Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İletişim ve İletişim Becerileri: Çevrenizle Olan Etkileşiminizin Temeli

3 dakika
5,402
İletişim ve İletişim Becerileri: Çevrenizle Olan Etkileşiminizin Temeli Lynda
Tüm Reklamları Kapat

İnsan toplumsal bir varlık olması dolayısıyla, çevresiyle bir etkileşim halindedir. Bu etkileşim esnasında insan; duygu, düşünce, hayal ve umutlarını yazma yada konuşma yoluyla karşısındakine iletmiş, karşısındaki de bu iletiyi okuma ya da dinleme yoluyla almıştır. Ortaya konulan bu paylaşım ihtiyacı iletişim denilen kavramı oluşturmaktadır (Çetinkaya, 2011).

İletişim kavramına ait tanım, “bilginin, semboller, işaretler, davranışlar, mimikler aracılığıyla bir yerden başka yere aktarılması” biçiminde oluşturulmuştur (Budak, 2005; Akt: Toy, 2007). Diğer bir tanım ise, “bir birimden çıkan bilginin, haberin karşı birime ulaşması, onda bir etki uyandırması ve bunun ilk birime geri dönme süreci” şeklinde yapılmıştır (Köknel, 2006; Akt: Toy, 2007). Bu tanımlar arasındaki farklılık mevcuttur. İlk tanım iletişimin tek yönlü de olabileceğini savunurken, ikinci tanım iletişimin karşılıklı etkileşime dayandığını söyler. İletişim hedef ve kaynağına dayalı olarak dört farklı sınıfa ayrılır:

  • Kişi-içi iletişim: Birey kendi içerisinde mesajlar üretir ve bu mesajları yorumlar.
  • Kişiler arası iletişim: Kaynak ve hedef insanlardan oluşmaktadır.
  • Örgüt-içi iletişim: Her örgütün kendi içerisinde gerçekleşmektedir.
  • Kitle iletişimi: Bazı kaynaklar bilgi ve sembol üretmektedir ve sonrasında geniş insan topluluklarına ulaştırmaktadır. Bu bilgi ve semboller insan topluluğu tarafından yorumlanmaktadır (Dökmen, 2002; Akt: Toy, 2007).

Şu ana kadar oluşturulmuş çok sayıda iletişim modeli vardır. Bunlar arasından Doğan Cüceloğlu’na (1979) ait modeli örneklendirme açısından baz alabiliriz. Burada iletişim ve iletişim becerisi kavramları genel anlamdan ziyade ilişkisel belirsizlik bağlamında incelenecektir. 

Tüm Reklamları Kapat

  • Merkez: Gönderilecek mesajların içeriğinin (duygu, düsünce, niyet, güdü, eylem vb.) oluştuğu ve gönderilmek üzere seçildiği bölümdür.
  • Gönderici: Merkezdeki içeriği, sözlü ya da sözsüz işaretler haline dönüştürerek kanala bırakan ögedir.
  • Alıcı: İşaret biçimine dönüşmüş olarak kanaldan gelen mesajları alan ve merkeze aktaran ögedir.
  • Hedef: Alıcıdan iletilen isaretlerin yorumlandığı, anlamlandırıldığı yerdir; karşıdan mesaj alan kişinin beyni hedef sayılır.
  • Kanal: Kaynak ve hedef birimler arasında yer alan ve işaret haline dönüşmüş mesajın gitmesine olanak sağlayan yola, geçide, kanal adı verilir. Mektuplar, telefon telleri ya da yüz yüze konuşma ortamındaki hava kanala örnek gösterilebilir.
  • İşaret: Mesajın göndericiden geçtikten sonra temsil edildigi fiziksel biçimdir. Konuşma süresince duyduğunuz kelimeler, işitsel işaretlere, okurken gördüğünüz yazılı kelimelerse, görsel işaretlere örnektir.
  • Çıktı: Kaynak birimin gönderdigi işaretlerin tümüne çıktı adı verilir.
  • Girdi: Hedef birimin alıcısının yakaladığı işaretlerin tümüne girdi denir.
  • Gürültü: Kaynak birinin gönderdiği mesajla hedef birimin aldığı mesaj arasında fark varsa, bu farkı meydana getiren kaynağa gürültü adı verilir (Cüceloglu, 1979; akt: Altıntaş, 2006).

