İklim Değişikliği, Kasırgaların Şiddet Ölçeğine Yeni Bir Kategori Eklenmesine Neden Oldu!
Bu haber 8 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Ulusal Kasırga Merkezi, yarım yüzyılı aşkın bir süredir, kasırgaların maddi hasar potansiyelini ifade etmek için Saffir-Simpson Rüzgar Ölçeğini kullanmaktadır; bu sistem kasırgaları Kategori 1'den (119–153 km/sa) Kategori 5'e (250 km/sa'den daha yüksek hız) kadar değişen bir ölçekte sınıflandırmaktadır.
Ancak artan okyanus sıcaklıkları daha yoğun ve yıkıcı kasırgalara neden olduğundan Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuarı'ndan iklimbilimci Michael Wehner ve First Street Vakfı'ndan James Kossin, günümüzün oldukça ısınan ve ısınmaya devam eden ikliminde Kategori 5'in yeterli olup olmadığını inceledi. PNAS dergisinde yayınladıkları yeni çalışmada araştırmacılar Saffir-Simpson Rüzgar Ölçeğine 308 km/sa hızdan daha yüksek rüzgar hızına sahip fırtınaları kapsayacak varsayımsal bir Kategori 6 ekledi.[1]
Kariyerini değişen iklimle beraber oldukça uç hâle gelen hava olaylarının davranışını ve insan etkisinin buna olan katkısını inceleyerek geçiren Wehner, motivasyonunu şöyle anlatıyor:
Motivasyonumuz, Saffir-Simpson Ölçeği'nin açık uçluluğunun riskin hafife alınmasına nasıl yol açabileceğini ve özellikle de ısınan bir dünyada bu hafife almanın nasıl giderek daha sorunlu hale geldiğini yeniden değerlendirmektir.
Wehner'e göre insan kaynaklı küresel ısınma; kasırgaların, tropikal siklonların ve tayfunların oluştuğu ve yayıldığı bölgelerdeki yüzey okyanusu ve troposferik hava sıcaklıklarını önemli ölçüde artırarak fırtına yoğunlaşması için ek ısı enerjisi sağladı. Ekip, 1980'den 2021'e kadar olan kasırgaların tarihsel olarak veri analizini yaptığında Kategori 6 olarak sınıflandırılabilecek beş fırtına tespit etti ve daha düşük kategorideki fırtınalar arasındaki genişleyen rüzgar hızı aralığına bakarak Kategori 5 kasırgalar için varsayımsal bir üst sınır belirledi. Üstelik bunların hepsi son dokuz yılda meydana gelmişti.
Kasırgaları ve İklim Etkisini Anlamak
Kasırgalar, tropikal siklonlar ve tayfunlar temelde aynı hava olaylarıdır; aralarındaki isim farkı tamamen coğrafidir. Kuzey Atlantik ve Kuzeydoğu Pasifik Okyanuslarındaki fırtınalar kasırga, Kuzeybatı Pasifik Okyanusundaki olaylar tayfun, Güney Pasifik ve Hint Okyanuslarındaki olaylar ise tropikal siklon olarak adlandırılır.
Araştırmacılar geçmişi incelemenin yanı sıra, ısınan iklimlerin kasırga yoğunlaşmasını nasıl etkileyeceğini keşfetmek için simülasyonları analiz ettiler. Modeller, küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelerin 2 °C üzerine çıkmasıyla, Kategori 6 fırtına riskinin Filipinler yakınlarında %50'ye, Meksika Körfezi'nde ise iki katına çıktığını ve bu fırtınaların en yüksek riskinin Güneydoğu Asya, Filipinler ve Meksika Körfezi'nde olduğunu belirtiyor. Wehner şöyle anlatıyor:
Küresel ısınmayı bu yüzyılın sonuna kadar sanayi öncesi sıcaklıkların 1,5°C üzerinde tutmayı amaçlayan Paris Anlaşması'nın nispeten düşük küresel ısınma hedefleri altında bile, bu simülasyonlarda Kategori 6 fırtınalarının artma olasılığı oldukça önemlidir.
Tropikal siklon riski, iç taşkın ve fırtına dalgası hakkında halkı bilgilendirmek için iletişim çok önemlidir. Araştırmacılar, Saffir-Simpson Kasırga Rüzgar Ölçeğine 6. bir kategori eklemenin küresel ısınma nedeniyle artan büyük kasırga riskinin tehlikeleri hakkında farkındalık oluşturabileceğini belirtti. Wehner cümlelerini şöyle sonlandırıyor:
Sonuçlarımız sadece ölçek değiştirmek ile ilgili değildir. Kategori 5 olarak belirlenen fırtınalardan kaynaklanan rüzgar tehlikesi riskinin arttığı ve iklim değişikliği altında artmaya devam edeceği konusunda farkındalık yaratmak içindir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ M. F. Wehner, et al. (2024). The Growing Inadequacy Of An Open-Ended Saffir–Simpson Hurricane Wind Scale In A Warming World. Proceedings of the National Academy of Sciences. doi: 10.1073/pnas.2308901121. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/11/2024 15:18:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17034
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.