Grafenli Yapay Retinalar Görme Sorunlarını Çözebilir!
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Grafenin süper materyal olarak adlandırılmasının bir sebebi var: Sadece bir karbon atomu kalınlığında olmasına rağmen grafen; fazlasıyla güçlü, esnek ve hafif bir materyaldir. Aynı zamanda elektriği iletir ve biyoçözünür bir maddedir. Şimdi uluslararası bir araştırma ekibi yapay retina üreterek bu süper materyalleri kullanmanın bir yolunu buldu.
Retina, görüntüleri beynin yorumlayabileceği impulslara dönüştürmekten sorumlu olan gözün arkasındaki ışığa duyarlı hücre tabakasıdır ve çalışmayan bir retina ile görmeniz mümkün değildir.
Şu anda milyonlarca insan, onları görmekten mahrum eden retina hastalıklarıyla boğuşuyor. Araştırmacılar, insanların tekrar görebilmesi için yapay retina geliştirmiş olsa da elimizdeki çözüm tam olarak ideal değil, çünkü implantlar sert ve düz yapıda. Bundan dolayı bulanık ya da bozulmuş görüntü sağlıyorlar. Üstelik implantlar kırılgan olsa da bir şekilde çevresine, yani göz dokusuna zarar verebilir.
Grafen, tüm benzersiz özellikleriyle daha iyi bir yapay retina yaratmamızı sağlayabilir. Texas Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesinden araştırmacılar; grafen, molibdenum disülfür (başka bir 2D malzeme), altın, alüminyum oksit ve silikon nitratın bir kombinasyonunu kullanarak, doğal bir retinanın mevcut modellerinden daha iyi bir yapay retina oluşturdular.
Laboratuvarda ve hayvanlarda yapılan çalışmalara dayanarak, araştırmacılar yapay retinalarının hem biyouyumlu olduğunu hem de insan gözünün özelliklerini taklit edebildiğini belirlediler. Üstelik doğal retinanın ölçülerine de daha iyi uyum sağlıyorlar. Araştırmacı Nanshu Lu bir basın açıklamasında şunları söylüyor:
Bu, yapay bir retinayı başarılı bir şekilde üretmek için az katmanlı grafen ve molibden disülfür kullanabileceğimizin ilk gösterimdir. Bu araştırma hâlâ başlangıç evresinde olsa da bu malzemelerin insanların tekrar görebilmesi için kullanılması çok heyecan verici bir başlangıçtır.
Araştırmacılar grafen içeren yapay retina ile ilgili araştırmalara devam ederse süper materyal görme engelli insanların tekrar görebilmesini sağlayabilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- American Chemical Society. A New Generation Of Artificial Retinas Based On 2-D Materials. (20 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Phys | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 19:47:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12660
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.