Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Kediler sadece keyif göstermek için değil, çeşitli sebeplerle mırıldanırlar. Pek çok kedi sahibi mırıldamanın mutluluk belirtisi olduğunu düşünse de, araştırmalar bunun insan psikolojisini etkilemeye yönelik bir girişim olabileceğini öne sürüyor. Mırıldamanın biyolojik mekanizması ise pek net değil.
Acil durumlarda balıklar düzenli kuyruklar oluşturur. Tehlikeli durumlarda dar alanlardan tahliye edilirken, neon tetra balık sürüleri çarpışmamak veya hattı tıkamamak için sıraya girerler. Bilim insanları, bu davranışı balıkların, acil durumlarda bile sosyal kurallara uyma göstergesi olarak yorumluyor.
Bir kağıdın yalnızca 7 kez katlanabileceği yaygın bir mittir! 7 kattan daha fazla katlamak zor olsa da kağıdın kalınlığı, boyutu ve uygulanan kuvvet gibi faktörler göz önüne alındığında bu sınır aşmanız mümkündür. Örneğin, 2002'de bir lise öğrencisi, kullandığı formül ile tam kağıdı 12 kat katlayarak rekor kırdı.
Trivia kelimesi, Latince trivium kelimesinden gelir ve "üç yolun kesiştiği yer" anlamına gelir. Tri- (üç) ve via (yol) kelimelerinin birleşimiyle oluşan bu sözcük, halkın buluştuğu yerlerdeki sıradan konuşmalarla ilişkilendirildi. Bu nedenle trivialis (her yerde bulunan, sıradan) sıfatı ortaya çıktı ve zamanla trivia, "çerez bilgi" anlamını kazandı.
Nightmare (kâbus) kelimesi, night (gece) ve mare (boğulma hissine neden olan kötü ruh) kelimelerinin birleşiminden gelir. Orta Çağ'da bu ruhun insanları uykularında rahatsız ettiğine inanılırdı. 1300’lü yıllarda bu anlamda kullanılan kelimenin, 16. yüzyılda boğulma hissini tarif etmek için kullanıldığı görülmüştür. 1800'lerden itibaren "kötü rüya" ve “rahatsız edici deneyim” anlamlarını kazanmıştır.
Evrenin olası sonlarından biri Büyük Donma senaryosudur. Bu fikre göre Evren'deki her şey, bir müddet sonra bir ısı eşitliğine ulaşacaktır. Zamanla, tüm varlıkların ısısı eşitlenecek ve "ısı ölümü" denen senaryo gerçekleşmiş olacaktır. Maddeler arasında ısı ve dolayısıyla enerji transferi olamayacağı için, iş yapımı da imkânsız hale gelecektir ve böylece Evren, tamamen "donmuş" ve sıkıcı bir yapı haline dönüşecektir.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
1
0 Yorum
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Dış Sitelerde Paylaş
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Evrim Ağacı ile bilim dünyasında 2024'te de yeni keşiflere yelken açın!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
2024 yılında da Evrim Ağacı, bilimin ulaşmadığı hiçbir köşe bırakmamak için çalışmaya devam edecek. Ancak bu hedefe ulaşabilmek için sizin gibi bilimseverlerin desteğine ihtiyacımız var. Hiçbir dış kaynağın desteği olmadan, neredeyse tamamen sizlerin katkılarıyla yola devam ediyoruz. Siz de Türkiye'nin bilim alanında öncü olmasına yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Bilimle sihir yapabilirsiniz; ancak sihirle bilim yapamazsanız.” Erica Dunning
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).