Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hindi Kuyruğu

1 dakika
7,810
Hindi Kuyruğu
Tüm Reklamları Kapat

Hindi Kuyruğu (Trametes versicolor)

Hindi kuyruğu mantarı, dünyanın dört bir yanında oldukça yaygın olarak bulunan çok keseli bir mantardır. Türün belirleyici adı olan "versicolor", "çok renkli" demektir. Fotoğraftan görebileceğiniz gibi, gerçekten de birçok farklı renkte karşımıza çıkabilir ve mantarların genelde gözümüzün önüne gelen gri ve sıkıcı halini yanlışlar gibidir. Mantara "hindi kuyruğu" denmesinin sebebi ise pek gizemli değildir: insanlar mantarı bir hindinin kuyruğuna benzetmişlerdir (cidden).

Birçok bitki ve mantar gibi, hindi kuyruğu da alternatif tıbbın pençesine düşmüş iddialardan birini oluşturur. Özellikle mantarın çiğ tüketiminin kanseri tedavi ettiği iddiası, oldukça yaygın bir argüman olarak halk arasında yer etmiştir. Mantar olmasa da, mantarda bulunan kimyasallardan özellikle bir tanesinin gerçekten de kanserle alakası olduğu; ancak bunun mantarın kendisiyle doğrudan alakası olmadığı anlaşılmıştır. Amerikan Kanser Derneği'nin önderliğinde yapılan bir dizi araştırma sonucu, mantarın genelde iddia edildiğinin aksine, çiğ halinin kansere hiçbir şekilde fayda sağlamadığı gösterilmiştir. Ancak mantarın içerisinde bulunan bazı kimyasalların, kanserin bazı belirtilerine fayda sağlayacak unsurda olduğu; dolayısıyla bu maddelerin çok sayıda mantardan ayrıştırılması ve işlemden geçirilmesi sonucunda kanser tedavisine katkı sağlayabileceği, çok güçlü verilerle desteklenmemiş olsa bile, tespit edilmiştir.

Mantarı kanser konusunda meşhur eden kimyasal kısaca PSK olarak bilinen polisakkarit-K kimyasalıdır. Bu kimyasal, adından da anlaşılabileceği gibi, büyük bir şekerdir; ancak aynı zamanda bu şekere proteinler de bağlanmıştır. Yapılan araştırmalar, bu kimyasalın mutasyona neden olan unsurlardan kaynaklanan kanserlerin etkisini kısmen azaltabileceğini göstermektedir. Özellikle mide, boğaz, kalın bağırsak, meme ve akciğer kanserinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Uzun vadede bu kimyasal kullanılarak bazı ilaçlar üretilebileceği düşünülse de, şu ana kadar etken maddesi PSK olan, onaylı bir kanser ilacı üretilememiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Tebrikler! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Bilim Budur! 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • K. Oba, et al. Efficacy Of Adjuvant Immunochemotherapy With Polysaccharide K For Patients With Curative Resections Of Gastric Cancer. (15 Kasım 2006). Alındığı Tarih: 12 Nisan 2019. Alındığı Yer: Cancer Immunology | Arşiv Bağlantısı
  • Amerilan Kanser Derneği. Complementary And Alternative Medicine. (12 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 12 Nisan 2019. Alındığı Yer: Amerilan Kanser Derneği | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/02/2025 15:49:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2071

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Hindi Kuyruğu. (23 Mart 2014). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2071
Bakırcı, Ç. M. (2014, March 23). Hindi Kuyruğu. Evrim Ağacı. Retrieved February 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/2071
Ç. M. Bakırcı. “Hindi Kuyruğu.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2071.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Hindi Kuyruğu.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 23, 2014. https://evrimagaci.org/s/2071.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close