Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Her Tarafı, Tamamen Aynayla Kaplı Bir Odada Işık Yakarsak Ne Olur?

2 dakika
62,787
Her Tarafı, Tamamen Aynayla Kaplı Bir Odada Işık Yakarsak Ne Olur?
Tüm Reklamları Kapat

Bu tip bir soru, bir yerde Termodinamik'in 1. Yasası'nı ihlal etmeyi hedeflemektedir. Sorunun özünde şu yatar: Eğer ki bir hidroelektrik santralinden suyun akışı ile elektrik elde ediyorsak, pompayla akan suyu yukarı gönderip tekrar tekrar akıtsak sonsuz enerji elde edemez miyiz? İnsanlık, sınırsız enerjinin hayalini her zaman kurmuştur, buna dair bugüne kadar birçok yalan söylemiştir (YouTube'da bolca örneğini görebilirsiniz); ancak bu hayale hiçbir zaman ulaşamayacaktır. Bunun sebebi de temel fizik yasalarıdır. 

Ancak şimdilik bu yasaları görmezden gelelim ve başlıktaki soruya odaklanalım. Ola ki tamamen aynayla kaplı bir odada bir ışık yakacak olsak, ışık her yüzeyden sekeceği için sonsuza dek parlaklaşan bir oda mı elde ederiz? 

Eğer ki aynalar kusursuz yüzeylere sahip varsayarsak evet! Işık kaynağından çıkan fotonlar, aynalardan kusursuz bir şekilde yansıyacaktır ve soğurulmayacaktır. Işık kaynağı durmaksızın (en azından ömrü tükenene kadar) ışık üreteceği için, odadaki foton sayısı da zaman geçtikçe artacaktır. Oda giderek parlaklaşacak ve bir süre sonra berrak bir beyaz renge bürünecektir. 

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bunun için sadece aynaların değil, ışık kaynağının da kusursuz olması gerekmektedir. Zira sorun sadece ışığın aynalardan kusursuz yansıtılabilmesi değil, foton sayısındaki artışla birlikte sıcaklığın da artacak olmasıdır. Isının ayna yüzeylerine zarar vermeyeceğini varsaysak bile, ışık kaynağının kendisini giderek ısıtacağı bir gerçektir. Buna bağlı olarak ışık kaynağı hızla ısınacak ve nihayetinde aşırı ısınma sonucu patlayacaktır. Dolayısıyla ışık kaynağının da aşırı dirençli bir şekilde imal edilmesi gerekecektir.

Gerçekte ise elbette böyle bir sistem yaratmak çok zordur. Birçok ayna, %90-95 verimlilik ile yansıtır; yani ışığın %5-10 civarı soğurulur. Dolayısıyla gerçekte bu sistem sonsuza kadar parlaklaşamayacaktır ve aynalar ile ışık kaynağının fotonları soğurma hızı ile ışık kaynağının foton üretme hızı arasında bir denge sağlanacaktır. Elbette tamamen aynalarla kaplı bir oda yine de epey parlak olacaktır; ancak bu parlaklık sonsuza kadar artamayacak ve ısı artışı dolayısıyla ışık kaynağının patlamasına kadar sürdürülebilecektir.

Bu oda ışık dengesine ulaştığında, ışık kaynağı birdenbire kapatılacak olursa aynalar ve ışık kaynağı, odadaki geriye kalan fotonları soğuracak ve oda epey hızlı bir şekilde karanlığa bürünecektir. Elbette, aynalar kusursuzsa ve ışık kaynağı da tamamen transparan ise fotonları soğuracak hiçbir yüzey olmadığı için oda sonsuza kadar aydınlık kalacaktır; ancak gerçek hayatta bu kusursuzluk imkansızdır. Ne var ki böyle bir şeyi gözlemeniz de mümkün olmayacaktır; zira gözlerinizin oda içerisindeki varlığı bile fotonların hızlıca soğurulması ve odanın kararması için yeterli olacaktır.

Peki, 1. yasaya geri dönecek olursak ve odaya bir de güneş paneli yerleştirsek, ışık kaynağından yayılan ve aynalardan yansıyan fotonlarla güneş panelini sonsuza kadar çalıştırıp, sonsuz enerji üretemez miyiz? Hayır. Çünkü yine, gerçek hayatta aynalar kusursuz değildir, ışık kaynakları tamamen transparan ve ısıya sonsuz dayanıklı değildir ve hepsinden önemlisi güneş panelleri %100 verimli değildir; aslına bakarsanız %10 civarında bir verimliliğe sahiptirler. Dolayısıyla aynalarınız ve ışık kaynağınız ideal olsa bile, her bir döngüde güneş panelinin %90 verimsiz olmasından ötürü o kadarlık bir enerji kaybıyla karşı karşıyasınız demektir. Bu nedenle enerji üretiminiz, ışık üretmek için harcadığınız enerjiye nazaran her zaman düşük olacaktır.

Görülebileceği üzere, Evren'in temel yasalarını ihlal etmek için "ideallik", yani "kusursuzluk" kavramına ihtiyaç duymaktayız. Evren'in kendisi de dahil Evren içerisindeki hiçbir şey kusursuz olmadığına göre, bu yasaların Evren dahilinde kırılması da imkansız gözükmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 58
  • Merak Uyandırıcı! 25
  • Bilim Budur! 17
  • İnanılmaz 17
  • Muhteşem! 15
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 15
  • Umut Verici! 5
  • Üzücü! 4
  • Güldürdü 3
  • Korkutucu! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:36:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4721

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Her Tarafı, Tamamen Aynayla Kaplı Bir Odada Işık Yakarsak Ne Olur?. (21 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4721
Bakırcı, Ç. M. (2016, November 21). Her Tarafı, Tamamen Aynayla Kaplı Bir Odada Işık Yakarsak Ne Olur?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4721
Ç. M. Bakırcı. “Her Tarafı, Tamamen Aynayla Kaplı Bir Odada Işık Yakarsak Ne Olur?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Nov. 2016, https://evrimagaci.org/s/4721.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Her Tarafı, Tamamen Aynayla Kaplı Bir Odada Işık Yakarsak Ne Olur?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 21, 2016. https://evrimagaci.org/s/4721.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close