Güney Amerika'da Tarağa Benzer Sanatsal Çizimler Bulundu!

- Basın Bildirisi
- Bilim Haberciliği
Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Arjantin'in Huenul Mağarası'nın taş duvarları; geometrik şekiller, insanlar ve hayvanlardan oluşan yaklaşık 900 farklı resimle kaplı. Ancak arkeolog Guadalupe Romero Villanueva'ya göre Huenul Mağarası'ndaki kırmızı, beyaz, sarı ve siyahın canlı tonlarındaki bu resimlerden bazıları diğerlerinden daha eski görünüyor. Tarak şeklindeki bir avuç motif, duvara kırmızımsı siyah pigmentle çizilmiş ve daha sonraki mağara ressamları tarafından neredeyse gizlenmişti.
Araştırmacılar, küçük odun kömürü örneklerini radyokarbonla tarihlendirdiğinde en eski resmin 8200 yıl öncesine ait olduğu ortaya çıktı. Bu, motifin Güney Amerika'daki doğrudan tarihlendirilmiş en eski kaya sanatı olduğu anlamına geliyor.
Mağaradaki benzer motiflerden elde edilen tarihlerin sonraki 3000 yıla yayılması ve motifin kimyasal analizi insanların mağarayı tekrar tekrar ziyaret ettiğini ve sanatsal geleneği birçok nesil boyunca sürdürdüğünü gösteriyor. Motif yapmak için insanlar büyük olasılıkla yanmış kaktüs ve yerel çalılardan elde ettikleri odun karışımını kükürt ve kalsiyum gibi minerallerle karıştırdılar. Yapılan analiz, motif yapılırken kullanılan pigmenti oluşturmak için kullanılan formül binlerce yıl boyunca tutarlı olduğunu gösteriyor.
Deniz seviyesinden 1000 metre yükseklikteki bir çöl düzlüğünde yer alan bölge az yağmur alıyor. Mağaranın esneyen, kuzeye bakan ağzından en yakın su kaynağı ise 10 kilometre uzaklıkta. Tarak motiflerinin boyandığı dönemde iklim kayıtları koşulların daha da sert olduğunu gösteriyor. İnsanların Patagonya'ya birkaç bin yıl önce girdiği bilinmesine rağmen, arkeologlar kaya sanatının çoğunun çok daha yeni olduğunu düşünüyordu. Ancak yeni tarihler, insanların uzun ve kurak geçen bin yıllar boyunca mağaraya defalarca uğradıklarını ve burayı bir tören merkezi ya da buluşma yeri olarak kullandıklarını gösteriyor. Romero Villanueva şöyle anlatıyor:
Sanki o dönemden insanları ilk kez görüyormuşuz gibiydi. Bu, kuzeybatı Patagonya çöllerinin işgalini genel olarak yeniden değerlendirmemizi sağladı.
Ekip; mağarada süslenmiş guanaco kemikleri, küçük kabuklu boncuklar, kırmızı aşı boyasıyla boyanmış dallar gibi birçok başka eser de buldu. Mağarada herhangi birinin sürekli bir şekilde yaşadığına dair bir iz bulunmadığını belirten araştırmacılar, küçük grupların mağara resimleri yapmak veya uzak mesafedeki grupları bir araya getirmek için belirli aralıklarla bu bölgeye geldiğini düşünüyor. Romero Villanueva şöyle anlatıyor:
İnsanların uzak bir çöl bölgesine gitmesini beklemeyeceğiniz bir dönemde bile buraya geldiler. Zor zamanlarda burayı ziyaret etmeye ve bağlarını sürdürmeye devam ettiler.
Motifin ardındaki anlamı bilmenin bir yolu olmasa da, tarak şeklindeki resimlerin bu sürecin bir parçası olduğu anlaşılıyor. Barbarena şöyle ekliyor:
Çok büyük ve homojen bir arazide çok küçük insan grupları var. Bilgi alışverişi ve ortaklık için nerede buluşacaklarını bildirmek, bu grupların yaşamını sürdürebilmesi için temel önem taşıyor.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 3
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- G. R. Villanueva, et al. (2024). Earliest Directly Dated Rock Art From Patagonia Reveals Socioecological Resilience To Mid-Holocene Climate. American Association for the Advancement of Science (AAAS). doi: 10.1126/sciadv.adk4415. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/04/2025 06:42:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16904
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.