Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Hayat Ağacı'nı Değiştirmek: Evrimsel ve Genomik Araştırmalardaki Dönüşüm

Hayat Ağacı'nı Değiştirmek: Evrimsel ve Genomik Araştırmalardaki Dönüşüm
2 dakika
621
Tüm Reklamları Kapat

Charles Darwin 1859'da yayımlanan Türlerin Kökeni adlı kitabına, bilinen sadece bir çizimini eklemiştir. Bu çizim türlerin zaman içinde nasıl meydana geldiğini, kağıt üzerinde hayat ağacına benzeyen bir şekilde gösteren bir taslaktı (bu konuda daha fazla bilgi için Darwin'in Evrim Ağacı Çizimi Üzerinden Temel Evrim Anlatımı başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz). O zamandan beri genetikçiler canlılar aleminin pekçok varlığı arasındaki ilişkileri birleştirerek Hayat Ağacı olarak adlandırılan yapıyı oluşturmaya çalışıyorlar: Dünya üzerindeki her canlıyı içeren ağaç şeklinde bir çizim. Bu tip bir çizim 150 yıldan fazla bir süre evrimsel biyologların bakış açısına hakimdi.

On yılı aşkın bir zaman önce, Idaho Eyalet Üniversitesi Biyoloji Bölümü Sistematik ve Evrim Bilimi Doçent Doktoru Scot Kelchner, araştırmalarında evrimsel tarihi gösterirken, farklı ve daha az popüler olan bir matematiksel yaklaşım kullanmaya başladı. Yaşamın ara bağlantarını açıklarken, basit ağaç çizimleri yerine karmaşık genetik ilişkilerin görüntülenmesi ve test edilmesine olanak sağlayan ağları kullanmaya başladı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu filogenetik ağlar, kendisinin tüm dünyada genetikçiler tarafından yakından takip edilmekte olan, önemli ve oldukça itibarlı bilim dergisi Trends in Genetics'teki Ağustos 2013 kapak makalesinin konusunu oluşturuyor.

Kelchner makalenin düzenlenmesi ve yazılmasında yardımcı olan bir sorumlu yazar. Eşyazarlar ise dünya çapında yedi ülkenin saygın matematikçileri, hesaplamalı bilim insanları ve biyologları.

Tüm Reklamları Kapat

Bu araştırma takımı Ekim 2012'de Hollanda Leiden'de, Kelchner'in bir daveti üzerine, filogenetik ağlar konulu bir haftalık bir beyin yorma çalışması sonucu oluşmuştu. Kelchner'in bu ziyaretine ISU Araştırma Ofisi sponsor olmuştu. Bu toplantıda Kelchner ve takım arkadaşları, evrimsel biyoloji ve genom araştırmalarının geleceğinde ağların önemi üzerinde bilim insanları ve matematikçiler arasındaki birliği gösteren dikkat çekecek bir rapor yazma kararı aldılar. Bu takımın hedefi ağ kullanımının, evrimin yollarını tanımlarken şu anda hayat ağacının kullanımı kadar kolay ve rutin olarak kullanılmasını sağlamak.

Kelchner'e göre evrimin ağaç benzeri tasvirlerinden ağ şemalarına geçiş, bazı yazarların ihtilaflı olarak önerdikleri gibi; Hayat Ağacı'nı, onu yok saymadan değiştirmek için etkili bir yol. Kelchner, ağların, araştırmacılara evrimi basit bir ağaç şeklinin temsil edebileceğinden daha karmaşık olarak ölçmek ve görüntüleyebilmek için olanak sağladığını, bilim insanlarına genler, genomlar ve organizmaların evrimsel tarihi üzerinde düşünüp çalışmak için yeni bir kapı açtığını belirtiyor.

Ağ tahlili araçları on yılı aşkın bir zamandır var olmasına rağmen, biyologlar bunu benimsemek için ağır davrandılar. Editörlerce yetkilendirilmiş ve Trends in Genetics'teki bu meslektaş değerlendirmesinden geçmiş kapak çalışması dünya genetikçileri için ağ yaklaşımının genom evrimindeki yeni büyük ilerleme olduğuna dair açık bir işaret.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
0
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/06/2023 10:29:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1691

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kimya Tarihi
Elektromanyetizma
Balıkçılık
Göğüs
Canlı Cansız
Su Ayısı
Genetik Değişim
Ekonomi
Karanlık Enerji
Kara Delik
Akıl
Ağız
Gaz
Türkiye
Ara Geçiş Türleri
Kimyasal
Uzaylı
Nöron
Mikoloji
Besin
Entropi
Virüsler
Mühendislik
Cansız
Makroevrim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Mars'ta, Dünya'dan Bile Daha Yaşanabilir Yerler Olabilir mi?
Mars'ta, Dünya'dan Bile Daha Yaşanabilir Yerler Olabilir mi?
Depremler Sırasında Gökyüzünde Neden Işık Oluşur? | Deprem Işıkları!
Depremler Sırasında Gökyüzünde Neden Işık Oluşur? | Deprem Işıkları!
Karanlık Madde: Evrenin Yarısından Fazlası Nasıl
Karanlık Madde: Evrenin Yarısından Fazlası Nasıl "Görünmez" Olabilir?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Hayat Ağacı'nı Değiştirmek: Evrimsel ve Genomik Araştırmalardaki Dönüşüm. (24 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1691
--, -., Kayadelen, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2013, November 24). Hayat Ağacı'nı Değiştirmek: Evrimsel ve Genomik Araştırmalardaki Dönüşüm. Evrim Ağacı. Retrieved June 08, 2023. from https://evrimagaci.org/s/1691
-. --, et al. “Hayat Ağacı'nı Değiştirmek: Evrimsel ve Genomik Araştırmalardaki Dönüşüm.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen, Evrim Ağacı, 24 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1691.
--, ---. Kayadelen, Övgü. Bakırcı, Çağrı Mert. “Hayat Ağacı'nı Değiştirmek: Evrimsel ve Genomik Araştırmalardaki Dönüşüm.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen. Evrim Ağacı, November 24, 2013. https://evrimagaci.org/s/1691.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close