Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlar Alemi'nden Öğreneceklerimiz: Bizi Lider Yapan Özellikler Nelerdir?

2 dakika
7,303
Hayvanlar Alemi'nden Öğreneceklerimiz: Bizi Lider Yapan Özellikler Nelerdir?
Tüm Reklamları Kapat

Mills Koleji – Oakland’dan Jennifer Smith şöyle diyor:

Daha önce yapılmış öncül çalışmalarda, insanlarda hayvanlara nazaran farklı veya daha karışık bir liderlik modeli var mıdır sorusu sorgulanıyordu. Biz bu algının dışında, konuya farklı bir açıdan yaklaştık. Pek çok farklı toplumu ölçebilmek adına testler geliştirdikten sonra, tamamen önyargısız ve tarafsız olarak bu konuya yaklaştığımızda, insanlar ve diğer memeli toplumları arasında daha önce tespit edilen benzerliklerden çok daha fazlasını elde ettik.

Şempanzeler beraber seyahat ederler, kapuçin maymunları kavgalarda işbirliği yaparlar, benekli sırtlanlar beraber avlanırlar, fakat bütün bu işlerde rol alan liderlerin nasıl oluştuğu gizemini koruyor. Smith ve çalışma arkadaşları, küçük çaptaki insan gruplarının liderleri ile diğer memeli toplum liderleri arasında ne gibi ortak noktalar olduğu konusunun net olmadığını söylediler.

Bu konuyu masaya yatırmak adına bir grup biyolog, antropolog, matematikçi ve psikolog Ulusal Matematik ve Biyoloji Sentezi kurumunda toplandılar. Uzmanlar, konuyu 4 başlıkta ele aldılar; hareket, yiyecek bulma, grup içi kavgalarda arabuluculuk ve gruplar arası ilişkiler. Liderlik şablonu oluşturmak için ise konu 5 ayrı şekilde incelendi; bireyler arası dağılım, yönetim (elde edilmiş-miras alınmış), liderliğin getirileri, etki alanları arasındaki benzerlikler.

Tüm Reklamları Kapat

Devam eden araştırmaların ortaya koymuş olduğu verilere rağmen, bilim uzmanlarının yapmış olduğu araştırmalara istinaden insan ve memeli grupları arasında liderlik genellikle tecrübeli olanın ulaştığı bir makam olarak gözükmekte. Bu kurala atfen kayda değer istisnalar da bulunmakta; benekli sırtlanlarda, Kuzey Amerika’nın kuzeybatısında yer alan Nootka adlı bir Kanadalı yerli kabilede liderlik görevinin zaman içerisindeki tecrübelere dayanarak değil de miras yoluyla geçmesi gibi.

Diğer memelilerle bir karşılaştırma yapacak olursak, insan toplumlarının liderleri pek de güçlü değildir. İnsan harici memelilerdeki liderlik gücü daha yoğun ve liderler daha çok güce sahipler. Smith: 

İnsanlar ile diğer memeliler arasındaki egemenlik, itaat ve dostluk kurma ilişkileri kavrama metotları benzerlik taşımakta, nihayetinde insanlar da bir memeli türü. Farklılıklar insanların toplum içinde daha özelleştirilmiş rol alma eğilimleriyle açıklanabilir. Çok karmaşık olmayan insan topluluklarında bile birlikte çalışabilme seviyesi yüksektir ve görünüşe bakılırsa birlikte çalışabilmek, insan için hayatta kalma ve üreme konularında kritik önem arz etmekte.

Bilim insanları bundan sonraki araştırmalarında ölçü kriterlerini daha da farklı boyutlara taşımayı planlıyorlar. Smith şöyle diyor:

Çok hırslı ve istekli çalışmış olmamıza rağmen, memelilerde liderlik karakterlerini tanımlarken konunun sadece çok küçük bir kısmını kapsayabildik. Biyologlar ve antropologlar olarak bizlere daha çok heyecan verici projelerin geleceğini düşünüyorum. Bu araştırmalar sayesinde tespit edeceğimiz bulgular ile sınıflar ve toplumlar üzerinde yeni bir bilgi dağarcığı oluşturacağımızı düşünüyorum.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Güldürdü 3
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/09/2024 08:40:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4108

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsanlar
Yıldızlar
Diş Sorunları
Dünya
İnsanın Evrimi
Viral Enfeksiyon
Epidemik
Alan
Çin
Değişim
Savaş
Zehirli Mantar
Elektrokimya
Meyve
Coğrafya
Epistemoloji
Kadın Sağlığı
Film
Güneş
Karbondioksit
Uzay Görevleri
Aşılar
Gen
Üreme
Burun
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Press, et al. Hayvanlar Alemi'nden Öğreneceklerimiz: Bizi Lider Yapan Özellikler Nelerdir?. (8 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4108
Press, C., Samsunlu, A., Karagözoğlu, M. (2016, January 08). Hayvanlar Alemi'nden Öğreneceklerimiz: Bizi Lider Yapan Özellikler Nelerdir?. Evrim Ağacı. Retrieved September 08, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4108
C. Press, et al. “Hayvanlar Alemi'nden Öğreneceklerimiz: Bizi Lider Yapan Özellikler Nelerdir?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Alper Samsunlu, Evrim Ağacı, 08 Jan. 2016, https://evrimagaci.org/s/4108.
Press, Cell. Samsunlu, Alper. Karagözoğlu, Mert. “Hayvanlar Alemi'nden Öğreneceklerimiz: Bizi Lider Yapan Özellikler Nelerdir?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Alper Samsunlu. Evrim Ağacı, January 08, 2016. https://evrimagaci.org/s/4108.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close