Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
Besin
Buzul
Nadir
Hamilelik
İnsanlar
Nükleotit
Kedigiller
Dilbilim
Ekoloji
Uyku
Mikrobiyoloji
Aşı
Kan Hastalıkları
Dna
Nöroloji
Canlılık Cansızlık
Anksiyete
Virüs
Yemek
Evrimsel Psikoloji
Grip
Mitler
Evrim Kuramı
Jeoloji
Solunum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Güncel Bilim Haberleri
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Ufuk Derin
4 saat önce
Washington'daki araştırmacılar, ana yıldızlarının ışığı tarafından gizlenen uzak gezegenleri görebilmeyi mümkün kılan yeni bir koronograf cihazı geliştirdiler. Arizona Üniversitesi'nden araştırma ekibi lideri Nico Deshler, ana yıldızlarından bir milyar kat daha sönük olabilen dünya benzeri gezegenleri gözlemlemek için tasarlanan bu cihazın, yıldız ışığını uzaklaştırarak gezegen ışığının görüntülenebilmesini sağladığını belirtti. Optica dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar, uzaysal mod ayırıcı kullanan bu koronografın, teleskopun çözünürlük sınırının normalde izin vereceğinden 50 kat daha yakın mesafelerdeki yapay gezegenlerin konumunu tespit edebildiğini gösterdiler. Araştırmacılar, bu yenilikçi teknolojinin gelecekteki NASA Yaşanabilir Dünyalar Gözlemevi gibi projelerde kullanılabileceğini ve yıldızlar arasında yaşam belirtilerini keşfetme potansiyeline sahip olduğunu vurguluyorlar.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gündem
Güncel Bilim Haberleri
Ufuk Derin
3 saat önce
Yeni bir fare çalışması, düzenleyici T hücrelerinin (Tregs) sadece dişilerde sinir hücrelerini etkileyerek belirli bir tür ağrıyı azalttığını gösteriyor. Araştırmacılar, meninksler içindeki Tregs'lerin enkephalin adı verilen ağrı bastırıcı moleküller salgılayarak sinir hücrelerindeki reseptörleri harekete geçirdiğini keşfettiler. Bu etkinin yalnızca dişi farelerde görülmesi kadın hormonlarının Tregs'lerin ağrı azaltıcı işlevlerini kontrol ettiğini düşündürüyor. Bilim insanları, bu keşfin özellikle kadınlarda daha yüksek oranda görülen ağrı durumları için yeni tedavilere yol açabileceğini umuyorlar.


Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
4 saat önce
Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar dört nesil boyunca 28 aile üyesinin genomunu analiz ederek, genetik mutasyonların oluşumu ve aktarımı hakkında önemli bulgular elde ettiler. Washington Üniversitesi'nden Profesör Evan E. Eichler liderliğindeki ekip, beş farklı ileri düzey dizileme teknolojisi kullanarak, genomun en mutasyona yatkın bölgelerini ve mutasyon oranlarını inceledi. Araştırmacılar, genomun farklı bölgelerinde mutasyon oranının 20 kattan fazla değişebildiğini ve her nesilde yaklaşık 98-206 yeni mutasyon oluştuğunu tespit ettiler. Bilim insanları, bu kapsamlı genom kaynağının gelecekteki genetik çalışmalar için önemli bir referans oluşturacağını ve yeni dizileme teknolojilerinin test edilmesine katkı sağlayacağını vurguluyorlar.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
4 saat önce
PNAS Nexus'ta yayınlanan yeni bir araştırma, iklim değişikliği haberlerinin ikna ediciliği konusunda beklentiler ile gerçek etkiler arasında önemli bir fark olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, iklim değişikliği savunucularının ve ılımlıların, şüphecilerin ikna edilemeyeceğine dair yaygın bir kötümserliğe sahip olduklarını, ancak deneysel sonuçların bunun aksini gösterdiğini tespit ettiler. Randomize deneyde, iklim değişikliği hakkındaki bilgilere maruz kalan şüphecilerin, beklentilerin aksine, iklim değişikliği inançlarında 0,2 standart sapmadan fazla olumlu bir değişim gösterdikleri gözlemlendi. Araştırma, şüphecilere yönelik kötümserliğin diyaloğu azalttığını vurgularken, tutum-davranış arasındaki boşluğun hâlâ sürdürülebilir iklim değişikliği yanıtı için bir zorluk olduğunu belirtiyor.



Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
9 saat önce
Bilim insanları, Arabidopsis thaliana bitkisinde, yalnızca döllenmiş yumurtaları besleyen ve tohum gelişimini düzenleyen daha önce bilinmeyen bir mekanizma keşfettiler. Araştırmacılar, floem adı verilen besin taşıma tüplerinin yumurtalara ulaştığı bölgede oluşan ve "kaloz kapısı" olarak adlandırılan bir yapının döllenme sonrasında açılarak besinlerin geçişine izin verdiğini tespit ettiler. Bu kapıyı açan AtBG_ppap enziminin aşırı ifade edilmesiyle Arabidopsis tohumları %17, pirinç taneleri ise %9 daha büyük hale geldi. Bilim insanları, bu keşfin soya, mısır ve buğday gibi birçok önemli tarım bitkisinde tohum boyutunu kontrol etmek için yeni bir yaklaşımın temelini attığını düşünüyorlar.


Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
12 saat önce
Tayvan'daki Penghu Kanalı'ndan çıkarılan esrarengiz bir çene kemiğinin protein analizi, bu fosilin bir Denisovan'a ait olduğunu doğruladı. Daha önce sadece Sibirya ve Tibet'in soğuk, yüksek rakımlı bölgelerinde bulunan Denisovan kalıntılarının aksine, bu keşif bu türün nemli, alçak rakımlı tropik bölgelerde de yaşayabildiğini gösteriyor. Araştırmacılar, analizin Y kromozomu proteini içerdiğini tespit ederek, fosilin bir erkeğe ait olduğunu belirlediler. Bilim insanları, bu keşfin müze koleksiyonlarındaki adlandırılmamış diğer potansiyel Denisovan kalıntılarının yeniden incelenmesini teşvik edeceğini düşünüyor.


Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close