Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Havacılıkta Kuantum Radar Teknolojisi Nedir?

Kuantum Radarı Nasıl Çalışır?

5 dakika
485
Havacılıkta Kuantum Radar Teknolojisi Nedir? Asriran
Kuantum radarı tarafından görüntülenmiş bir B-2 bombardıman uçağı ve bir kuş
Tüm Reklamları Kapat

Toplumlar geçmişten günümüze birbirleriyle savaş içerisinde olmuş ve üstünlük sağlayabilmek için teknolojiden faydalanmaya çalışmıştır. Gerek karadan gerek havadan gerekse denizden savaşların yaşandığı ileri dönemlerde hücum ve savunma daima geliştirilmek istenen temel kuvvetler olmuştur. Yaygın söze göre her zehrin bir panzehiri vardır. Kılıçtan korunmak için kalkanlar, silahlardan korunmak için kurşun geçirmez yelekler, tanklardan korunmak için tanksavarlar, savaş uçaklarından ve füzelerinden korunmak için hava savunma sistemleri geliştirilmiş; her hücuma savunma gösterilmeye çalışılmıştır. Hava savunma sahasında devletler ve savunma şirketleri büyük yatırımlar yaparak yüksek teknolojili hava savunma sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. Bu yazıda bahsi geçen teknolojilerden biri olan kuantum radarlarından bahsedeceğiz.

Hava Savunma Sistemi Nedir?

Geleneksel hava savunma sistemleri kabaca düşman savaş uçaklarını ve füzelerini havada imha etmeye yarayan füze sistemleridir. Hava savunma sistemlerinin temelinde radar vardır. Radarların amacı nesnelerden yansıyan elektromanyetik dalgaları kullanarak bu nesnelerin varlığını, konumunu, hızını ve diğer özelliklerini tespit etmektir. Radarlar temelde verici, alıcı, anten ve işlemciden oluşur. Verici havaya uygun frekansta elektromanyetik dalgalar gönderir, engele takılıp geri yansıyan dalgalar alıcıya gelir ve gelen bu sinyaller işlemcide konum, yükseklik (irtifa), yön, hız gibi anlamlı verilere dönüştürülür.[1]

Savaş uçaklarını tespit etmede birincil ve ikincil radarlar kullanılır. Birincil radarların amacı uçakların konumlarını kabaca tespit etmektir. İkincil radarlar ise hedefin daha detaylı bilgilerini açığa çıkarır. Hedef uçağın konumunu ve yönünü sinyalin gelme açısıyla uzaklığını ışık hızının sabit olması dolayısıyla sinyalin alıcıya geri gelme süresiyle, hızını Doppler etkisi veya sinyalin gecikme süresiyle bulunmasını sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Uçakların Hava Savunma Radarlarından Gizlenmesi

Günümüzdeki beşinci nesil savaş uçaklarının vazgeçilmezi olan "stealth teknolojisi", uçakları kamufle etmeyi hedefleyerek hayalet uçakların geliştirilmesini sağlamıştır. Her savaş uçağının radarlarda yakalanma zorluğunu ifade eden bir Radar Cross-Section (RCS) Türkçe karşılığı ile Radar Kesit Alanı değeri bulunur. Örneğin bu değer bir dördüncü nesil savaş uçağı olan F-16 için 1.2 metrekare iken beşinci nesil savaş uçağı olan F-22 de 0.0001 metrekaredir.[2] Bu F-22'nin çok yakınlarda bile radar tarafından tanımlanmasının zor olduğunu ifade eder. RCS değerini etkileyen farklı etkenler vardır. Bu etkenler uçağın gizliliğini etkiler.

Öncelikle bir uçağın hayalet uçak olabilmesi için sistemdeki alıcı antene olabildiğince az sinyal göndermesi gerekmektedir. Bunun için hava savunma sistemlerindeki vericiler tarafından havaya gönderilen radyo sinyallerini doğrudan yansıtmak yerine birçok farklı noktaya dağıtmak için keskin köşeli, pürüzsüz ve düzensiz açılı gövde ve kanat tasarımına sahip uçaklar tasarlanmıştır. Böylelikle uçağa çarpan elektromanyetik dalgaların farklı açılarda saptırılarak sadece küçük bir kısmının alıcı antene gönderilmesi sağlanmaktadır. Yahut uçak gövdesi radyasyon emici malzemeler ve boyalar ile kaplanarak çarpan dalgaların az bir kısmının yansıması sağlanır.[3] Ayrıca hayalet uçak tasarımlarında motorların da gizlenmesi gerekebilir çünkü motorlar gökyüzünde çok fazla termal iz bırakır ve bu, radarlar tarafından algılanır. Çözüm olarak motoru düşük güçlerde kullanmak iyi bir fikir olsa da uçak radar tarafından algılandığında hedef haline gelecek, düşen manevra yetenekleri yüzünden kolay bir av olacaktır.

