Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Hobbitler: Homo floresiensis

2 dakika
10,026
Hobbitler: Homo floresiensis
Tüm Reklamları Kapat

2003 senesinde, Endonezya'nın Flores Adası'nda 9 ayrı bireyin kısmi kafatası fosillerine ulaşıldı. Ancak bu kafataslarında bir tuhaflık vardı: her ne kadar yetişkin bir Homo bireyine ait özelliklere sahip olsa da, kafatası olması gerekenden çok küçüktü! Yapılan analizler, bulunan kafataslarının ortalamada 1.1 metrelik insanlara ait olduğunu göstermekteydi. Üstelik bu canlılar, günümüzden "sadece" 12.000 yıl önce hayattalardı! Peki ama, neden bu kadar küçüklerdi?

Onlarca farklı araştırmacı kafataslarını inceledi ve birçok farklı çalışmada bu kemikler didik didik edildi. Önceleri bu bireylerin biz modern insanlarda da nadiren de olsa görülen "mikrosefali", yani "küçük kafalılık" gibi bir hastalığı olabileceği, aslında bizim türümüzden hastalıklı bireyler oldukları iddia edildi. Ancak 2005 ve 2007 yıllarında yapılan kapsamlı analizler, her türlü patolojik durumu masadan kaldıracak şekilde olasılıkları eledi. Sonradan bulunan 3 parça bilek kemiği, şempanzelerinkine benzer yapılı olmasına rağmen Australopithecus gibi erken insanları daha fazla andıracak özelliklere sahip olduklarını gösterdi.

Bu veriler, kafataslarından elde edilen ortopedik ve arkeometrik verilerle birleştirildiğinde ve 2009 yılında üzerine bir de kapsamlı evrimsel analizlerin yapıldığı araştırma makaleleri eklendiği, büyük resim büyük oranda ortaya çıktı: Tür, net bir şekilde ayrı bir Homo türüne aitti; ancak bulunan kafatasları çocuklara değil, yetişkinlere aitti. Zaten 9'unun da aynı özellikleri göstermesi, bunun bir tesadüf olmadığını gösteriyordu. Bu yeni keşfedilen türe, Homo floresiensis adı verildi. "Floresli İnsan"... Ufak olmalarından ötürü J.R.R. Tolkien'ın şaheseri Yüzüklerin Efendisi serisine ithafen, "Hobbit" lakabını da almışlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Halen bu kafataslarının hastalıklı bir Homo sapiens grubuna ait olduğunu iddia edenler varsa da (özellikle tiroit bezlerinin işlevsiz olduğuna ve bazılarında Down sendromuna benzer izler bulunduğuna dair bazı olasılıklardan yola çıkarak bu iddiayı sürdürmektediler); canlıların ayrı bir tür oldukları kabulü henüz bu zayıf hipotezlerden etkilenmemiştir.

Zaten bunların muhtemelen farklı yönde evrimleşerek ufalmış ayrı türler olduğunu gösteren çok ilginç başka bir kanıta ulaşılmıştır: aynı adada, Stegodon sondaari adı verilen cüce filler de keşfedilmiştir! Yani bu ufak ada, bir sebeple canlıları küçük olmaya zorlayacak doğa koşullarına sahip olmuş olabilir! Hatta bu tür cüce filler, 850.000 yıl kadar önce bu adada yaşadıktan sonra, onların yerini normal boyutlardaki Stegodon florensis isimli filler almıştır. Ancak bu yeni fillerin evrim tarihi takip edildiğinde, onların da giderek küçülüp cüceleşecek şekilde evrimleştikleri görülmüştür! 

Tür, tahmin edilene göre, 12.000 yıl kadar önce meydana gelen bir volkanik patlama sonucunda yok olmuştur. Bu özelliği ile Homo floresiensis, bizler haricinde günümüze en yakın zamana kadar hayatta kalmayı başarmış insan türüdür. Fotoğrafta, bu insan türünün ne kadar ufak olduğu gösterilmektedir. 

İlginç bir diğer nokta: Floresli yerel halkın efsanelerinde, "büyülü cüceler"den sıklıkla bahsedilmektedir. Bu efsanelerin, Homo floresiensis ile karşılaşmış Homo sapiens toplumlarından köken aldığı ve bugüne kadar kulaktan kulağa aktarıldığı düşünülmektedir.

Bu insanlarla aynı zamanda yaşadığımızı düşünmek bile heyecan verici! Tıpkı birçok diğer hayvan cinsinde olduğu gibi... Sizinle aynı cinsten olan, ancak sizinle aynı türden olmayan insanlar! Yani "insan" olan; ancak "anatomik olarak modern insan" olmayan canlılar! Gerçekten baş döndürücü... 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 20
  • İnanılmaz 18
  • Muhteşem! 11
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Bilim Budur! 5
  • Umut Verici! 3
  • Üzücü! 2
  • Korkutucu! 2
  • Güldürdü 1
  • İğrenç! 1
  • Grrr... *@$# 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/12/2024 04:15:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3336

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Hobbitler: Homo floresiensis. (4 Mart 2015). Alındığı Tarih: 19 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3336
Bakırcı, Ç. M. (2015, March 04). Hobbitler: Homo floresiensis. Evrim Ağacı. Retrieved December 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3336
Ç. M. Bakırcı. “Hobbitler: Homo floresiensis.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3336.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Hobbitler: Homo floresiensis.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 04, 2015. https://evrimagaci.org/s/3336.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close