Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Güney çalıbakiresi (Orthetrum brunneum)

3 dakika
810
Güney çalıbakiresi (Orthetrum brunneum) Güney Çalıbakiresi (Orthetrum brunneum)
Gökhan Eren
Tüm Reklamları Kapat
Güney çalıbakiresi
  • Bilimsel Adı Orthetrum brunneum
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Güney çalıbakiresi
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Southern Skimmer
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Güney çalıbakiresi (Orthetrum brunneum) erişkin erkek bireyi 23 haziran 2016 tarihinde Sakarya'nın Karasu ilçesinde gözlemledik. İngilizce southern skimmer adı ile bilinir

Tanım ve Genel Bilgiler

Erişkin bireyler yaklaşık olarak 40-45 milimetre boyutlarındadır. Göğüs (thorax) ve karın (abdomen), erkeklerde soluk mavi, dişilerde sarımsı kahverengi veya grimsi kahverengidir. Genç erkekler de kahverengimsidir. Pterostigma (Bazı böcek türlerinin kanatlarının ön kenarında bulunan koyu renk pigmentli bir bölge olup, özellikle bazı yusufçuk ve kızböceği türlerinde taksonomik karakter olarak kullanılır) sarı veya soluk kahverengidir. Kanat açıklığı 66-70 milimetreye kadar ulaşır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Güney çalıbakiresi (Orthetrum brunneum), Odonata takımı içerisinde yusufçuklar ve çalıbakirelerinin bulunduğu Anisoptera alt takımında Libellulidae ailesinde sınıflandırılırlar. Kızböcekleri ve yusufçukların farkını anlattığımız kısa belgeselimize buradan ulaşabilirsiniz. Yusufçuk benzeri Meganeuropsis permiana türü 245 milyon yıl önce yaşamış, 71 cm'lik kanat açıklığı ile şimdiye kadarki bulunan en büyük böcektir. Aslında böcekler, uçma ilk evrimleştiğinde başka hiçbir organizma tarafından yaşam şekli olarak kullanılmamaktaydı. Bu nedenle rekabete girebilecek başka hayvan grupları olmadığından uyumsal başarıları da engellenememiştir. Birtakım amfibiler dışında Dünya'da onları eleyebilecek başka bir tür yoktu. Böylece sayıları artmış ve yanında bitkilerin çeşitliliğini getirmiştir.

Güney çalıbakiresi (Orthetrum brunneum) erkek birey çalı üzerinde güneşlenirken, Sakarya.
Güney çalıbakiresi (Orthetrum brunneum) erkek birey çalı üzerinde güneşlenirken, Sakarya.
Gökhan Eren

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Güney çalıbakiresi (Orthetrum brunneum), Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'ya kadar uzan bir dağılım alanına sahiptir. Genel anlamda görüldüğü ülkeler Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Andorra, Ermenistan, Avusturya, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Makedonya Cumhuriyeti, Malta, Moldova, Karadağ, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsviçre, Türkiye ve Ukrayna. Sık sık sığ, hızlı akan küçük akarsuları ve kanalları tercih ederler.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Odonata üyeleri, optimal sıcaklıktaki değişikliklere karşı çok hassastır. Küresel ısınma arttıkça ve yaşam alanları kuraklaştıkça birçok tür yaşam alanlarını değiştirmektedir. Yaşam döngüsündeki değişiklikler, gelişim aşamalarını da etkilemektedir. Optimal sıcaklık arttıkça erişkinlerde vücut boyutunda küçülmeler meydana geldiği kaydedilmiştir. Birçok tür küresel ısınma ve iklim değişikliklerine karşı dağılım alanlarını değiştirerek tepki verdiğinden, normal olarak temas etmeyen türlerin hibridizasyonlarında artma meydana gelmektedir. Küresel iklim değişikliği devam ederse, birçok tür yok olmaya başlayacaktır.

Pterostigma bölgeleri.
Pterostigma bölgeleri.
Gökhan Eren

Davranış ve Etoloji

Erişkin bireylere, haziran ortasından ağustos ayının sonlarına kadar, iyi güneşli bir havada, nehirlerin ya da sığ suların çevrelerinde karşılaşılabilir. Cinsel olgunluğa ulaşan erkekler, diğer erkekleri kovalamak için kısa teftiş uçuşları yaparak bölgelerini korurlar. Genellikle yerde ve istirahat halinde çiftleşirler. Dişi, yumurtalarını sığ su yüzeyine ya da ıslak yerlere yakın bitki örtüsüne bırakır. Uçarken sadece karnıyla (abdomen) temas eder. Bu olaya bazen çiftleştiği erkek de, diğer erkekleri uzaklaştırmak için eşlik edebilir. Larvaları avcılardır. İnce toprak örtüsünde, sığ sulardaki gölgesiz yerlerde gömülü olarak yaşarlar.

Nehirlerde su kalitesinin biyoindikatörleri olarak görülebilir, çünkü gelişmeleri için yüksek kalitede suya ihtiyaç duyarlar. Diyetleri tamamen böceklerden oluştuğu için, Odonata yoğunluğu av nüfusu ile doğru orantılıdır, bu da bulundukları ekosistemdeki av bolluğunu gösterir. Yaşam alanlarındaki bitkilerin çeşitliliği, belirli bir habitatta yaşayan tür çeşitliliği ile de pozitif yönde ilişkilidir. Bunun anlamı; göl, nehir veya bu alanların yakınında, eğer tür çeşitliliği fazlaysa, benzer şekilde çok çeşitli bitkilerin de mevcut olması gerektiği anlamına gelir.

Diyet ve Metabolizma

Diğer böcekler ve eklembacaklılar ile beslenirler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:12:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7718

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Eren, et al. Güney çalıbakiresi (Orthetrum brunneum). (28 Mart 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7718
Eren, G., Türkoğlu, P. (2019, March 28). Güney çalıbakiresi (Orthetrum brunneum). Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7718
G. Eren, et al. “Güney çalıbakiresi (Orthetrum brunneum).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 28 Mar. 2019, https://evrimagaci.org/s/7718.
Eren, Gökhan. Türkoğlu, Pedram. “Güney çalıbakiresi (Orthetrum brunneum).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, March 28, 2019. https://evrimagaci.org/s/7718.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close