Güzel Bir Mutasyon: Heterokromi (Heterochromia)
Heterokromi, genellikle gözlerde, ancak kimi zaman da saç ve deride gözlenebilen renklenme farklılığıdır. Vücuttaki her türlü renklenmede görev alan melanin pigmentinin göreceli olarak fazla ya da az dağılımından kaynaklanır. Bu dağılım farklılığının sebebi ise otozomal kromozomlarda (genellikle 8. kromozomda) meydana gelen bir mutasyondur.
Heterokromi tamamen de olabilir (iki göz de birbirinden farklı renklerde olur), kısmen de (tek bir göz iki farklı renge sahip olur).
Heterokromi iridum (gözde meydana gelen heterokromi) çoğu zaman kalıtsaldır ve herhangi bir zarar vermez (nötr mutasyondur). Aşağıda, Twitter takipçilerimizden gelen, kendilerine ait fotoğrafları görebilirsiniz:
Ancak kimi durumda sonradan kazanılabilir ve bu durumda bazı hastalıklardan şüphe etmek gerekebilir. Şimdiye kadar tanımlanan vakalar arasında, heterokrominin bir semptom (belirti) olarak ortaya çıktığı hastalıklar arasında glaucoma, incontinentia pigmenti, Parry-Romberg Sendromu, Neurofibromatosis, Kromozom 8 Trizomisi, Göz Hemorajı, Göz Hasarı gibi hastalıklar ve sorunlar yer almaktadır. Dolayısıyla gözünüz doğuştan değil de, sonradan renk değiştiriyorsa, mutlaka doktora görünmekte fayda var, "Aaa ne güzel!" deyip geçmeyin. İnsanda aşırı nadir olarak görülen Tam Heterokromi iridum'a örneği aşağıdan görebilirsiniz:
Diğer hayvanlarda ise bu mutasyona sıklıkla rastlanır, öyle ki bazı alt türler sadece bu özellikleri ile bilinirler. Oldukça meşhur bir örneği aşağıdan görebilirsiniz:
Bu farklılık (çeşitlilik) bize "ani etkili faydalı mutasyonlar" için de bir örnek teşkil edebilir. Eğer ki heterokromik gözlere sahip bireyler, Cinsel Seçilim açısından bir avantaj elde edecek olurlarsa, bu nadir özellik belli bir süre sonra popülasyonda bir norm haline gelebilir. Bu da sıklıkla bahsettiğimiz gibi, %70-90 oranında nötr olan mutasyonların, sonradan faydalı hale gelmesine bir örnek olacaktır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 41
- 18
- 13
- 9
- 6
- 6
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- D. Turbert, et al. Heterochromia. (3 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2018. Alındığı Yer: American Academy of Opthalmology | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:52:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/672
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.