Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
Kişilik
Çiçek
Ölüm
Farmakoloji
Film
Vejetaryen
Bilgi
Kuantum
Galaksi
Yılan
Uyku
Çeviri
Hücre Biyolojisi
Diş Hekimliği
Fosil
Vücut
Psikoterapi
Ölçüm
Venüs
Uzaylı
Hayatta Kalma
Virüsler
Ölümden Sonra Yaşam
Beyaz
Ekosistem
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Güncel Bilim Haberleri
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Ece Müker
Ece Müker
519K UP
17 Ağustos 2023
Rusya, 1976'dan bu yana gerçekleştirdiği ilk Ay göreviyle resmen Ay'a doğru yola çıktı. Rus devlet medyası kısa bir süre önce Luna-25 uzay aracı tarafından çekilen ve Dünya'yı uzakta küçük bir nokta olarak gösteren ilk görüntüleri paylaştı. Bir başka görüntüde ise Ay, uzayın enginliği ile çevrelenmiş, aynı derecede küçük bir nokta olarak görülüyor. Verilere göre, sonda Dünya'dan yaklaşık 309,999888 km uzaktaydı.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gündem
Güncel Bilim Haberleri
Ece Müker
Ece Müker
519K UP
6 saat önce
23 Haziran 2025’te Falcon-9 roketiyle fırlatılan The Exploration Company‘nin Nyx kapsülü, 166’dan fazla kişinin küllerini ve DNA örneklerini içeren tarihi bir görevle yörüngeye ulaştı. Kapsülde ayrıca Mars koşullarında kenevirin dayanıklılığını test etmek amacıyla kenevir bitkisi ve tohumları da yer aldı.

Ancak 24 Haziran’da planlanan iniş sırasında kapsülün paraşütleri açılmadı ve kapsül Pasifik Okyanusu’na çakılarak kayboldu. Şirket, LinkedIn üzerinden yaptığı açıklamada görevin yörüngeye çıkış, ayrılma, yeniden giriş ve kısa süreli iletişim açısından başarılı geçtiğini, ancak inişten dakikalar önce iletişimin tamamen kesildiğini bildirdi.

Görev, uzaya gönderilen ilk özel “anı kapsüllerinden” biri olarak tarihi öneme sahipti. Celestis firması, görevde hayatını kaybeden bireylerin ailelerine taziye mesajı yayımlayarak onların yakınlarının “Dünya yörüngesine ulaştıktan sonra okyanusta geleneksel bir şekilde sonsuzluğa uğurlandığını” ifade etti.

Nyx görevi ayrıca kenevirin mikro yerçekimi ortamındaki dayanıklılığı üzerine veri toplamayı da hedefliyordu. Bu kapsamda Mars’a yönelik tarımsal yaşam destek sistemlerine ışık tutması bekleniyordu.

İlk test uçuşlarıyla ISS ve alçak yörüngeye kargo taşıma hedefi olan Nyx kapsülünün, 2028’de ESA desteğiyle ISS’e resmi bir görev gerçekleştirmesi planlanıyor. Şirket, bu kaza sonrası teknolojik kazanımları koruyarak yeni testler için hazırlıklara devam ediyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
519K UP
6 saat önce
Sydney Üniversitesi araştırmacıları, fosil yakıtlara bağımlı geleneksel Haber-Bosch yöntemine sürdürülebilir bir alternatif geliştirdi: Yapay yıldırım ve plazma destekli elektroliz kullanılarak doğrudan havadan gaz formunda yeşil amonyak (NH₃) üretimi.

Araştırma, Angewandte Chemie International Edition dergisinde yayımlandı. Ekip, havadaki azot ve oksijen moleküllerini elektrikle uyararak plazma haline getirdi. Ardından bu moleküller, özel bir zar tabanlı elektrolizör sayesinde gaz formundaki amonyağa dönüştürüldü. Bu yöntem, önceki çalışmalarda elde edilen sıvı amonyuma kıyasla daha az enerji tüketiyor.

