Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Hindistan'da Keşfedilen 13 Milyon Yıllık Kuyruksuz Maymun Fosili, Evrimsel Bir Diğer Boşluğu Daha Tamamladı!

Evrim Teorisi'nin Öngörülerini Doğrulayan Fosillere Bir Yenisi Daha Eklendi: Kapi ramnagarensis!

Hindistan'da Keşfedilen 13 Milyon Yıllık Kuyruksuz Maymun Fosili, Evrimsel Bir Diğer Boşluğu Daha Tamamladı!
3 dakika
2,334
  • Biyocoğrafya
  • Evrimsel Biyoloji
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Hindistan'ın kuzeyinden çıkarılan yeni keşfedilmiş kuyruksuz maymun fosilleri, günümüzdeki gibonların bugüne kadar keşfedilen en eski atalarını temsil ediyor. Hunter College'dan Christopher C. Gilbert tarafından yapılan keşif, fosil kaydındaki önemli bir boşluğu dolduruyor ve günümüzdeki gibonların atalarının Asya'dan Afrika'ya ne zaman göç ettikleri konusunda önemli yeni kanıtlar sunuyor.

Araştırmanın sonuçları, "Ramnagar, Hindistan'da Keşfedilen Yeni Bir Miyosen Dönem Kuyruksuz Maymunu (primatlar: Hylobatidae), Hominoid Fosil Kaydındaki Önemli Bir Boşluğu Dolduruyor" başlıklı bir makale ile, Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayınlandı.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Çıkarılan fosil, türe ait alt molar dişlerinin tamamını içeriyor. Bu dişler, daha önceden bilinmeyen bir taksonomik cinse ve türe ait. Bu canlıya Kapi ramnagarensis ismi verildi. Bu fosil, Hindistan'ın Ramnagar bölgesinde bulunan meşhur bir fosil arazisinde son 1 asırda keşfedilen ilk kuyruksuz maymun fosili olma özelliği taşıyor.

Kapi (siyah yıldız) lokasyonunu gösteren harita. Haritada koyu yeşil alanlar modern, açık yeşil alanlar tarihsel düşük kuyruksuz maymun popülasyonlarını ve yaklaşık erken fosil kayıtlarının Doğu Afrika'daki yayılımını (mavi üçgenler) gçsteriyor. Yeşil üçgenler, daha önceden keşfedilen gibonlara ait fosilleri gösteriyor. Yeni fosil, daha önceden bilinen fosillerden milyonlarca yıl daha erken yaşamış bir türe ait. Bu fosil, gibonların Afrika'dan Asya'ya göçünü gösteriyor.
Kapi (siyah yıldız) lokasyonunu gösteren harita. Haritada koyu yeşil alanlar modern, açık yeşil alanlar tarihsel düşük kuyruksuz maymun popülasyonlarını ve yaklaşık erken fosil kayıtlarının Doğu Afrika'daki yayılımını (mavi üçgenler) gçsteriyor. Yeşil üçgenler, daha önceden keşfedilen gibonlara ait fosilleri gösteriyor. Yeni fosil, daha önceden bilinen fosillerden milyonlarca yıl daha erken yaşamış bir türe ait. Bu fosil, gibonların Afrika'dan Asya'ya göçünü gösteriyor.
Luci Betti-Nash

Gilbert'in bulgusu büyük oranda kaza eseriydi. Gilbert ve takım arkadaşları olan Chris Campisano, Biren Patel, Rajeev Patnaik ve Premjit Singh, 1 sene önce fosil bir primata ait çene kemiğinin bulunduğu tepede yürüyüş yapıyorlardı. Ufak bir dinlenme molası verdiklerinde, Gilbert yerdeki çamur içerisinde parlak bir şeyler olduğunu fark etti. Kazdığında, kısa bir süre içinde bunun çok özel bir fosil olduğunu anlamıştı. Şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bulduğumuz anda bunun bir primat dişi olduğundan emindik; ancak bu bölgede daha önceden bulduğumuz hiçbir primatın dişlerine de benzemiyordu. Molar dişlerin şekil ve büyüklüğünden, bunun gibonların atasına ait bir fosil olduğunu kestiriyorduk; ancak bu, gerçek olamayacak kadar iyi bir buluş olarak gelmişti. Çünkü aşağı kuyruksuz maymunlara ait fosil kaydı yok denecek kadar azdır. O dönemde yaşadığını bildiğimiz diğer prrimatlara ait fosillerimiz var; ancak Ramnagar yakınlarında daha önceden gibon fosillerine hiç rastlanmamıştı. Bu nedenle, bulgumuzun isabetli olduğundan emin olmak için verileri tekrar tekrar kontrol ettik.

