Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gürültü Önleyici Kulaklıklar Nasıl Çalışır?

3 dakika
22,707
Gürültü Önleyici Kulaklıklar Nasıl Çalışır? Unsplash
Podcast
Ahmet Berke Candan
Seslendiren 26 Kasım 2020 5:37
25
Tüm Reklamları Kapat

Ne yazık ki birçok ortamdaki dış gürültü, kulaklıklardan gelen sesi baskılar, bozar veya engeller. Daha önce bir uçakta veya kalabalık bir sokakta müzik dinlemeyi denediyseniz, sorunu iyi biliyorsunuzdur. Motorların kükremesi, arabaların gürültüsü, insanların konuşma sesleri, müziği duymayı zorlaştırır. Modern teknoloji sayesinde artık gürültüyü engelleyen ve duymak istediğimiz müzikten başka hiçbir şeyin keyfini çıkarmamıza izin vermeyen kulaklıklar satın alabiliyoruz. Bunlara gürültü önleyici kulaklık deniliyor. Peki, gürültü önleyici kulaklıklar nasıl çalışır?

Gürültü önleyici kulaklıklar, aktif tip veya pasif tip olarak ikiye ayrılır. Teknik olarak, her tür kulaklık pasif olarak gürültü azaltma sağlayabilir. Bunun nedeni, kulaklıkların yapıldığı malzemelerin, özellikle daha yüksek frekanslardaki bazı ses dalgalarını engellemesidir. Yani sırf kulağınızın üzerine bir kulaklık kapatmak bile, tahmin edebileceğiniz gibi, bir miktar dış sesi baskılama görevi görür; ancak bu temel baskılama, çoğu durumda yeterli olmaktan çok uzaktır.

Pasif Gürültü Önleyici Kulaklıklar

En iyi pasif gürültü önleyici kulaklıklar, gürültü filtreleme özelliklerini en üst düzeye çıkarmak için, özel olarak yapılmış yarım daire kulaklıklardır (İng: "circum-aural headphones"). Bu tip kulaklıklar, yüksek yoğunluklu köpük katmanları veya diğer ses emici malzemelerle dolu oldukları için, normal kulaklıklardan daha ağırdır. Tüm bu ekstra ağırlık, gürültüde yaklaşık 15 ila 20 desibel (dB) azalma sağlar. Ancak jet motorlarının, uçak kabinlerinde 75 ila 80 dB gürültü oluşturduğu düşünüldüğünde, pasif modellerin bazı ciddi sınırlamaları olduğu açıktır. Aktif gürültü önleyici kulaklıkların devreye girdiği yer de burasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Aktif Gürültü Önleyici Kulaklıklar

Aktif gürültü önleyici kulaklıklar, pasif tiplerin yapabileceği her şeyi yapabilir. Yapıları, yüksek frekanslı ses dalgalarını engelleyen bir bariyer oluşturur. Ayrıca, daha düşük frekanslı ses dalgalarını aktif olarak silerek, ekstra bir gürültü azaltma seviyesi ekler. Bunu, her açıdan gelen gürültüyü taklit eden kendi ses dalgalarını yaratarak yaparlar.

Crutch Field

Bu tip kulaklıklar, ortam gürültüsünün frekanslarını alan mikrofonlara sahiptir. Kulaklığın içindeki bir dijital sinyal işlemcisi, tam olarak hangi tür ses dalgalarının istenmeyen sesleri iptal edeceğini hesaplar ve gerekli ses dalgalarını üretir. Fizik yasaları gereği, birbirleriyle tam 180 derece faz dışı frekanslara sahip ses dalgaları, birbirlerini iptal ederek sessizliğe neden olur. Daha açık olmak gerekirse, iki dalga aynı genliğe ve frekansa sahip olduğunda ve tepe ve çukurları aynı hizada olduğunda birbirlerini iptal eder. Buna yok edici girişim (İng: "destructive interference") adı verilir. Aşağıdaki videoda bunu daha detaylı görebilirsiniz:

Kulaklıklarda gürültü azaltma etkisini elde etmek için birkaç bileşen gereklidir:

  • Mikrofon: Kulak kabının içine yerleştirilen bir mikrofon, pasif olarak engellenemeyen dış sesleri "dinler".
  • Gürültü engelleme devresi: Yine kulak kabına yerleştirilen elektronik devre, mikrofondan gelen girişi algılar ve gelen dalganın frekansını ve genliğini belirleyerek gürültünün bir "parmak izini" oluşturur. Daha sonra gürültüyle ilişkili dalgalarla 180 derece faz dışı olan yeni bir dalga oluşturur.
  • Hoparlör: Gürültü engelleme devresi tarafından oluşturulan "karşıt-ses", normal sesle birlikte kulaklığın hoparlörlerine yönlendirilir. Karşıt-ses, yok edici girişim yoluyla gürültüyü siler ancak normal seste istenen ses dalgalarını etkilemez.
  • Pil: "Aktif" terimi, gürültü engelleme etkisini oluşturmak için sisteme enerji eklenmesi gerektiğini ifade eder. Bu enerjinin kaynağı, şarj edilebilir bir pildir.

Gürültü önleyici kulaklıklar, bu bileşenler sayesinde gürültüde 20 desibellik ek bir azalma sağlayabilir. Bu, ortam gürültüsünün yaklaşık yüzde 70'inin etkili bir şekilde engellenmesi anlamına gelir. Dolayısıyla bu azalma oranı, gürültü önleyici kulaklıkları, hava yolu ve tren seyahatleri, açık ofis ortamları veya arka plan gürültüsünün yüksek olduğu diğer yerler için vazgeçilmez hâle getirir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 35
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Bilim Budur! 9
  • Muhteşem! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • İnanılmaz 5
  • Umut Verici! 4
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. Miller. How To Choose The Best Noise-Canceling Headphones. (19 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2020. Alındığı Yer: Crutch Field | Arşiv Bağlantısı
  • B. Scarrott. How Things Work: Active Noise-Cancelling Headphones. (4 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2020. Alındığı Yer: What Hi Fi? | Arşiv Bağlantısı
  • A. Molina. How Do Noise-Cancelling Headphones Work?. (27 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • B. Fox. How Do Noise Cancelling Headphones Like Apple Airpods Pro Work? Read More: Https://Www.newscientist.com/Article/Mg13618504-100-How-Do-Noise-Cancelling-Headphones-Like-Apple-Airpods-Pro-Work/#Ixzz6Eh43Wf7K. (29 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2020. Alındığı Yer: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:20:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9566

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. Şeniş, et al. Gürültü Önleyici Kulaklıklar Nasıl Çalışır?. (23 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9566
Şeniş, Z., Uçar, D. Ş. (2020, November 23). Gürültü Önleyici Kulaklıklar Nasıl Çalışır?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9566
Z. Şeniş, et al. “Gürültü Önleyici Kulaklıklar Nasıl Çalışır?.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, 23 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9566.
Şeniş, Zeynep. Uçar, Damla Şahin. “Gürültü Önleyici Kulaklıklar Nasıl Çalışır?.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, November 23, 2020. https://evrimagaci.org/s/9566.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close