Sahiptiler!
Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, 130,000 ila 75,000 yıl öncesine dayanan Sahra-altı Afrika ve Avrasya bölgeleri arasında bulunan taş aletlerin şu ana kadarki en büyük karşılaştırmalı araştırmasını yürüttüler. Taş aletlerin yapılış şeklinde, kültürel geleneklerin farklılığını yansıtan belirgin farkların olduğunu keşfettiler. Araştırma aynı zamanda, her biri kendi kültürel özellikleriyle nispeten birbirinden ayrılan en az dört farklı topluluğu tespit etti. 

Araştırma makalesi aynı zamanda ilk toplumların Sahra çölünü kesen nehirler ve göllerden de yararlandıklarını söylüyor. Bu antik su yolları ile ilgili iklim modeli, taş aletleri üzerine olan yeni bulgularla eşleşti ve nehirler yoluyla bağlanan toplumların kültürlerinde benzerlikler olduğunu ortaya çıkardı. Quaternary Science Reviews dergisinde yayımlanan makalede bunun Sahra boyunca farklı toplumların "tomurcuklandığınının", nehirleri kullanarak yayıldığının ve diğer toplumlardan insanlarla buluştuğunun en eski kanıtı olabileceği söyleniyor.

Oxford Üniversitesi, Kings College ve Bordeaux Üniversiteleri’nden araştırmacılar Kuzey Afrika boyunca, Sahra da dahil olmak üzere 17 arkeolojik alandan 300,000’den fazla taş aleti ölçümünü üstlendiler. İlk kez taş aleti verileriyle Kuzey Afrika çevresinin o dönemdeki bir modelini birleştirdiler, bu da Sahra’nın o zamanlar çölün arasına serpiştirilmiş bozkırın, çayırların ve suların bir karışımı gibi olduğunu gösterdi. Aynı zamanda bilinen bazı eski nehirleri ve ana gölleri, bu makalenin de eş yazarlarından olan Prof. Nick Drake’in bir önceki araştırmasına dayanarak detaylı bir şekilde haritalandırdılar.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar çevreyi modelleyerek ve haritalandırarak, eski toplumların yaptıkları ve kullandıkları aletler üzerine yeni çıkarımlarda bulunabildiler. Sonuçlar, ilk defa, modern insanların ilk toplumlarının Sahra boyunca nasıl yayılmış olduğunu, eski nehirler ve su yatakları boyunca birbiri ardına toplumlara nasıl "tomurcuklandığını" gösterdi. Baş araştırmacı ve Oxford Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olan Dr. Eleanor Scerri şöyle söylüyor:

Bu, bilim insanlarının, ilk modern insanların Afrika’dan dışarı yayılmaları sırasında ayrı, izole olmuş ve yerel toplumlar olarak gruplandığını ilk kez saptayışı. İnsan tarihinin birçok kısmı için taş aletler korunan tek maddi kültür şeklidir. Afrika’da, sıcak iklimden dolayı, eski DNA henüz bulunamadı. Bu taş aletler modern insanların ilk toplumlarının Kuzey Afrika’yı terk etmeden önce Sahra boyunca nasıl yayıldığını ortaya çıkarıyor. Farklı toplumlar nispeten izole olmuşlarken biz, nehirler yoluyla bağlandıklarında birbirleriyle etkileşimde bulunduklarını gösteren benzerliklerin alet-yapım şekillerinde olduğunu bulmakla ilgileniyorduk.

Araştırmacılar değişkenliğin sebeplerini bertaraf edebilmek için, ham maddelerde farklılıklar gibi çeşitli testler kullandılar. Bu, çalışmadaki farklı toplumlar arasında, alet-yapım geleneklerinin tutarlı bir biçimde kültürel olarak ayırt edici olduğunu saptamak için yapıldı. Dr. Scerri şöyle anlatıyor: 

İlk modern insan topluluklarının yapısı hakkında çok fazla şey bilinmiyor, özellikle Avrasya’ya ilk yayılış zamanları hakkında. 100,000 yıl önceki modern insan demografisine ait bizdeki fotoğraf, değişen çap ve derecelerde genetik ilişkileri olan bir takım toplulukların geniş bir coğrafi alana dağılmış olduğudur. Bizdeki bu toplum tarihi modeli, son zamanlarda diğer teorilerin öne sürdüğü modern insanların Afrika’yı ilk olarak 60,000-50,000 yıl önce başarılı bir şekilde terk etmiş olabileceği teorisini ki bu bilim adamları arasındaki yaygın bir görüştür, destekler. Bizim çalışmamız hem ilk modern insanların Afrika dışına yayılmasının zamanlaması hakkında hem de diğer insan ırklarıyla, Neandertal insanlar gibi, olan ilişkimizin niteliğine ışık tutan önemli yeni kanıt sunuyor. 

Oxford Üniversitesi Arkeoloji Okulu’ndan eş yazar Dr. Huw Groucutt ise şöyle söylüyor:

Afrika’dan başarılı bir ilk çıkış olup olmadığı sorusu, bu makalede keşfedilmiş toplumlardan herhangi birinin tüm zamanları boyunca Afrika içine girip girmediği veya dışına çıkıp çıkmadığı sorusu haline geldi. Bir sonraki hayati adım bu toplumların Avrasya’ya nasıl yayıldığını anlamak için Arap Yarımadası’nda saha çalışması yapmayı gerektiriyor. Oxford Üniversitesi merkezli halen sürmekte olan saha çalışması Palaeodeserts Projesi tam olarak bunu yapma arayışında, ve biz de Arabistan çöllerinde, hem Neanderthal hem Homo sapiens toplumların etkileşimde bulunmuş olabileceği bölgeler olan yerlerde, bir takım göze çarpan keşifler yapıyoruz.

Teşekkür: Bu yazıyı çeviren Onuray Alkış'a teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/11/2024 22:30:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2619

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bilimkurgu
Terapi
Hızlı
Kanser Tedavisi
Doktor
Radyoaktif
Periyodik Tablo
Oksijen
Mikrop
Bağırsak
Sıvı
Kadın Sağlığı
Mucize
Türlerin Kökeni
Zooloji
Kök Hücre
Evrenin Genişlemesi
Bilim Tarihi
Sosyal
Yavru
Yumurta
Endokrin Sistemi
Zihin
Ses Kaydı
Koruma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
O. University, et al. İlk Modern İnsanlar Afrika’yı Terk Etmeden Önce Kültürel Çeşitliliğe Sahiptiler!. (2 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 2 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2619
University, O., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, October 02). İlk Modern İnsanlar Afrika’yı Terk Etmeden Önce Kültürel Çeşitliliğe Sahiptiler!. Evrim Ağacı. Retrieved November 02, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2619
O. University, et al. “İlk Modern İnsanlar Afrika’yı Terk Etmeden Önce Kültürel Çeşitliliğe Sahiptiler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 02 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2619.
University, Oxford. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “İlk Modern İnsanlar Afrika’yı Terk Etmeden Önce Kültürel Çeşitliliğe Sahiptiler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, October 02, 2014. https://evrimagaci.org/s/2619.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close