Halluks Valgus
Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.
- Türkçe Adı Halluks Valgus
- İngilizce Adı Hallux Valgus
- Latince Adı Hallux Valgus
- OrphaNet
Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma
Latince “Halluks” (Ayak Başparmağı), “Valgus” ise (uzaklaşan) anlamındadır. Halluks valgus ayak başparmağının orta hattan uzaklaşması, yani ayak ikinci parmağına doğru yönelmesiyle oluşan bir deformitedir (bozukluktur). Genelde 30-40 yaşlarından sonra görülen ve kadınlarda daha fazla rastlanan bir kemik bozukluğudur. Ayak başparmağının ikinci parmaktan uzun olması, ayak tarak kemiklerinin uzunluğu ya da kısalığı, eklemlerde sorunlara yol açan bazı hastalıklar, ayak içi kas ya diğer dokulardaki sorunların Halluks Valgus’a neden olabilmektedir. Ancak Halluks Valgus’un en önemli nedeni ayakkabı kullanımıdır.
Belirti ve Bulgular
Bozukluk sahibi bireylerin önemli bir kısmında temel şikayet ayak başparmağının açılandığı eklemdeki şişlik ve ağrıdır. Başparmağın dışarıya, yani ikinci parmağa doğru açılanması ilerledikçe, başparmak ikinci parmağın altına girebilir, ya da üstüne çıkabilir. En yaygın semptomlar ise şöyle sıralanabilir ;
- Şekil Bozukluğu
- Ağrı
- Kızarıklık
Hastalıkla İlişkili Etken Faktörler ve Risk Faktörleri
Halluks Valgus aile bireyleri arasında genetik olarak aktarılabilen bir durumdur. Bazı hastalarda rahat, ortopedik ve geniş ayakkabı giyilmesine rağmen oluşabilirken, bazı bireylerde ise ince ve dar burunlu, sıkı ayakkabılar giymek bu hastalığın oluşumunda rol oynar. Halluks Valgus, ortopedik ve bazı rahatsızlıkların beraberinde getirdiği bir durum olarak da kendini gösterebilir. Başlıca bu rahatsızlıklar şöyledir.
- Düz tabanlık
- Kilo sorunu
- Aşil tendonu kısalığı
- Çeşitli romatizmal rahatsızlıklar
- Ayağın içe basması
- Eklemlerde gevşeklik
Teşhis Yöntemleri
Halluks Valgus teşhisinde en önemli muayene yöntemi fiziki muayenedir. Hasta çıplak ayak ile yere basarak, ayağın çeşitliği yönlerden grafikleri çekilir. Ardından radyolojik inceleme yapılır. Radyolojik incelemenin asıl amacı Halluks Valgus'un derecesini saptamaktır. Bu şekilde hastaya uygulanacak tedavi metodu kararlaştırılmış olur.
Tedaviler veya İdare Yöntemleri
Tedavi planı hazırlanırken, hastanın yaşı, cinsiyeti ve diğer sebep olan durumlar göz önüne alınır. Tedavi planı, cerrahi ve konservatif (takip etmek, ilaç tedavisi uygulamak) olarak ikiye ayrılır. Tanı konmuş hastaların büyük çoğunluğunda cerrahi müdahaleye gerek duyulmamaktadır. Hastalığın derecesine ve hastanın istekleri göz önüne alınarak uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır:
- Atel uygulaması
- Ayakkabı değişimi
- Silikon aparatlar
- Tabanlıklar
Peki ne zaman cerrahi müdahaleye başvurulur? Ağrının şiddetinde belirgin bir artış oldu ise, şekil bozukluğu rahatsız edici seviyeye geldiğinde, şekil bozukluğunu düzeltme amaçlı cerrahi müdahale uygulanabilir.
Görülme Sıklığı (Epidemiyoloji)
Deformite, erkeklere nazaran kadınlarda daha çok görülmektedir. Bunun sebebinin ise, kadınların dar ve topuklu ayakkabıları tercih ettikleri olduğu düşünülüyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 15
- 4
- 4
- 4
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- J. Kuhn, et al. (2020). Hallux Valgus. StatPearls Publishing. | Arşiv Bağlantısı
- Physiopedia. Hallux Valgus. Alındığı Tarih: 11 Eylül 2020. Alındığı Yer: Physiopedia | Arşiv Bağlantısı
- M. J. Coughlin, et al. (2007). Hallux Valgus: Demographics, Etiology, And Radiographic Assessment. Foot & ankle international, sf: 759-777. doi: 10.3113/FAI.2007.0759. | Arşiv Bağlantısı
- Romatem. Halluks Valgus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?. (31 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 11 Eylül 2020. Alındığı Yer: Romatem | Arşiv Bağlantısı
- Halluks Valgus. Halluks Valgus Tanı, Tedavi, Ameliyat, İyileşme Süreçleri | Prof. Dr. Tahir Öğüt. Alındığı Tarih: 11 Eylül 2020. Alındığı Yer: Halluks Valgus | Arşiv Bağlantısı
- X. Duan, et al. (2012). Salvage Of Recurrence After Failed Surgical Treatment Of Hallux Valgus. Archives of orthopaedic and trauma surgery, sf: 477-485. doi: 10.1007/s00402-011-1447-6. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:42:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9331
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.