Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Grafenli Yapay Retinalar Görme Sorunlarını Çözebilir!

1 dakika
75
Grafenli Yapay Retinalar Görme Sorunlarını Çözebilir! Mastercard
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Grafenin süper materyal olarak adlandırılmasının bir sebebi var: Sadece bir karbon atomu kalınlığında olmasına rağmen grafen; fazlasıyla güçlü, esnek ve hafif bir materyaldir. Aynı zamanda elektriği iletir ve biyoçözünür bir maddedir. Şimdi uluslararası bir araştırma ekibi yapay retina üreterek bu süper materyalleri kullanmanın bir yolunu buldu.

Retina, görüntüleri beynin yorumlayabileceği impulslara dönüştürmekten sorumlu olan gözün arkasındaki ışığa duyarlı hücre tabakasıdır ve çalışmayan bir retina ile görmeniz mümkün değildir.

Verywell Health

Şu anda milyonlarca insan, onları görmekten mahrum eden retina hastalıklarıyla boğuşuyor. Araştırmacılar, insanların tekrar görebilmesi için yapay retina geliştirmiş olsa da elimizdeki çözüm tam olarak ideal değil, çünkü implantlar sert ve düz yapıda. Bundan dolayı bulanık ya da bozulmuş görüntü sağlıyorlar. Üstelik implantlar kırılgan olsa da bir şekilde çevresine, yani göz dokusuna zarar verebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Grafen, tüm benzersiz özellikleriyle daha iyi bir yapay retina yaratmamızı sağlayabilir. Texas Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesinden araştırmacılar; grafen, molibdenum disülfür (başka bir 2D malzeme), altın, alüminyum oksit ve silikon nitratın bir kombinasyonunu kullanarak, doğal bir retinanın mevcut modellerinden daha iyi bir yapay retina oluşturdular.

Laboratuvarda ve hayvanlarda yapılan çalışmalara dayanarak, araştırmacılar yapay retinalarının hem biyouyumlu olduğunu hem de insan gözünün özelliklerini taklit edebildiğini belirlediler. Üstelik doğal retinanın ölçülerine de daha iyi uyum sağlıyorlar. Araştırmacı Nanshu Lu bir basın açıklamasında şunları söylüyor:

Bu, yapay bir retinayı başarılı bir şekilde üretmek için az katmanlı grafen ve molibden disülfür kullanabileceğimizin ilk gösterimdir. Bu araştırma hâlâ başlangıç evresinde olsa da bu malzemelerin insanların tekrar görebilmesi için kullanılması çok heyecan verici bir başlangıçtır.

Araştırmacılar grafen içeren yapay retina ile ilgili araştırmalara devam ederse süper materyal görme engelli insanların tekrar görebilmesini sağlayabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • American Chemical Society. A New Generation Of Artificial Retinas Based On 2-D Materials. (20 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Phys | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 23:21:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12660

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. E. Palaz, et al. Grafenli Yapay Retinalar Görme Sorunlarını Çözebilir!. (16 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12660
Palaz, A. E., Kayalı, Ö. (2020, January 16). Grafenli Yapay Retinalar Görme Sorunlarını Çözebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12660
A. E. Palaz, et al. “Grafenli Yapay Retinalar Görme Sorunlarını Çözebilir!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 16 Jan. 2020, https://evrimagaci.org/s/12660.
Palaz, Ayşe Ege. Kayalı, Ögetay. “Grafenli Yapay Retinalar Görme Sorunlarını Çözebilir!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, January 16, 2020. https://evrimagaci.org/s/12660.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close