Yaşam içerisinde alınan zevk ve mutlulukların çoğu diğer insanlarla kurulan ilişkilerle alakalıdır ve insanlarla kurulan bu iletişimlerin iyilik düzeyi zevk ve mutluluk düzeyini etkilemektedir (Matthews, 1993; Akt:Batıgün, 2008). Etkili iletişim, kişinin içinde bulunduğu durum ve koşullara uyum sağlaması açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Kişilerarası ilişkilerde iletişim becerisinin düşük olması, kişiyi, yalnızlığa, aile problemlerine, mesleki yetersizliğe, tatminsizliğe, stres ve fiziksel rahatsızlıklara sürüklemektedir ve bunun sonucunda kişinin hayatı zarar görmektedir (Bolton, 1986; Akt: Batıgün, 2008).

Buna karşılık, iletişim becerisinin yüksek olması da kişinin kendisini ifade edebilme gücünün fazla olduğunu göstermektedir. İletişim becerisi yüksek olanlar kendilerini doğru ifade edebildikleri için bu durum yakın ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Bu durum kişinin özsaygısına da olumlu bir biçimde yansımaktadır. İletişim becerilerini geliştirmek için gerek kamusal eğitim kurumları gerekse özel kurumlar tarafından etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinliklerde kişisel olarak kendini ifade etme, grup içi iletişim, duygular, stres durumlarındaki davranışlar gibi konular ele alınmakta ve üzerinde çalışılmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • G. Altıntaş. (Yüksek Lisans Tezi, 2006). Liseli Ergenlerin Kişiler Arası Iletişim Becerileri Ile Akılcı Olmayan Inançları Arasındaki Ilişkinin Bazı Değişkenler Açısından Incelenmesi. Not: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • A. D. Batıgün. (2008). İntihar Olasılığı Ve Cinsiyet: İletişim Becerileri, Yaşamı Sürdürme Nedenleri, Yalnızlık Ve Umutsuzluk Açısından Bir İnceleme. Türk Psikoloji Dergisi, sf: 65-75. | Arşiv Bağlantısı
  • R. Bolton. (1986). People Skills: How To Assert Yourself, Listen To Others, And Resolve Conflicts. ISBN: 9780671622480. Yayınevi: Touchstone.
  • S. Budak. (Sözlük, 2005). Psikoloji Sözlüğü. Not: Ankara: Bilim ve Sanat.
  • D. Cüceloğlu. (2016). Yeniden İnsan İnsana. ISBN: 9789751402967. Yayınevi: Remzi Kitabevi.
  • Z. Çetinkaya. (2011). Türkçe Öğretmen Adaylarının İletişim Becerilerine İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, sf: 567-576. | Arşiv Bağlantısı
  • Ü. Dökmen. (2002). İletişim Çatışmaları Ve Empati. ISBN: 978-975-14-1321-5. Yayınevi: Remzi Kitabevi.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/11/2024 22:02:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1802

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Böcek Bilimi
Karanlık
Adaptasyon
Veri
Yemek
Bebek
Wuhan Koronavirüsü
Bilimkurgu
Analiz
Albert Einstein
Kuvvet
Tohum
Çocuklar
Mikoloji
Köpek
Ekonomi
Süpernova
Sars Virüsü
Savunma
Bağırsak
Algoritma
Siyaset
Güneş
Ekosistem
Metabolizma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Gürcan, et al. İletişim ve İletişim Becerileri: Çevrenizle Olan Etkileşiminizin Temeli. (22 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1802
Gürcan, T., Bakırcı, Ç. M. (2013, December 22). İletişim ve İletişim Becerileri: Çevrenizle Olan Etkileşiminizin Temeli. Evrim Ağacı. Retrieved November 12, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1802
T. Gürcan, et al. “İletişim ve İletişim Becerileri: Çevrenizle Olan Etkileşiminizin Temeli.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Dec. 2013, https://evrimagaci.org/s/1802.
Gürcan, Tuğba. Bakırcı, Çağrı Mert. “İletişim ve İletişim Becerileri: Çevrenizle Olan Etkileşiminizin Temeli.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 22, 2013. https://evrimagaci.org/s/1802.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close