Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Halluks Valgus

2 dakika
9,802
Halluks Valgus Orliman
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Hallux Valgus
  • Türkçe Adı Halluks Valgus
  • İngilizce Adı Hallux Valgus
  • Latince Adı Hallux Valgus
  • OrphaNet

Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma

Latince “Halluks” (Ayak Başparmağı), “Valgus” ise (uzaklaşan) anlamındadır. Halluks valgus ayak başparmağının orta hattan uzaklaşması, yani ayak ikinci parmağına doğru yönelmesiyle oluşan bir deformitedir (bozukluktur). Genelde 30-40 yaşlarından sonra görülen ve kadınlarda daha fazla rastlanan bir kemik bozukluğudur. Ayak başparmağının ikinci parmaktan uzun olması, ayak tarak kemiklerinin uzunluğu ya da kısalığı, eklemlerde sorunlara yol açan bazı hastalıklar, ayak içi kas ya diğer dokulardaki sorunların Halluks Valgus’a neden olabilmektedir. Ancak Halluks Valgus’un en önemli nedeni ayakkabı kullanımıdır.

Belirti ve Bulgular

Bozukluk sahibi bireylerin önemli bir kısmında temel şikayet ayak başparmağının açılandığı eklemdeki şişlik ve ağrıdır. Başparmağın dışarıya, yani ikinci parmağa doğru açılanması ilerledikçe, başparmak ikinci parmağın altına girebilir, ya da üstüne çıkabilir. En yaygın semptomlar ise şöyle sıralanabilir ;

  • Şekil Bozukluğu
  • Ağrı
  • Kızarıklık

Hastalıkla İlişkili Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

Halluks Valgus aile bireyleri arasında genetik olarak aktarılabilen bir durumdur. Bazı hastalarda rahat, ortopedik ve geniş ayakkabı giyilmesine rağmen oluşabilirken, bazı bireylerde ise ince ve dar burunlu, sıkı ayakkabılar giymek bu hastalığın oluşumunda rol oynar. Halluks Valgus, ortopedik ve bazı rahatsızlıkların beraberinde getirdiği bir durum olarak da kendini gösterebilir. Başlıca bu rahatsızlıklar şöyledir.

Tüm Reklamları Kapat

  • Düz tabanlık
  • Kilo sorunu
  • Aşil tendonu kısalığı
  • Çeşitli romatizmal rahatsızlıklar
  • Ayağın içe basması
  • Eklemlerde gevşeklik

Teşhis Yöntemleri

Halluks Valgus teşhisinde en önemli muayene yöntemi fiziki muayenedir. Hasta çıplak ayak ile yere basarak, ayağın çeşitliği yönlerden grafikleri çekilir. Ardından radyolojik inceleme yapılır. Radyolojik incelemenin asıl amacı Halluks Valgus'un derecesini saptamaktır. Bu şekilde hastaya uygulanacak tedavi metodu kararlaştırılmış olur.

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Tedavi planı hazırlanırken, hastanın yaşı, cinsiyeti ve diğer sebep olan durumlar göz önüne alınır. Tedavi planı, cerrahi ve konservatif (takip etmek, ilaç tedavisi uygulamak) olarak ikiye ayrılır. Tanı konmuş hastaların büyük çoğunluğunda cerrahi müdahaleye gerek duyulmamaktadır. Hastalığın derecesine ve hastanın istekleri göz önüne alınarak uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Atel uygulaması
  • Ayakkabı değişimi
  • Silikon aparatlar
  • Tabanlıklar

Peki ne zaman cerrahi müdahaleye başvurulur? Ağrının şiddetinde belirgin bir artış oldu ise, şekil bozukluğu rahatsız edici seviyeye geldiğinde, şekil bozukluğunu düzeltme amaçlı cerrahi müdahale uygulanabilir.

Atel uygulaması.
Atel uygulaması.
India Mart

Görülme Sıklığı (Epidemiyoloji)

Deformite, erkeklere nazaran kadınlarda daha çok görülmektedir. Bunun sebebinin ise, kadınların dar ve topuklu ayakkabıları tercih ettikleri olduğu düşünülüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İnanılmaz 4
  • Üzücü! 4
  • Muhteşem! 3
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:42:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9331

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Balantekin, et al. Halluks Valgus. (19 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9331
Balantekin, B., Türkoğlu, P. (2020, September 19). Halluks Valgus. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9331
B. Balantekin, et al. “Halluks Valgus.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 19 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9331.
Balantekin, Binnur. Türkoğlu, Pedram. “Halluks Valgus.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, September 19, 2020. https://evrimagaci.org/s/9331.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close