Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İki Kez Nobel Ödülü Kazanan İnsanlar Kimlerdir? Bu Ödülleri Hangi Alanlarda Kazanmışlardır?

3 dakika
53,058
İki Kez Nobel Ödülü Kazanan İnsanlar Kimlerdir? Bu Ödülleri Hangi Alanlarda Kazanmışlardır?
Tüm Reklamları Kapat

Hepimiz Marie Curie'nin artık 2 ayrı dalda Nobel Ödülü kazandığını ve bu açıdan ne kadar başarılı olduğunu biliriz. Marie Curie, bugüne kadar iki ayrı dalda Nobel ödülü kazanan tek kadın bilim insanıdır; ancak tek bilim insanı değildir. Ayrıca Curie, Nobel ödülü kazanan ilk kadın bilim insanıdır da...

Peki, Nobel'in tarihine ya da kimlere verildiklerine şimdilik odaklanmaksızın, bu alınması zor ve oldukça prestijli ödülü birden fazla kazanan bir avuç kişi ve kuruma bakalım:

1. John Bardeen

Bir elektrik mühendisi ve fizikçidir. 1956 yılında William Shockley ve Walter Brattain ile birlikte, transistörü icat ederek Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. 1972 senesinde ise Leon N. Cooper ve John Robert Schreiffer ile birlikte, günümüzde BCS Teorisi olarak adlandırılan geleneksel süperiletken teorisini geliştirdiği için ikinci defa Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Keşfettiği transistör, Bilgi Çağı'nın başlamasını sağlamış ve günümüz bilgisayarlarını, telefonlarını, füzelerini, kısaca modern teknolojiyi mümkün kılmıştır. BCS Teorisi sayesinde ise Nükleer Manyetik Resonans Spektroskopisi ve Manyetik Resonans Görüntüleme teknolojileri mümkün olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

John Bardeen
John Bardeen
YouTube

2. Marie Curie

Başlangıçta da bahsettiğimiz gibi, iki dalda (hem de iki ayrı dalda) Nobel Ödülü alan ilk ve tek kadın bilim insanıdır. 1903 senesinde, eşi Pierre Curie ve fizikçi Henri Becquerel ile paylaştığı Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır. Bu ödül, radyasyonun keşfine verilmiştir. İkinci ödülünü ise 1911 yılında, Kimya alanında almıştır. Bu ödül de, radyum ve polonyum elementlerinin keşfi için kendisine verilmiştir.

Marie Curie
Marie Curie
Famous Biographies

3. Linus Pauling

Linus Pauling, 1901-1994 yılları arasında yaşamış bir Amerikalı kimyager, biyokimyager, barış aktivisti, yazar ve eğitimci, 1200'den fazla akademik makalenin yazarıdır. Kuantum Kimya ve Moleküler Biyoloji gibi bilim sahalarının kurucularından birisidir. 20. yüzyılın en etkili kimyagerlerinden biri olarak görülür.

Hiç kimse ile paylaşılmayan iki Nobel Ödülü alabilmiş tek insandır. Curie ile birlikte, iki ayrı dalda Nobel Ödülü alan iki insandan birisidir. 1954 senesinde kimyasal bağların doğasının keşfi ve bunun karmaşık yapılı kimyasallara uygulanması alanındaki çalışmalarından ötürü Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür. 1962 senesinde ise, nükleer silahların test edilmesine karşı yürüttüğü aktiviteler sebebiyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

“Başkalarına, size davranılmasını istediğinizin %20’si kadar daha iyi davranın. Bilirsiniz... Hata payını da karşılamak için...” - Linus Pauling
“Başkalarına, size davranılmasını istediğinizin %20’si kadar daha iyi davranın. Bilirsiniz... Hata payını da karşılamak için...” - Linus Pauling

4. Frederick Sanger

Bu yazıyı hazırladığımız gün 92 yaşında hayatını kaybeden Frederick Sanger, İngiliz bir biyokimyagerdir ve iki defa Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. İlki, 1958 yılında özellikle insülin-benzeri proteinlerin yapısının keşfi sebebiyle bu ödüle layık görülmüştür. 1980 yılında ise, Walbert Gilbert ile ortak olarak, nükleik asitlerin baz dizilimlerinin belirlenmesi konusundaki katkılarından ötürü ikinci Kimya Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Hatta o sene, iki ayrı çalışmaya Kimya Nobel Ödülü verilmiştir; ikinci yarısını ise Paul Berg, nükleik asitlerin biyokimyası ve rekombinant-DNA ile ilgili çalışmalarından ötürü almaya hak kazanmıştır.

Frederick Sanger
Frederick Sanger
UCSD

Kurumlar

Birden fazla defa Nobel Ödülü alan iki adet de kurum vardır: Bir tanesi Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'dir (Red Cross), diğeri ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'dir. Red Cross, 1917, 1944 ve 1963 yıllarında Nobel Barış Ödülü alarak 3 defa Nobel Ödülü alan tek kurum olma ünvanını taşımaktadır. Yüksek Komiserlik ise 1954 ve 1981 yıllarında aynı ödüle layık görülmüştür.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 21
  • Muhteşem! 5
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 13:41:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1678

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. İki Kez Nobel Ödülü Kazanan İnsanlar Kimlerdir? Bu Ödülleri Hangi Alanlarda Kazanmışlardır?. (20 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1678
Bakırcı, Ç. M. (2013, November 20). İki Kez Nobel Ödülü Kazanan İnsanlar Kimlerdir? Bu Ödülleri Hangi Alanlarda Kazanmışlardır?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1678
Ç. M. Bakırcı. “İki Kez Nobel Ödülü Kazanan İnsanlar Kimlerdir? Bu Ödülleri Hangi Alanlarda Kazanmışlardır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1678.
Bakırcı, Çağrı Mert. “İki Kez Nobel Ödülü Kazanan İnsanlar Kimlerdir? Bu Ödülleri Hangi Alanlarda Kazanmışlardır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 20, 2013. https://evrimagaci.org/s/1678.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close