Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İklim Değişimi Sebebiyle Toplu Balık Ölümleri Arttı!

3 dakika
1,281
İklim Değişimi Sebebiyle Toplu Balık Ölümleri Arttı!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Gezegenin iklimi ısındıkça, toplu balık ölümleri de yaygınlaştı. Bu toplu ölümler, ekosistemlerin işleyişi üzerinde ciddi etkiler bırakabilir, mevcut balık populasyonunu tehlikeye sokabilir ve küresel besin miktarını azaltabilir. Eğer 21. yüzyılda küresel karbon salınımları büyük ölçüde azaltılmazsa, ölümlerin sıklaşmasıyla beraber dünyayı çok daha iç karartıcı sonuçlar bekliyor.

Bunlar; Arkansas Üniversitesi Biyoloji bölümü doktora öğrencisi Simon Tye, doçent doktor Adam Siepielski ve birkaç iş arkadaşlarının yakın zamanda yazdığı bir makalede yayımlanan bulgular. Bu makalede, 2003 ve 2013 yılında Minnesota ve Wisconsin'in göllerinde gerçekleşen 526 farklı toplu balık ölümü vakası incelendi.[1]

Araştırmacılar, toplu ölüm vakalarının temelde 3 nedeni olduğunu tespit etti:

Tüm Reklamları Kapat

  • bulaşıcı hastalıklar,
  • yaz ölümleri ve
  • kış ölümleri.

Sonra araştırmacılar, yüksek sıcaklığa bağlı balık ölümlerine, yani yaz ölümlerine odaklandı. Bölgesel hava ve su sıcaklıklarıyla bu olayların arasında güçlü bir bağ olduğunu buldular. Yani sıcaklık arttıkça toplu ölümler de sıklaşıyordu. Ayrıca, hava veya su sıcaklığını kullanan modelleri benzer sonuçlar ortaya koydu. Bu sonuçlar oldukça önemli, çünkü dünya genelinde su sıcaklığı verileri, hava sıcaklık verilerine göre daha zor elde ediliyor.

Son olarak araştırma ekibi, geçmiş verilere dayanarak gelecekteki yaz ölümlerinin sıklıklarını kestirmek için hava ve su sıcaklığı temelli modeller kullandı. Elde edilen sonuçlar ise oldukça çarpıcıydı: Modeller, 2100 yılına kadar balık ölümlerinin sıklığında bölgesel su sıcaklığı tahminlerine göre yaklaşık 6 kat, bölgesel hava sıcaklığı tahminlerinde ise 34 kat bir artış öngörüyor. Bu öngörüler, en ağır iklim değişikliği senaryosunun sıcaklık tahminlerine göre yapıldı; çünkü yeterli miktarda veri barındıran başka senaryo yoktu. Tye, bu sonuçları şöyle açıklıyor:

Şu anda her sene 8 yaz ölümü oluyor diyelim. Modeller, bunların, su sıcaklığı tahminlerine göre yılda 41 veya hava sıcaklığı tahminlerine göre yılda 182 olacağını gösteriyor. Su sıcaklığı modelinin tahminlerinin daha gerçekçi olduğunu düşünüyoruz. Ancak hava sıcaklığı modeli, bölgesel hava ve su sıcaklığı tahminlerinin nasıl ve neden zamanla değiştiğini iyice kavramamız gerektiğine işaret ediyor. Böylece ölüm oranlarını daha iyi öngörebiliriz.

Bunlarla birlikte, modeller artan sıcaklıklar ve ekolojik felaketlerin birbirleriyle bağlantılı olduğunu da tespit etti.

Araştırma ılıman kuzey gölleriyle alakalı veriler kullansa da Tye çalışmanın Arkansas ile ilgili olduğunu belirtti. Tye ayrıca şunları da ekliyor:

Araştırmada elde ettiğimiz bulgulardan biri de sıcaklıktaki benzer değişimlerin tüm balık türlerini etkilediği. Öyle ki bölgesel bir sıcak hava dalgası hem soğuk hem de sıcak su balıklarının ölümüne yol açabilir. İklim değişikliği, giderek artan sıcaklıklardan çok daha fazlasını kapsıyor. Bu yaz örneğini fazlasıyla gördüğümüz sıcaklık değişimlerini de arttırıyor. Bulgularımıza göre bu hızlı sıcaklık değişimleri, ısı toleranslarını gözetmeksizin çok sayıda balık türünü etkiliyor.

Siepielski ise şunları ekliyor:

Çalışmamız, toplu balık ölümlerini öngörmek için kolayca elde edilebilir verilerin kullanılmasının fizibilitesini gözler önüne seriyor. Bu açıdan çalışmamız oldukça önemli. Hâlihazırda küresel ısınmanın vahşi hayvan popülasyonunu nasıl olumsuz bir şekilde etkilediğinin örnekleri bulunmakta. Bu çalışma, özellikle aşırı sıcaklıkların çok zararlı olduğunu ortaya koyuyor. Projede, binlerce göl ve milyonlarca hava ve sıcaklık veri göstergesi kullanıldı. Bu bakımdan geniş kapsamlı oluşu çok etkileyici. Arkansas ve etraftaki diğer göller de dâhil olmak üzere çalışma alanının dışında kalan göllerin ise, bu sıklaşan olaylardan etkilenmemesi pek muhtemel değil.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
45
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 15
  • Tebrikler! 4
  • Grrr... *@$# 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ S. P. Tye, et al. (2022). Climate Warming Amplifies The Frequency Of Fish Mass Mortality Events Across North Temperate Lakes. Wiley. doi: 10.1002/lol2.10274. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 14:57:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12424

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Dünya Dışı Yaşam
Mantık Hatası
Terapi
Mavi
Primat
Aşı
Pediatri
Cinsellik Araştırmaları
Fizyoloji
Popülasyon
Gözlem
Uzay
Bilim İnsanları
Biyoteknoloji
Astrofizik
Mantar
Tümör
Büyük
Dalga
Depresyon
Zaman
Koku
Balina
Kuyruk
Koronavirüs
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. İklim Değişimi Sebebiyle Toplu Balık Ölümleri Arttı!. (19 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12424
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, September 19). İklim Değişimi Sebebiyle Toplu Balık Ölümleri Arttı!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12424
S. Küçükkıvanç, et al. “İklim Değişimi Sebebiyle Toplu Balık Ölümleri Arttı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 19 Sep. 2022, https://evrimagaci.org/s/12424.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “İklim Değişimi Sebebiyle Toplu Balık Ölümleri Arttı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 19, 2022. https://evrimagaci.org/s/12424.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close