"Her Zaman Taraf Olmalıyız!" Elie Wiesel
1986 yılında Nobel Barış Ödülü, "insanlığa verdiği mesajlar, bir Yahudi olarak Nazi kamplarında yaşadığı yıkıcı aşağılamaya rağmen kendisiyle barışık bir şekilde insanlık için çalıştığı" için Elie Wiesel'a verildi. Wiesel'ın ödülü kabul konuşmasından birkaç paragraf şu şekilde:
Çok iyi hatırlıyorum: dün gibi; ama asırlar önce gibi de... Ufacık bir Yahudi çocuğu, "gecenin krallığı" ile tanıştı [bu ifade, Nazilerin konsantrasyon kampları için kullanılan bir ifade]. Çocuğun hayretini hatırlıyorum. Izdırabını da... Hepsi çok hızlı yaşandı. Gettolar... Sınırdışı edilme... Mühürlenmiş sığır arabaları... İnsanlarımızın tarihinin ve insanlığın geleceğinin feda edildiği o ateşli mimber...
Hatırlıyorum, çocuk babasına sordu: "Bu doğru olabilir mi?" Yirminci yüzyıldayız, Orta Çağlar'da değil! Bu tarz suçların işlenmesine kim izin verir? Dünya, buna nasıl sessiz kalabilir?
Tüm Reklamları KapatÇocuk bana döndü ve sordu: "Söyle bana. Benim geleceğime ne yaptın? Benim hayatıma ne yaptın?"
Ona, denediğimi söyledim. Anılarımı yaşatmaya çalıştığımı, unutma riski olanlarla mücadele ettiğimi anlattım. Çünkü unutursak, suçluyuzdur. Unutursak, suç ortağıyızdır.
Sonra ona, zamanında ne kadar saf olduğumuzu anlattım. Tüm dünya biliyordu; ama sessiz kalmayı seçti. İşte bu nedenle, insanlığın acı çektiği ve aşağılandığı hiçbir durumda sessiz kalmamaya ant içtim. Her zaman taraf olmalıyız. Tarafsızlık, her zaman gaddara yarar ve hiçbir zaman zulmedilene fayda sağlamaz. Sessizlik, işkenceciyi cesaretlendirir. Kimi zaman müdahale etmemiz gerekir. İnsan hayatları tehlike altındayken, insan itibarı ayaklar altına aldığında, ulusal sınırlar ve hassasiyetler ilgisizleşir. Bir kadın veya bir erkek ne zaman ırkı, dini veya politik görüşleri dolayısıyla zulme uğrarsa, bunun yapıldığı yer, o anda, evrenimizin merkezi haline gelmelidir.
Wiesel'ın bu sözleri, her çağa hitap eden sözler. Ne yazık ki Wiesel'ın kendisi de; 4 çocuk annesi ve veri görselleştirme uzmanı olan Dr. Jenny Listman tarafından cinsel taciz ile suçlanmıştır. Dolayısıyla Wiesel'ın sözleri insanlığa ışık tutuyor olsa da, gerektiğinde bu sözleri sarf edenlerin de karşısında durmayı bilmek, taraf olmak gerekmektedir.
Ama bunun ötesinde, Wiesel'ın sözlerinin özünü hayatımıza uygulamak, çok daha özgür, aydın, ilerici bir dünya yaratmamız için büyük öneme sahiptir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Nobel Prize | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 11:02:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7311
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.