Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Göz Çukurlarımız, Diğer Kuyruksuz Maymunlara Göre Daha Geniş Bir Görüş Sağlıyor!

Göz Çukurlarımız, Diğer Kuyruksuz Maymunlara Göre Daha Geniş Bir Görüş Sağlıyor! Alix Minde/Corbis
2 dakika
786

Göz çukurlarımızın şekli, diğer kuyruksuz maymunlara göre kafamızı ve gözlerimizi daha az oynatarak daha fazla görüş elde etmemizi sağlamaktadır. Bu durum belki de, atalarımızın ormanlardan savanalara geçen yaşam alanlarıyla bağlantılı olabilir.

Primatların "öne bakan" gözleri vardır, insanlar da bu konuda istisna sayılmazlar. Caen'deki Fransız Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nden Eric Denion, eğer yakından bakarsak insanın gözlerinin farklı olduğunu görebileceğimizi söylemektedir.

Ne kadar farklı olduğumuzu çözebilmek için Denion'un ekibi 100 modern insan ile 120 kuyruksuz maymun (30'ar şempanze, gibon, orangutan ve goril) kafataslarını incelediler.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, insanların göz çukurlarının ya da orbitlerinin diğer kuyruksuz maymunlara nazaran yüksekliklerine kıyasla daha geniş olduğunu gördüler. Ayrıca, göz çukurunun en kenar kısmı (burundan uzak olan kenarı), diğer kuyruksuz maymunlara göre kafatasının daha geri kısmında konumlanmıştır. Bu da bizim gözlerimizi yan taraflara çevirdiğimizde, dış dünyanın görüntüsünü yanal biçimde elde ettiğimiz alanın daha geniş olmasını sağlamaktadır ve diğer kuyruksuz maymunların aksine bu görüşün kafatasındaki kemikler tarafından engellenmiyor olduğunu göstermektedir.

Dönen Gözler

2014 yılında Denion ve meslektaşları, kafamız sabitken sadece gözlerimizi oynatarak görüş alanımızı %50 artırdığımızı göstermişlerdir. Denion, sözü edilen özelliğin, öncül insanlar için yararlı olduğunu önermekte ve savanaları taramak istediklerinde, kafalarını yanlara çevirmekten daha hızlı ve enerji tasarrufu açısından yararlı olduğunu söylemektedir.

Oxford Üniversitesi'nden Robin Dunbar, bunun mantıklı olduğunu söylemekle birlikte "Çevreyi daha iyi taramayı sağlayan bir görüş kesinlikle yırtıcılardan korunmak konusunda avantaj sağlayabilir." diye ekliyor. Robin Dunbar şöyle diyor:

Ya da belki de kafatasımızda insan evrimi sürecinde gerçekleşen değişimlerin basit bir sonucu olarak ortaya çıkmış bir özelliktir. Örnek olarak, çiğnememizi sağlayan kaslarımız daha sert ve pişmemiş yemekleri çiğnemek zorunda olan uzak atalarımıza göre daha küçüktür, bu da kafatasımızın şeklini etkilemiştir. Gözlerimiz bu durumda belki de dolaylı bir sonuç olarak dışa çıkmıştır.

Fakat Dunbar, dolaylı bir şekilde gözlerimizin dışa çıkmasının tamamen şans eseri evrilmesini pek olası görmemektedir. Şöyle diyor:

Farkın önemi düşünüldüğünde, bu özelliğin uyumun bir sonucu olması gerekmektedir.

Denion'a göre, bir diğer alternatif de daha içe gömük bir göze sahip olma konusundaki, kuyruksuz maymunlarda görülen evrimsel baskının azalmasının gözlerimizin dışa çıkmaya başlamasına neden olabileceği fikridir. Ormanlarda, sürekli olarak, fark edilemeyen başıboş dalların gözlere zarar verme tehlikesi bulunmaktadır, bu yüzden diğer kuyruksuz maymunlar sakatlık riskinden dolayı gözlerinin daha derine yerleşmesi yönünde evrilmiş olabilirler. Fakat insanlar ormanları terk ettiğinde ise bu evrimsel seçilim baskısından kurtulmuş olabilirler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 16:00:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7046

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Barras, et al. Göz Çukurlarımız, Diğer Kuyruksuz Maymunlara Göre Daha Geniş Bir Görüş Sağlıyor!. (30 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7046
Barras, C., Özdoğan, K. T. (2015, June 30). Göz Çukurlarımız, Diğer Kuyruksuz Maymunlara Göre Daha Geniş Bir Görüş Sağlıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7046
C. Barras, et al. “Göz Çukurlarımız, Diğer Kuyruksuz Maymunlara Göre Daha Geniş Bir Görüş Sağlıyor!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan, Evrim Ağacı, 30 Jun. 2015, https://evrimagaci.org/s/7046.
Barras, Colin. Özdoğan, Kadir Toykan. “Göz Çukurlarımız, Diğer Kuyruksuz Maymunlara Göre Daha Geniş Bir Görüş Sağlıyor!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, June 30, 2015. https://evrimagaci.org/s/7046.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close