Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Guillet gobi (Lebetus guilleti)

2 dakika
1,535
Guillet gobi (Lebetus guilleti) Arif Can Keskin
Tüm Reklamları Kapat
Guillet gobi
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Marmara Bölgesi'nin Erdek yarımadasında yaptığımız keşif dalışları esnasında, yaklaşık 25 metrelerde karşımıza çıkan Lebetus guilleti türü. Kendisi Marmara'nın bilinen en küçük balığı ünvanına sahiptir.

Tanım ve Genel Bilgiler

Lebetus guilleti kaya balığıgiller (Gobiidae) ailesine aittir ve çoğu kaya balığı gibi yarıklarda, boş deniz kabuklarında ve saklanabileceği buna benzer kovuklarda yaşamayı sever. Bu yüzden bugüne kadar gözlem ve kaydı çok az yerden bildirilebilmiştir. Ortalama 12.1 mm boyutundadır. Gobiidae üyelerinin boyutları genelde 10 cm altında olsa da 30 cm ulaşan istisnalar da vardır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

İlk kez Le Danois tarafından 1913 yılında tanımlanmıştır. Gobiidae ailesi, 2000'den fazla balık türünü barındıran en geniş balık ailelerinden biridir. Hatta ailenin içerisinde Trimmatom nanus (<</mo>1<1</annotation> cm) ve Pandaka pygmaea (~9 mm) gibi Dünya'nın en küçük omurgalıları sınıflandırılır! Lebetus cinsi sadece Atlantik Okyanus'unun doğu kesimlerinin bir kısmında yaşar. Bu cins içerisinde minik gobi (Lebetus scorpioides) ve Guillet gobi (Lebetus guilleti) olmak üzere iki tür bulunur.

Marmara'nın Erdek yarımadasında gözlemlediğimiz Lebetus guilleti türü.
Marmara'nın Erdek yarımadasında gözlemlediğimiz Lebetus guilleti türü.
Arif Can Keskin

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Atlantik Okyanus'unun doğusuna endemik bir türdür. Su sıcaklığı olarak nispeten kuzey sularını sevdikleri için ekolojik olarak belirli yerlerde bulunurlar (Kapıdağ yarımadasında ve Saroz körfezinde birkaç nokta gibi).

Davranış ve Etoloji

Kaya balığıgiller ailesindeki birçok tür, diğer birçok balığa benzer şekilde, yuva oluşturan ve paylaşan erkek-dişi çiftlerinden oluşur. Ağızlarını deniz dibine doğru kazmak için kullanırlar. Ölü mercan parçalarını, molozları ve bentik alglerini çıkarırlar. Ayrıca yuvaları içindeki kumu uzaklaştırarak yuvalarını korurlar. Oyuk girişini engellemek için mercan molozu kullanırlar. Oyuk oluşturma her iki cinsiyet tarafından işbirliğine dayalı bir davranış olsa da, erkekler genellikle oyuk bakımında kadınlardan daha fazla çaba gösterir. Bunun yerine dişiler daha fazla beslenir, çünkü dişiler üreme için hazırlanır.

Ayrıca İngilizce kleptogamy adı verilen sinsi üreme davranışı sergilerler. Bildiğiniz gibi üremek için dişi kaya balıkları daha iri erkekleri tercih eder. Fakat bütün erkekler iri değildir. Dolayısıyla sinsi bireyler yuvaların yanında pusarak dişinin yumurtalamasını beklerler. Ardından hızlıca spermlerini yumurtaların üzerine saçarak orada ayrılırlar. Avantajlı bir davranış olsa da iri erkekler tarafından yakalanınca canlarından olabilirler.

Diyet ve Metabolizma

Çoğu tür küçük omurgasızlarla beslenir, ancak daha büyük türlerin bazıları diğer balıkları yerken, birkaçı algler ile beslenebiliyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:56:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7400

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. C. Keskin, et al. Guillet gobi (Lebetus guilleti). (29 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7400
Keskin, A. C., Özdil, A. Ş., Türkoğlu, . (2018, October 29). Guillet gobi (Lebetus guilleti). Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7400
A. C. Keskin, et al. “Guillet gobi (Lebetus guilleti).” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 29 Oct. 2018, https://evrimagaci.org/s/7400.
Keskin, Arif Can. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. Türkoğlu, . “Guillet gobi (Lebetus guilleti).” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, October 29, 2018. https://evrimagaci.org/s/7400.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close