Yeni yöntem, desantralize (yerel) ve düşük maliyetli üretim olanakları sunarken, gübre üretimi, hidrojen taşımacılığı ve hatta karbonsuz yakıt alternatifi olarak amonyağın rolünü güçlendiriyor. Denizde taşımacılıktan enerji depolamaya kadar pek çok alanda büyük potansiyele sahip olan bu yöntem, karbon ayak izini önemli ölçüde azaltabilir.

Araştırmacılar şimdi bu yöntemin enerji verimliliğini artırmak ve endüstriyel ölçekte uygulanabilirliğini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
519K UP
1 gün önce
Bilim insanları, yetişkin insan beyninin yeni nöronlar üretebildiğine dair uzun süredir devam eden tartışmayı güçlü kanıtlarla sona erdirdi. Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü araştırmacıları, ileri RNA dizileme ve yapay zeka tekniklerini kullanarak, özellikle öğrenme, hafıza ve duygularla ilişkili olan hipokampusta yeni sinir hücrelerinin oluştuğunu gösterdi. 0-78 yaş aralığındaki 24 kişinin beyin dokuları üzerinde yapılan analizlerde, yetişkinlerde de kök hücrelerin ve yeni sinir hücrelerinin varlığı kanıtlandı. Bu bulgu, sinir plastisitesi, öğrenme kapasitesi ve nörolojik hastalıkların tedavi potansiyeli açısından umut veriyor.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
9
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
519K UP
1 gün önce
NASA destekli ATLAS teleskopu, 1 Temmuz 2025’te, Güneş Sistemi’ne yıldızlararası uzaydan gelen yeni bir kuyruklu yıldız keşfetti. Sagittarius (Yay) takımyıldızı yönünden gelen bu gök cismi, 3I/ATLAS olarak adlandırıldı. Şu anda yaklaşık 670 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Kuyruklu yıldızın keşfinden sonra, Haziran ortasına kadar uzanan “keşif öncesi” gözlemler dünya genelindeki teleskop arşivlerinden toplandı. 3I/ATLAS, 30 Ekim civarında Güneş’e en yakın geçişini yapacak ve Mars yörüngesinin biraz içinde, 1,4 astronomik birim (210 milyon km) mesafeye kadar yaklaşacak. Dünya için herhangi bir tehlike oluşturmuyor.

Astronomlar, 3I/ATLAS’ın büyüklüğü ve fiziksel özelliklerini araştırmaya devam ediyor. Bu kuyruklu yıldız, Eylül ayına kadar yer tabanlı teleskoplarla gözlemlenebilecek. Ekim sonunda Güneş’e çok yaklaşacağı için geçici olarak gözden kaybolacak, ancak Aralık başında tekrar görünmesi bekleniyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
519K UP
2 gün önce
Almanya’daki Neumark-Nord bölgesinde yapılan kazılarda, Neandertallerin 125.000 yıl önce büyük memeli kemiklerinden yağ çıkardığı tespit edildi. Bilim insanları, bu sürecin Neandertallerin ölümcül protein zehirlenmesi (ya da “tavşan açlığı”) riskinden korunmalarını sağladığını belirtiyor. Bu durum, fazla protein ama yetersiz yağ ve karbonhidrat tüketildiğinde ortaya çıkabiliyor.

Yeni yayınlanan Science dergisindeki çalışmaya göre, Neandertaller yalnızca iliği değil, kemiklerin kaynatılmasıyla elde edilen yağı da tüketiyordu. Bu işlem için kemikler önce kırılıyor, ardından küçük parçalara ayrılarak uzun süre kaynatılıyordu. Kazı alanında 2.000’den fazla kırık kemik bulundu. Kemiklerin çoğunun yüksek yağ içeren bölgelerden kırıldığı anlaşıldı.

Araştırmacılar, bu tür bir “kaynak yoğunlaştırma” yönteminin sanılandan çok daha erken başladığını ve modern insan davranışlarına şaşırtıcı benzerlikler taşıdığını vurguluyor. Bu bulgu, Neandertallerin sadece avlanma değil, gıda işleme, yağ depolama ve kaynakları optimize etme açısından da ileri becerilere sahip olduğunu gösteriyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
11
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close