Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Grönland Köpek Balığı: Yaşayan Bir Fosil!

Grönland Köpek Balığı: Yaşayan Bir Fosil!
Somniosus microcephalus
2 dakika
50,464
Tüm Reklamları Kapat

Grönland Köpek Balıkları (bilimsel adıyla Somniosus microcephalus), en az 272 yıllık ömürleri ile, bilinen en uzun süre yaşam süresine sahip omurgalı hayvandır. Norveç, Kanada ve İzlanda’nın soğuk sularında yaşayan bir türdür. Türün retinasındaki kristallerde radyo karbon yöntemiyle yapılan yaş hesaplamalarına göre, ortalama 392 yıl (+/- 120 yıl) yaşayabilmektedir!

Oldukça sıra dışı bir profili olan Grönland köpek balığı 5 ila 7 metre uzunluğa ve 1 ton civarı ağırlığa ulaşabilir. Bu balığın eti zehirlidir. Erkekleri dişilerinden daha küçük yapıda olan bu köpek balıkları, su yüzeyi ile 1500 metre derinlik arasında yaşar. Ancak 2200 metre derinlikte de yaşadıkları tespit edilmiştir.

Tepe avcılardan olan Grönland köpek balıkları, diğer köpek balıklarını, yılan balıklarını ve diğer balıkları avlayarak beslenirler. Fakat incelenen Grönland köpek balıklarında fok, kutup ayısı, mus (kanada geyiği) ren geyiği gibi hayvanların kalıntılarına rastlanmıştır. Hatta midesinden bütün halde bir ren geyiği dahi çıkartılmıştır. Leşçil olarak da beslendikleri bilinmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Çok soğuk sularda cüsselerine göre küçük yüzgeçleri bulunan bu balıkların çok yavaş hareket etmelerine karşın, fok gibi hızlı canlıları avlayabilmeleri oldukça şaşırtıcıdır.

Grönland köpek balıkları üremelerini ovovivipar olarak gerçekleştirir. Yalancı hamilelik olarak da nitelediğimiz bu üreme şeklinde yumurtalar anne karnında gelişiyor. Yavrular yumurta kesesinden beslenirken çatlayıp anne karnına düşer. Yeni yavrular anne karnından çıktıklarında 38-42 cm uzunluğunda olur.

Wikimedia

Derin denizlerde yaşayan çoğu köpek balığında olduğu gibi Gröland köpek balıklarının da dokularında yoğun miktarda trimetilamin n-oksit (TMAO) bulunmaktadır. Zehirleyici etkisi bulunan TMAO bileşiği, Grönland köpek balıklarının gıda olarak tüketilmesinden önce ön işlemlerden geçirilmesini gerektirir. İzlanda’nın yöresel yemeklerinden biri olan "kæstur hakarl" Grönland köpek balığı etinin askıda veya donmuş toprağa gömülerek fermente edilmesi ile elde edilir.

Grönland köpek balıklarının gözlerinde genelde parazitler bulunur. Korneaya tutunan ve 30 milimetreye kadar uzayarak gözden aşağı doğru sarkan Ommatokoita elongata isimli kopepod parazit, görme hasarına sebep olur. Derinlerde yaşayan bu köpek balığı için görme kaybının yaşamsal olmadığı düşünülmektedir. Parazitin büyolüminesans yapıda olduğu ve karanlıkta ışık yaydığı için köpek balığının avlarını çektiği düşünülmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 41
  • İnanılmaz 27
  • Tebrikler! 23
  • Muhteşem! 13
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Korkutucu! 5
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. Nielsen, et al. (2016). Eye Lens Radiocarbon Reveals Centuries Of Longevity In Greenland Shark (Somniosus Microcephalus). Science, sf: 702-704. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 20:54:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8699

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Genler
Gerçek
Koruma
Semptom
Gezegen
Newton
Argüman
Canlılık
Kontrol
Psikiyatri
Samanyolu Galaksisi
Pandemik
Sağlık Personeli
Karbon
Doğal Seçilim
Yüz
Taksonomi
Kan Hastalıkları
Kimya
Şiddet
Karanlık Madde
Uzun
Elektromanyetizma
Risk
Einstein
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Ekinci, et al. Grönland Köpek Balığı: Yaşayan Bir Fosil!. (14 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8699
Ekinci, L., Bakırcı, Ç. M. (2020, May 14). Grönland Köpek Balığı: Yaşayan Bir Fosil!. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8699
L. Ekinci, et al. “Grönland Köpek Balığı: Yaşayan Bir Fosil!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8699.
Ekinci, Levent. Bakırcı, Çağrı Mert. “Grönland Köpek Balığı: Yaşayan Bir Fosil!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 14, 2020. https://evrimagaci.org/s/8699.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close