Japon bilim insanı Prof. Teruhiko Wakayama, uzayda üreme yeteneğini araştırmak için Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) dondurularak kurutulmuş fare spermi üzerinde deneyler yapıyor. Çalışmanın amacı, uzay ortamının genetik materyal ve üreme süreçleri üzerindeki etkilerini anlamak.
Daha önceki deneylerde, dondurularak kurutulmuş fare spermlerinin uzayda 200 yıl boyunca dayanabileceği tespit edildi. Ancak bu süre yeterli görülmediği için yeni saklama yöntemleri geliştiriliyor. Wakayama, bu tür araştırmaların sadece insan üremesi değil, hayvanların da başka gezegenlere taşınması için kritik olduğunu belirtiyor.
NASA’nın Artemis programı ve SpaceX’in Mars misyonları gibi projelerle insanlık, Dünya dışında yaşam arayışını sürdürüyor. Ancak, uzayda sağlıklı bir şekilde üreme ve gelişim mümkün olmazsa, bu hedeflerin gerçekleşmesi zor görünüyor.
Çalışmalar, insanların ve diğer canlıların uzayın zorlu ortamında nasıl çoğalabileceğine dair önemli bilgiler sunmayı amaçlıyor. 2025 yılında Dünya’ya dönecek örnekler, insanlığın çok gezegenli bir tür olma yolundaki çabalarına ışık tutabilir.