Elbette savaş uçakları, sadece üstüne gelen elektromanyetik dalgayı yansıtan araçlar değildir. Uçakların da radar sistemleri bulunur ve uçak radarının kendisi bir sinyal kaynağıdır. Uçakların da çevreyi tarama ve tehditleri algılaması için bir radara sahip olması gerekmektedir. Uçak radarları tarafından çevreye yayılan elektromanyetik dalgalar uçağı açık hedef haline getirebilir. Bu yüzden yeni nesil uçaklarda AESA radarları kullanılmaktadır. Aktif Faz Dizinli Radar AESA (İng: "Active Electronically Scanned Array" veya kısaca "AESA"), uçağın burnunda bulunan hem alıcı hem verici olarak çalışan modüllerden oluşur.

AESA radarı hareketli yapısıyla sinyallerini geniş bir alana rastgele şekilde gönderir. Aynı zamanda ilk türleri olan Pasif Elektronik Olarak Taranmış Dizilere (İng: "Passive Electronically Scanned Array" veya kısaca "PESA") göre daha geniş dalga boyu aralıklarında dalgalar yayarak gizliliğini korur. Farklı bantlarda dağınık halde gelen sinyaller sistemde "beyaz gürültü" olarak değerlendirilip uçağın algılanmasını zorlaştırır. Bunun yanında hava savunma sistemlerinin uçağın yaydığı dalgayla aynı bantta dalga gönderip uçak radarını kör etme amacı da AESA radarlarının rastgele aralıklarda dalga yayması sayesinde bir ölçüde engellenebilmektedir.[4]

Tüm Reklamları Kapat

Kuantum Radarları

Şimdiye kadar bahsedilen radarlarda vericiden çıkan elektromanyetik dalgalar uçağa çarpar, geri yansır, alıcıya gelir ve uygun açı ve hızlarda füze gönderilir. Söz konusu hayalet uçaklarda uçağa çarpan dalgaların ya emilerek ya da farklı yönlere saptırılarak radara dönmesi engellenir ve hayalet uçak radara yakalanmadan bölgede cirit atabilir. Yeni sayılabilecek bir teknoloji olan kuantum radarları hayalet uçakları kolayca fark etmeyi amaçlar. Kuantum radarlarında temel prensip kuantum dolanıklığıdır. Kuantum dolanıklığı mesafe fark etmeksizin iki parçacık arasındaki etkileşimi ifade eder. Aralarında ne kadar mesafe olursa olsun dolanık parçacık çiftinden birinin yaşadığı etkileşim diğerini de etkilemek zorundadır. Bu olgudan yararlanarak kuantum radarlarını daha iyi anlayabiliriz.

Bir kristal yardımıyla ayrıştırılmış fotonlar belirli fiziksel süreçlerden geçerek dolanıklaştırılır. Dolanıklaşan fotonların bir bir kısmı hapsedilir ve diğer dolanık fotonlar çevreye gönderilir. Havada herhangi bir engele çarpan fotonlar engelle etkileşir ve bu etkileşim hapsedilen eşlerinin bu etkileşime uygun bir tepki vermesine yol açar. Yani engelden yansıyan fotonların alıcıya ulaşmasına gerek kalmadan yer tespiti yapılmış olur.[5] Şimdilik bu sadece orada bir cisim olup olmadığı bilgisini elde etmeyi sağlar. Cisim hakkında şu an için derinlemesine bilgiler elde edilememektedir. Ancak araştırmalar devam ettiği sürece bu teknoloji gelişecek ve belli başlı sorunlar çözüme kavuşacaktır. Yakın gelecekte kuantum radarları hayalet uçakların en büyük kabusu olma yolunda ilerleyecektir.

Sonuç

Devletler gelişmiş savaş uçaklarına yatırımlar yaptığı gibi hava savunma sistemlerine de büyük yatırımlar yapmaktadır. Beşinci nesil savaş uçaklarının yaygınlaştığı günümüzde bu uçaklarla baş edebilecek hava savunma sistemleri de geliştirmek için büyük çabalar gösterilmektedir. Elbette kuantum radarları gibi hayalet uçak avcılarından kaçabilecek yüksek teknolojili savaş uçakları geliştirilecek ve devletler burada da birbirleriyle rekabet edecektir. Rekabette geri kalmak istemeyen devletlerin bu gelişmeleri takip etmesi zorunludur. Çünkü istikbal göklerdedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:11:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19036

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Zeybek, et al. Havacılıkta Kuantum Radar Teknolojisi Nedir?. (9 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19036
Zeybek, T., Uçar, D. Ş. (2024, December 09). Havacılıkta Kuantum Radar Teknolojisi Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/19036
T. Zeybek, et al. “Havacılıkta Kuantum Radar Teknolojisi Nedir?.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, 09 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19036.
Zeybek, Turan. Uçar, Damla Şahin. “Havacılıkta Kuantum Radar Teknolojisi Nedir?.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, December 09, 2024. https://evrimagaci.org/s/19036.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close