Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hayvanların Evrimi Hızlı Başladı, Sonra Yavaşladı!

2 dakika
1,268
Hayvanların Evrimi Hızlı Başladı, Sonra Yavaşladı!
Tüm Reklamları Kapat

Fosil kayıtları, bugün bilinen neredeyse tüm hayvan şubelerinin yaklaşık 540 milyon yıl önce Kambriyen Dönemi'nin başında oluştuğunu ortaya çıkardı. Bilinen ilk hayvan fosilleri, hayvanların Kambriyen Dönemi'nin başından önce ortaya çıkmış olması gerektiğini düşündüren karmaşık yapılar sergiliyor. Ancak, kesin olarak Kambriyen-öncesi döneme gidebilen ve taksonomik olarak açıklanabilen fosiller oldukça nadir. Biyologlar, aile ağaçlarının nasıl göründüğünü belirlemek için süngerler, sölenterler, taraklılar ve placozoa gibi pek çok eski hayvan alt grubunun güvenilir zaman bilgisine ihtiyaç duyuyorlar.

Münih’teki Ludwig- Maximilian Üniversitesi (LMU) Doğa ve Çevre Bilimleri Paleontoloji ve Jeobiyoloji Alt Birimleri'nden Dr. Martin Dohrmann ve Prof. Gert Wörheide, artık hayvanın ilk evriminin kronolojisini araştırmak ve en eski hayvan gruplarının yaşları hakkında yeni bir tahmin yürütmek için “moleküler saate” dayanan yeni bir strateji kullanıyorlar. Bulguları Scientific Reports dergisinde yayınlandı.

Moleküler saat yaklaşımı zaman içinde mutasyonların tüm organizmaların genomlarında biriktiği prensibine dayanır. İki soy hattı arasındaki genetik farkların genişlemesi, bu yüzden son ortak atalarından ayrıldıklarından beri geçen zamana dayanmalıdır. Dr. Dohrmann bunu şu şekilde belirtiyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmamız, var olan hayvanlardan alınan genetik verilere ve karmaşık bilgisayar algoritmalarının yardımlarıyla analiz ettiğimiz iyi tarihlenmiş fosillerden gelen bilginin kombinasyonuna dayanıyor.

Bu çalışma için araştırmacılar, 55 türden 128 farklı protein dizisinden yapılma ve tüm önemli hayvan gruplarının temsilcilerini, özellikle de en önce ayrılanları dahil eden oldukça geniş bir veri seti kullanıyor.

Analiz daha önce yapılmış bir araştırmanın sonucunu doğruluyor. Bu araştırma hayvanların ortaya çıkışını 1000 ile 540 milyon yılları arasında sürmüş Neoproterozoik Çağ olarak göstermişti. Fakat, daha da ilginci, sonuçlar aynı zamanda en eski şubelerin ve tüm çift taraflı simetrik hayvanların atalarının da jeolojik olarak kısa bir zamanda, 50 milyon yıllık bir süreçte ortaya çıktığını ileri sürüyor. Dohrmann bu konuda şöyle diyor:

Ayrıca, evrimsel ıraksamanın bu erken evresi 720 ve 635 yılları arasında sürmüş, uzun süreli küresel buzlanmanın olduğu ve dünyayı kar topuna çevirmiş şiddetli iklim değişikliklerinden önce başladı.

Yeni bulguların akla yatkınlığını değerlendirmek için, araştırmacılar daha geniş veri setleri ve gelişmiş istatiksel metotlar kullanarak daha fazla analiz yapmayı planlıyorlar. Wörheide:

İlk hayvanların ekolojisi ve morfolojisi anlamında geçerli sonuçlara ulaşmak için, neoproterozoik dönemde hüküm sürmüş çevresel şartları da daha iyi bilmemiz gerekiyor ve taksonomik gruplara güvenle atfedilebilecek daha çok fosile ihtiyacımız var.

Teşekkür. Bu yazıyı çeviren Leyla Gülden'e teşekkür ederiz. tarafından ScienceDaily sitesinden çevrilmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/11/2024 00:10:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5163

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. München, et al. Hayvanların Evrimi Hızlı Başladı, Sonra Yavaşladı!. (29 Haziran 2017). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5163
München, L., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2017, June 29). Hayvanların Evrimi Hızlı Başladı, Sonra Yavaşladı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 06, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5163
L. München, et al. “Hayvanların Evrimi Hızlı Başladı, Sonra Yavaşladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 29 Jun. 2017, https://evrimagaci.org/s/5163.
München, Ludwig-Maximilians-Universität. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Hayvanların Evrimi Hızlı Başladı, Sonra Yavaşladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, June 29, 2017. https://evrimagaci.org/s/5163.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close