Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İklim Değişikliği, Kasırgaların Şiddet Ölçeğine Yeni Bir Kategori Eklenmesine Neden Oldu!

İklim Değişikliği, Kasırgaların Şiddet Ölçeğine Yeni Bir Kategori Eklenmesine Neden Oldu! SciTechDaily
2 dakika
714
Tüm Reklamları Kapat

Ulusal Kasırga Merkezi, yarım yüzyılı aşkın bir süredir, kasırgaların maddi hasar potansiyelini ifade etmek için Saffir-Simpson Rüzgar Ölçeğini kullanmaktadır; bu sistem kasırgaları Kategori 1'den (119–153 km/sa) Kategori 5'e (250 km/sa'den daha yüksek hız) kadar değişen bir ölçekte sınıflandırmaktadır.

Ancak artan okyanus sıcaklıkları daha yoğun ve yıkıcı kasırgalara neden olduğundan Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuarı'ndan iklimbilimci Michael Wehner ve First Street Vakfı'ndan James Kossin, günümüzün oldukça ısınan ve ısınmaya devam eden ikliminde Kategori 5'in yeterli olup olmadığını inceledi. PNAS dergisinde yayınladıkları yeni çalışmada araştırmacılar Saffir-Simpson Rüzgar Ölçeğine 308 km/sa hızdan daha yüksek rüzgar hızına sahip fırtınaları kapsayacak varsayımsal bir Kategori 6 ekledi.[1]

Kariyerini değişen iklimle beraber oldukça uç hâle gelen hava olaylarının davranışını ve insan etkisinin buna olan katkısını inceleyerek geçiren Wehner, motivasyonunu şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Motivasyonumuz, Saffir-Simpson Ölçeği'nin açık uçluluğunun riskin hafife alınmasına nasıl yol açabileceğini ve özellikle de ısınan bir dünyada bu hafife almanın nasıl giderek daha sorunlu hale geldiğini yeniden değerlendirmektir.

Wehner'e göre insan kaynaklı küresel ısınma; kasırgaların, tropikal siklonların ve tayfunların oluştuğu ve yayıldığı bölgelerdeki yüzey okyanusu ve troposferik hava sıcaklıklarını önemli ölçüde artırarak fırtına yoğunlaşması için ek ısı enerjisi sağladı. Ekip, 1980'den 2021'e kadar olan kasırgaların tarihsel olarak veri analizini yaptığında Kategori 6 olarak sınıflandırılabilecek beş fırtına tespit etti ve daha düşük kategorideki fırtınalar arasındaki genişleyen rüzgar hızı aralığına bakarak Kategori 5 kasırgalar için varsayımsal bir üst sınır belirledi. Üstelik bunların hepsi son dokuz yılda meydana gelmişti.

Kasırgaları ve İklim Etkisini Anlamak

Kasırgalar, tropikal siklonlar ve tayfunlar temelde aynı hava olaylarıdır; aralarındaki isim farkı tamamen coğrafidir. Kuzey Atlantik ve Kuzeydoğu Pasifik Okyanuslarındaki fırtınalar kasırga, Kuzeybatı Pasifik Okyanusundaki olaylar tayfun, Güney Pasifik ve Hint Okyanuslarındaki olaylar ise tropikal siklon olarak adlandırılır.

Araştırmacılar geçmişi incelemenin yanı sıra, ısınan iklimlerin kasırga yoğunlaşmasını nasıl etkileyeceğini keşfetmek için simülasyonları analiz ettiler. Modeller, küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelerin 2 °C üzerine çıkmasıyla, Kategori 6 fırtına riskinin Filipinler yakınlarında %50'ye, Meksika Körfezi'nde ise iki katına çıktığını ve bu fırtınaların en yüksek riskinin Güneydoğu Asya, Filipinler ve Meksika Körfezi'nde olduğunu belirtiyor. Wehner şöyle anlatıyor:

Küresel ısınmayı bu yüzyılın sonuna kadar sanayi öncesi sıcaklıkların 1,5°C üzerinde tutmayı amaçlayan Paris Anlaşması'nın nispeten düşük küresel ısınma hedefleri altında bile, bu simülasyonlarda Kategori 6 fırtınalarının artma olasılığı oldukça önemlidir.

Tropikal siklon riski, iç taşkın ve fırtına dalgası hakkında halkı bilgilendirmek için iletişim çok önemlidir. Araştırmacılar, Saffir-Simpson Kasırga Rüzgar Ölçeğine 6. bir kategori eklemenin küresel ısınma nedeniyle artan büyük kasırga riskinin tehlikeleri hakkında farkındalık oluşturabileceğini belirtti. Wehner cümlelerini şöyle sonlandırıyor:

Sonuçlarımız sadece ölçek değiştirmek ile ilgili değildir. Kategori 5 olarak belirlenen fırtınalardan kaynaklanan rüzgar tehlikesi riskinin arttığı ve iklim değişikliği altında artmaya devam edeceği konusunda farkındalık yaratmak içindir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 13:24:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17034

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. İklim Değişikliği, Kasırgaların Şiddet Ölçeğine Yeni Bir Kategori Eklenmesine Neden Oldu!. (4 Mart 2024). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17034
Derin, U. (2024, March 04). İklim Değişikliği, Kasırgaların Şiddet Ölçeğine Yeni Bir Kategori Eklenmesine Neden Oldu!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17034
U. Derin. “İklim Değişikliği, Kasırgaların Şiddet Ölçeğine Yeni Bir Kategori Eklenmesine Neden Oldu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 04 Mar. 2024, https://evrimagaci.org/s/17034.
Derin, Ufuk. “İklim Değişikliği, Kasırgaların Şiddet Ölçeğine Yeni Bir Kategori Eklenmesine Neden Oldu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, March 04, 2024. https://evrimagaci.org/s/17034.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close