Hint Okyanusu'nda İklim Değişimine Dirençli Mercan Resifleri Keşfedildi!
Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin gerçekleştirdiği ve Ecosphere dergisinde yayınlanan yeni bir bilimsel çalışma, Batı Hint Okyanusu’ndaki mercan resiflerini haritalandırarak iklim değişimine dirençli beklenmedik bölgeleri ortaya çıkardı. Bu bölgeler, bölgedeki koruma çabalarına umut ışığı olabilir.
Araştırmacılar, 1.000 saha çalışmasından elde edilen verileri yapay zeka modelleriyle birleştirerek, iklim değişimine karşı daha dayanıklı olabileceği düşünülen resifleri belirledi. Bu keşif, okyanusların biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ekosistemlerini korumaya yönelik yeni fırsatlar sunuyor. Doğal Hayatı Koruma Derneği Küresel Deniz Programı Bilim Direktörü Dr. Tim McClanahan şu şekilde açıklıyor:
Geçmiş modeller oldukça yüzeyseldi ve genellikle sadece birkaç sıcaklık değişkenine dayanıyordu. Bizim geliştirdiğimiz model ise küresel çevresel haritalama ve makine öğreniminin tüm kapasitesinden yararlanarak, korunması gereken dirençli resifleri bulmak için yeni olanaklar yaratıyor.
Bu yeni model, küçük ölçekli çok sayıda çevresel değişkeni dikkate alarak mercan resifleri için daha ayrıntılı ve kapsamlı bir bakış sunuyor. Bu, 2023 tarihli Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporu gibi önceki modellerin daha kötü senaryolarına meydan okuyor: Bu modele göre 1,5°C’lik bir ısınma eşiği altında, mercan resiflerinin %70’inin 2050 yılına kadar mercan örtüsü ve tür çeşitliliğinde yalnızca %5’ten az bir düşüş gibi yaşayacağı tahmin ediliyor.
Ancak, karbon salınımları azaltılmadığı takdirde mercan örtüsünün bu yüzyılın ortasına kadar %40 oranında azalması riski hâlâ geçmiş değil. WCS’nin yeni modelinde, mercan resiflerinin yaklaşık %5’inin değişen koşullardan potansiyel olarak fayda sağlayabileceği ve mercanların ısınmaya rağmen yaşamaya devam edebileceği sığınak bölgeler oluşturabileceği öngörülüyor. çalışmanın ortak yazarlarından ve Global Fishing Watch’ta Balıkçılık Analisti olarak görev yapan Maxwell Azali şöyle diyor:
İklim değişikliği, insan faaliyetleri ve yerel koşullar arasındaki karmaşık ilişkileri anlamak, değişen bir dünyada mercan resiflerini korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için yerel koruma çabalarını doğru bir şekilde yönlendirmek açısından büyük önem taşıyor.
Ekip, önceki araştırmalardan elde edilen mercan örtüsü verilerini bu öngörülerle birleştirerek, Batı Hint Okyanusu boyunca mercan dayanıklılığını haritalandırdı. Dr. McClanahan bulguları şu sözlerle aktarıyor:
Çalışmalarımızda dünya üzerindeki resiflerin neredeyse %30’unun 1,5°C'lik bir sıcaklık artışına dayanabileceğini tespit ettik. Ancak bu eşik aşıldığında, resiflerin yalnızca %15'inin acil karbon azalması olmadığı bir senaryoda direnç göstermelerini bekliyoruz. Bu da insanlar sera gazı emisyonlarını şimdi azaltmadığı sürece daha uç model senaryolarının ortaya çıkmasını beklememiz gerektiği anlamına geliyor.
Araştırmacılar, modelleme yöntemlerinin dünya genelinde bilim insanları tarafından biyolojik çeşitliliği daha yüksek bir hassasiyetle haritalandırmak için kullanılmasını ve iklim değişikliğine karşı yüksek risk taşıyan diğer ekosistemleri koruma çabalarını iyileştirmesini umuyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- T. R. McClanahan, et al. (2024). Complex Multivariate Model Predictions For Coral Diversity With Climatic Change. Ecosphere. doi: 10.1002/ecs2.70057. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/01/2025 03:12:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19453
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.