Fosilin 2015 yılındaki keşfinden bu yana, yıllar süren araştırmalar, analizler ve kıyaslamalar yapıldı. Araştırmacılar, bulgularının kesinliğinden ve yeni bir türe ait olduğundan emin olmak istiyorlardı. Ayrıca bu fosilin, kuyruksuz maymunların aile ağacındaki yerini de isabetli bir şekilde tespit etmeyi hedefliyorlardı. Molar dişin fotoğrafları ve bilgisayarlı tomografi (CT) taramaları çekildi. Yaşayan ve soyu tükenmiş kuyruksuz maymunlara ait örneklerle kıyaslandı ve dental anatomide bulunan benzerlikleri ile farklılıkları tek tek kaydedildi. Ekibin parçası olan Alejandra Ortiz şöyle anlatıyor:

Bulgularımız son derece ikna edici ve kanıtlar, dişin 13 milyon yıl önce yaşamış bir gibona ait olduğuna güçlü bir şekilde işaret ediyor. Şimdilik elimizde tek bir diş olduğundan, dikkatli olmaya çalışıyoruz; ama bunun eşsiz bir keşif olduğunu düşünüyoruz. Gibonlara ait bilinen en eski fosilleri en az 5 milyon yıl daha geriye çekmiş olduk, böylece onların evrimsel tarihine, çok ihtiyaç duyulan daha yakın bir bakış atmamız mümkün oluyor.

Yeni kuyruksuz maymunun bilinen en eski gibon fosili olduğunu tespit etmenin yanı sıra, fosilin yaşı olan 13 milyon yıl da büyük kuyruksuz maymunlarla eş zamanlı yaşadığını gösteriyor. Bu durum, orangutanların ataları da dahil olmak üzere, büyük kuyruksuz maymunların ve aşağı kuyruksuz maymunların Afrika'dan Asya'ya olan göçünün bu zamanlarda ve yaklaşık olarak bu coğrafi bölgede yaşandığını gösteriyor. Chris Campisano, şöyle anlatıyor:

Bu bulgunun biyocoğrafi açısı benim çok ilgimi çekit. Günümüzde gibonlar da, orangutanlar da Güneydoğu Asya'daki Sumatra ve Borneo'da bulunabilirler; ancak elimizdeki en eski kuyruksuz maymun fosilleri Afrika'dan çıkarılmıştır. Gibon ve orangutan atalarının, Kuzey Hindistan'da, 13 milyon yıl önce, aynı noktada, bir arada yaşadıklarını bildiğimiz için, bunların da Asya'ya doğru benzer bir göç yaşadıklarını düşünmekteyiz. Bu, oldukça ilginç bir keşif.
Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
35
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 8
  • Tebrikler! 8
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • İnanılmaz 2
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/06/2023 10:55:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9317

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kırmızı
Bitki
Öğrenme Teorileri
Akademi
Alkol
Toplum
Sağlık
Biyokimya
Doğa Yasası
Jeoloji
Gen İfadesi
Sars
Koku
Neandertal
Uyku
Canlı
Erkek
Uzaylı
Editör Seçkisi
Onkoloji
Periyodik Tablo
Yılan
Tüy
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Sars Virüsü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
C Vitamini Uçar mı?
C Vitamini Uçar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Hindistan'da Keşfedilen 13 Milyon Yıllık Kuyruksuz Maymun Fosili, Evrimsel Bir Diğer Boşluğu Daha Tamamladı!. (9 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9317
Bakırcı, Ç. M. (2020, September 09). Hindistan'da Keşfedilen 13 Milyon Yıllık Kuyruksuz Maymun Fosili, Evrimsel Bir Diğer Boşluğu Daha Tamamladı!. Evrim Ağacı. Retrieved June 05, 2023. from https://evrimagaci.org/s/9317
Ç. M. Bakırcı. “Hindistan'da Keşfedilen 13 Milyon Yıllık Kuyruksuz Maymun Fosili, Evrimsel Bir Diğer Boşluğu Daha Tamamladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9317.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Hindistan'da Keşfedilen 13 Milyon Yıllık Kuyruksuz Maymun Fosili, Evrimsel Bir Diğer Boşluğu Daha Tamamladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 09, 2020. https://evrimagaci.org/s/9317.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close