Paylaşım Yap

Hazer yılanı (Dolichophis caspius)

2 dakika
12,586
Hazer yılanı (Dolichophis caspius) Furkan Eren
Hazer yılanı
Hazer yılanı
  • Bilimsel Adı Dolichophis caspius
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Hazer yılanı
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Caspian whipsnake
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Hazer Yılanı (veya Hazar Yılanı) olarak da bilinen Dolichophis caspius, Colubridae familyasına ait, zehirsiz bir yılan türüdür ve Nisan ayından Eylül ayına kadar rahatlıkla görülebilmektedir. Erişkin bir Hazar yılanı 180 cm boya kadar erişebilir. Hatta bazı bireyler 2 metreye bile ulaşabilir. Kayıtlardaki rekor birey 2.5 metre uzunluğundadır! Bu yüzden muhtemelen Avrupa'daki en büyük yılan türüdür kendisi. Çok hareketli bir yılan türüdür. Isırmaktan asla çekinmezler. Ancak zehirli bir tür değildir ve zehir bezleri yoktur. Dişi bireyleri 7 ile 11 arasında yumurta bırakmaktadırlar.

Genellikle homojen bir sarı-gri-kahverengi tonlarında açık renge sahiptir, üzerinde koyu lekeler bulunmaktadır. Sırt lekeleri genç bireylerde bariz olmakla birlikte yetişkinlerde pek fark edilmezler. Vücudun ortasında 19 (bazen 17) tane düz pul bulunur. Pulun merkezi kenarlardan daha açık renklidir. Sırt tarafı gri-kahverengidir ve çocuklarda ve genç yılanlarda belirgin olan, ancak yaşla birlikte soluklaşan işaretlere sahiptir. Ventral taraf açık sarı veya beyazdır.

Yavru (jüvenil) birey. Sakarya/Karasu bölgesinde çeklmiştir.
Yavru (jüvenil) birey. Sakarya/Karasu bölgesinde çeklmiştir.
FURKAN EREN

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Özellikle orman kenarlarında, ormana yakın fındık bahçelerinde, çalılık yakınlarında ve kayalık yamaçlarda bulunmaktadırlar.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Doğal yaşam alanı yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aynı şekilde kırsal alanlarda da boyutlarından ötürü sıkça öldürülürler.

Davranış ve Etoloji

İnsanlar ile karşılaştıklarında kaçmayı tercih etmezler ve genellikle ısırmak için saldırı yaparlar. Saldırmadan önce vücudunu şişirerek karşılaştığı canlıyı korkutmaya çalışır. Avlarını canlı olarak yutarlar ve genellikle önce kafalarından yutmaya başlarlar.

Hazer yılanı, insan ile karşılaşmada aldığı başlangıç pozisyonu. Sakarya/Karasu bölgesinde çeklmiştir.
Hazer yılanı, insan ile karşılaşmada aldığı başlangıç pozisyonu. Sakarya/Karasu bölgesinde çeklmiştir.
Furkan Eren

Diyet ve Metabolizma

Fare, köstebek, böcekçil gibi küçük memeliler, kuşlar ve sürüngenler başlıca besinleridir. Bazen amfibik canlı türleri ile de beslendiği görülmektedir.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

İnsanlar tarafından tehlikeli bir yılan türü olarak görülmektedir. Bundan dolayı bahçe işlerinde görüldüğü yerde öldürülmesi durumu çokça yaşanmaktadır. Tarım zararlıları ile beslendiğinden dolayı tarım dostudur. Fakat bu durum halk tarafından pek bilinmemekte veya önemsenmemektedir. Oldukça saldırgan ve yaygın bir tür olduğu için insanların en çok öldürdüğü yılan türleri arasında yer almaktadır. Kara yolu trafiğinin en büyük mağdurlarından birisidir. Maalesef araçlar tarafından sıkça ezilmektedir.

Etimoloji

Ülkemizde birden fazla isim ile bilinmektedir. Bunların başlıcaları hazer yılanı ve bozyörük isimleridir. Fakat bazı yörelerde bözerek yılanı da denmektedir.

Gözlem Bilgileri

Yeşillik alanda vakit geçirdiğimiz sıralarda küçük bir hazer yılanı dikkatimizi çekti. Saldırgan ve yakınlaşmaya pek izin vermeyen bir yılan türünü çekmek için böyle bir fırsatı kaçırmadık. Yetişkin bir bireyle daha önce çok karşılaştık fakat yetişkinlerde olduğu gibi saldırganca bir tavır sergilemedi. Bunun verdiği rahatlık ile rahatça gözlem yapabildik.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 3
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/11/2024 10:31:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9053

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Parçacık
İnfografik
Eşey
Sosyal Medya
Uçak
Mikoloji
İnsan Sağlığı
Yapay Zeka
Yas
Hamilelik
Akıl
Jeoloji
Fil
Grup
Kontrol
İnsanlık
Kırmızı
Karar Verme
Santigrat Derece
Nobel Ödülü
Canlı
Hominid
Hidrotermal Baca
Habercilik
Bilimkurgu
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Eren, et al. Hazer yılanı (Dolichophis caspius). (31 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9053
Eren, F., Türkoğlu, P. (2020, July 31). Hazer yılanı (Dolichophis caspius). Evrim Ağacı. Retrieved November 03, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9053
F. Eren, et al. “Hazer yılanı (Dolichophis caspius).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 31 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/9053.
Eren, Furkan. Türkoğlu, Pedram. “Hazer yılanı (Dolichophis caspius).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 31, 2020. https://evrimagaci.org/s/9053.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close