Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

IceCube Tarafından Keşfedilen Nötrinolar, Aktif Bir Galaksiyi Aydınlatıyor!

IceCube Tarafından Keşfedilen Nötrinolar, Aktif Bir Galaksiyi Aydınlatıyor!
2 dakika
2,564
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, Cetus takımyıldızında Messier 77 olarak da bilinen NGC 1068'in yüksek enerjili bir nötrino yayıcı olduğunu buldular. Uzmanlar, Antartika'daki IceCube Nötrino Gözlemevi'ni kullanarak parçacıkları gözlemlediler. Uluslararası IceCube Birliği üyesi ve Adelaide Üniversitesi Fizik Bölümü, Fizik Bilimleri Fakültesi Doçent Doktoru Gary Hill şöyle açıklıyor:

47 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 1068 galaksisinin aktif bölgelerine bakıyoruz. Yaydığı nötrinoları inceledikçe galaksinin içinde meydana gelen aşırı parçacık hızlanması ve üretim süreçleri hakkında daha fazla şey öğrenebileceğiz. Diğer yüksek enerji emisyonları ondan kaçamadığı için bu şimdiye kadar mümkün olmadı.

Nötrinolar, normalde vücudumuzdan ve Dünyanın her yerinden her saniye trilyonlarca geçen atom altı parçacıklardır. Ancak maddeyle nadiren etkileşime geçmeleri tespit edilmelerini zorlaştırmaktadır.

Gözlemler, 2010'un sonlarında tamamlanan Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonundaki IceCube Nötrino Gözlemevi tarafından yapıldı. Büyük dürbünlerle bile görülebilen NGC 1068, birçok astronomik gözlemin öznesi olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

2018 yılında IceCube, çok uzak bir blazar olan TXS 0506 + 056 tarafından yayılan ilk nötrino kaynağını buldu. Doğrudan Dünya'ya işaret eden süper kütleli kara delikten çıkan parçacık jetleri, buradan nötrino yaymaktaydı. Bu, kısa bir süre boyunca nötrino ve gama ışınlarının ortak gözlemlerine yol açtı.

NGC 1068 galaksisi yaklaşık 100 kat daha yakındır ve şu ana kadar aktif galaksiden yaklaşık 80 nötrino olayı tespit edilmiştir. TXS 0506 + 056 blazar'ın aksine NGC 1068, Dünya'ya göre merkezi yayıcı bölgenin doğrudan görünümü tozla engellenecek şekilde konumlanmıştır. Gama ışınları emilir ancak nötrinolar engellenmeden bu bölgelerden kaçabilir. Doç. Dr. Hill şunları söylüyor:

2018'de TXS 0506 + 056'dan nötrino keşfinin heyecanından sonra IceCube ile gözlemleyebileceğimiz sürekli bir nötrino akışı üreten bir kaynak bulmak çok daha heyecan verici. Nötrinoların evrenin normalde gizlenmiş bu bölgelerinden kaçabilmeleri, onların da tespit edilmesinin zor olduğuna işaret ediyor. Bu, aletli bir kilometre küp derin Güney Kutbu buzu hacmiyle alanında şu anda lider olan IceCube gibi büyük dedektörler gerektiriyor.

IceCube'un 86 tele yayılmış, yaklaşık 2500 metre derinlikteki deliklere yerleştirilmiş ve şu anda buzun derinliklerinde kalıcı olarak donmuş 5000'den fazla basketbol topu büyüklüğünde optik sensörleri bulunmaktadır. Bu sensörler, Dünya'nın yanından geçerken dedektörün yakınındaki buzda etkileşime geçen nötrinoların oluşturduğu müonlardan yayılan ışık parlamalarını tutmaktadır. Işık modelleri, parçacıkların varış yönleri ve enerjileri hakkında çıkarım yapmak içim kullanılmaktadır. Dr. Hill şunları ekliyor:

Şimdiye kadarki araştırma yolculuğumun en iyi yönlerinden biri, birçok yaz mevsiminde Güney Kutbu'nda dedektörün tellerini buza yerleştiren kurulum ekibi üzerinde çalışarak geçirdiğim zamanlardı. IceCube'un devasa boyutu, inşaatı tamamlamak ve yüksek enerjili parçacıklara verilen tepkiyi anlamak için dünya çapında yüzlerce insanın uzun yıllar çaba göstermesini gerektiriyordu. Dedektörü geliştirme çabasının bir parçası olarak IceCube'a daha fazla alet koymak için Güney Kutbu'na birkaç yıl içinde geri döneceğiz.

IceCube-Gen2 olarak adlandırılan dedektörün gelecekteki genişletilmiş versiyonu; daha birçok nötrinoyu tespit edebilecek, bu kaynaklardan daha fazlasını inceleyebilecek ve çok daha yüksek enerjilerde gözlem yapabilecek.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
55
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 16:55:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13521

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. IceCube Tarafından Keşfedilen Nötrinolar, Aktif Bir Galaksiyi Aydınlatıyor!. (29 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13521
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2023, January 29). IceCube Tarafından Keşfedilen Nötrinolar, Aktif Bir Galaksiyi Aydınlatıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13521
S. Küçükkıvanç, et al. “IceCube Tarafından Keşfedilen Nötrinolar, Aktif Bir Galaksiyi Aydınlatıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 29 Jan. 2023, https://evrimagaci.org/s/13521.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “IceCube Tarafından Keşfedilen Nötrinolar, Aktif Bir Galaksiyi Aydınlatıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 29, 2023. https://evrimagaci.org/s/13521.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close