Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Higgs Bozonu'nun Keşfine Adım Adım!

CERN'den Yapılan Açıklamada, 2012 Yılında Edinilen Verilerin Higgs Bozonu'na Ait Olduğunun Doğrulandığı Söylendi!

2 dakika
1,641
Higgs Bozonu'nun Keşfine Adım Adım!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Evren'in en önemli yapıtaşlarından birini aramamız henüz tamamen sonlanmış olmasa da, bulmak konusunda büyük adımlar attığımız bir gerçek. Fizikçiler Perşembe günü (14 Mart 2013'te), elektronlara ve genel olarak Evren içerisinde bulunan tüm maddelere boyut ve şekil kazandıran atom altı parçacığı bulduklarını düşündüklerini açıkladılar.

Bu ünlü parçacığın var olması gerektiği 1964 yılında öngörülmüştü. Büyük Patlama ile evrenin var olmasından sonra, Evren'deki olayların nasıl süregeldiğini anlamamız konusunda çok büyük öneme sahip olan bu parçacık, adını Peter Higgs'den almaktadır. Günümüzdeyse, bin yılların "yaratılış" mitolojilerine ithafen, bilimin Evren'in tamamen kendiliğinden ve tamamen doğal süreçlerle nasıl oluşmuş olduğunu anlayabilmemiz konusundaki öneminden ötürü, ironik bir biçimde "Tanrı Parçacığı" olarak bilinmektedir. Esasında uzun uğraşlar sonucu yıllarca bulunamayan bu parçacığa fizikçiler "Lanet Olası Parçacık" (God Damn Particle) adını vermek istemişler; ancak makale editörleri buna izin vermemişlerdir. Sonrasında parçacığın adı "Tanrı Parçacığı" (God Particle) olarak kalmış ve yukarıda izah ettiğimiz anlamı yüklenmiştir (komik bir şekilde bilim karşıtı çevrelerin bu parçacığın mitolojileri ispat edeceğini düşünüyor olmasına rağmen). 

Bu parçacığın bulunması, Nobel Ödülü açısından da büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında CERN olarak bilinen Avrupa Çekirdek Araştırmaları Organizasyonu'ndan bilim insanları Higgs-benzeri bir parçacık bulduklarını ilan etmişler; ancak bu bulgunun orjinal Higgs bozonu mu yoksa onun sadece bir türevi mi olduğunu belirleyememişlerdi.

Tüm Reklamları Kapat

Sonunda, bilim insanlarının aylarını alan veri analizi sonlandı. CERN'de, Higgs bozonunu arayan iki büyük gruptan birinin başında bulunan Prof. Dr. Joe Incandela şunları söylüyor:

2012'deki öncül veriler gerçekten baş döndürücü ve bana kalırsa, Higgs bozonunun kendisine ulaştık. Ancak halen elimizdekinin ne tür bir Higgs bozonu olduğunu anlamamız için yolumuz var.

Sonuçlar, Cenevre merkezli CERN'ün İtalyan Alpleri'ndeki fizik konferansında ilan edildi. 

CERN'ün atom ezici Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, 10 milyar dolara mal olmuş bir alet ve İsviçre-Fransa sınırının hemen altında bulunuyor. Bu çarpıştırıcı, ışık hızına yakın hızlarda parçacıkları birbirine çarpıştırarak evrenin sırlarını çözmemize yardımcı oluyor. 

Bu parçacığın keşfi, Evren içerisindeki cisimlerin büyüklük ve şekillerini, Higgs bozonu adı verilen bu parçacıkla etkileşimleri sayesinde edindiklerini ileri süren hipotezin ispatlanması için önem arz ediyor. Higgs bozonunu daha çok çekenlerin daha büyük kütlelere sahip olduğu düşünülüyor. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:22:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1065

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Higgs Bozonu'nun Keşfine Adım Adım!. (14 Mart 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1065
Bakırcı, Ç. M. (2013, March 14). Higgs Bozonu'nun Keşfine Adım Adım!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1065
Ç. M. Bakırcı. “Higgs Bozonu'nun Keşfine Adım Adım!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 Mar. 2013, https://evrimagaci.org/s/1065.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Higgs Bozonu'nun Keşfine Adım Adım!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 14, 2013. https://evrimagaci.org/s/1065.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close