Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Thomas Young, 10 Mayıs 1829'de öldü. Girişim deneyi ile de tanınan Young, optik, ışık, katı mekaniği, enerji, fizyoloji, dil, müzikal armoni ve Mısırbilim alanlarına önemli katkılarda bulunmuş İngiliz hazerfendir. Mısır hiyerogliflerinin, özellikle de Rosetta Taşı'nın deşifre edilmesinde etkili olmuştur.
Amerikalı bilgisayar bilimci Marvin Lee Minsky, 24 Ocak 2016'da öldü. Bilişsel sistemler ve yapay zeka alanında temel araştırmalar yürüten ve MIT Yapay Zeka Laboratuvarı'nın kurucu ortağı olan Minsky, makine öğrenimi ve bilgi işlem sistemleri üzerine çalıştı. Yapay zeka alanındaki teorik katkıları ve bilgisayar bilimine yön veren araştırmaları nedeniyle 1969'da Turing Ödülü'ne layık görüldü.
Alman asıllı Kanadalı fizikokimyacı John Charles Polanyi, 23 Ocak 1929'da doğdu. Kimyasal kinetik alanında çığır açan araştırmalar yapan ve özellikle moleküler hareketlerin dinamiği konusunda öncü çalışmalara imza atan bilim insanı, Toronto Üniversitesi'nde akademik çalışmalarını sürdürdü. Kimyasal kinetik alanındaki buluşlarıyla 1986'da Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Polanyi, Wolf Kimya Ödülü ve 33 fahri doktora dahil olmak üzere birçok prestijli ödüle layık görüldü.
Fizikçi, bilim tarihçisi ve bilgi bilimci Derek John de Solla Price, 22 Ocak 1922’de doğdu. Antikythera mekanizması, eski Yunan’a ait bir gezegen bilgisayarı üzerine yaptığı araştırmalar ve bilimsel yayınlarla ilgili niceliksel çalışmalarıyla tanındı. Bu katkıları, onu "bilimometrinin habercisi" olarak tanımlanmasına yol açtı.
Astrofizikçi Bengt Strömgren, 21 Ocak 1908’de doğdu. Uzaydaki gaz bulutlarının yapısı ve yıldızların iç yapısı üzerine çığır açıcı çalışmalar yapmış, iyonize hidrojenin belirgin bölgelerde toplandığını keşfetmiştir. 1951’de Yerkes ve McDonald Gözlemevleri’nin direktörü olan Strömgren, yıldız spektrumlarının ölçümünde fotoelektrik yöntemleri geliştirmiştir.
Biyokimyacı Konrad Emil Bloch, 21 Ocak 1912’de doğdu. Kolesterol ve yağ asidi metabolizmasının mekanizmaları ve düzenlenmesi üzerine yaptığı keşiflerle tanınan Bloch, 1964 yılında Feodor Lynen ile birlikte Fizyoloji veya Tıp Nobel Ödülü’nü kazanmıştır. Çalışmaları, biyokimya alanında önemli ilerlemelere öncülük etmiştir.
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
2024 yılında da Evrim Ağacı'nın bilim ailesinin bir parçası olmaya hazır mısınız?
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
2024 de Evrim Ağacı için yeniliklerle dolu bir yıl olacak. Türkiye'nin en güvenilir bilim platformunu daha da ileriye taşımak için sizin desteğinize ihtiyacımız var. Bu işi sadece bir hobi olarak yapmıyoruz; bu, bizim tek mesleğimiz ve yegâne görevimiz. Siz de 2024 yılında Evrim Ağacı'nın büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunarak bu yolculuğun bir parçası olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Yeterince gelişmiş bir teknoloji, sihirden ayırt edilemez.” Arthur C. Clarke
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).