Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
Hidrojen
İstanbul
Kütleçekimi
Besin Değeri
Evrim Ağacı
Albert Einstein
Küresel Isınma
Sosyal Mesafelendirme
Gen
Karanlık Madde
Mistisizm
Avrupa
Uzun
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Toplumsal Cinsiyet
Balık Çeşitliliği
İletişim
İfade
Kuantum
Araç
Acı
Koku
Evrenin Genişlemesi
Göğüs
Çocuklar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Güncel Bilim Haberleri
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Ufuk Derin
2 Ağustos
Yaşamın kökenleri hakkındaki gizemi çözmek için Münih'teki araştırmacılar, ilk RNA moleküllerinin ilkel çorbada nasıl stabilize olduğunu inceledi. Laboratuvar testlerinde, çift iplikli RNA'nın tek iplikli RNA'ya göre çok daha uzun süre stabil kaldığını ve katalitik aktivite için temel oluşturduğunu keşfettiler. Bu bulgu, RNA'nın nasıl hayatta kaldığını ve evrimleştiğini açıklayabilir, ayrıca protohücrelerin oluşumuna da ışık tutabilir. Araştırmacılar, bu çalışmanın yaşamın kökenine dair anlayışımızı geliştirirken, modern RNA teknolojilerine de katkı sağlayabileceğini vurguluyor.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gündem
Güncel Bilim Haberleri
Ece Müker
Ece Müker
523K UP
2 saat önce
CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda (LHC) yapılan LHCb deneyinde, bilim insanları ilk kez baryon parçacıklarında madde ve antimadde arasında davranış farkı (CP ihlali) gözlemledi. Bu keşif, evrende neden yalnızca madde kaldığı sorusuna ışık tutabilecek potansiyelde. Baryonlar; proton ve nötron gibi atom altı parçacıkları oluşturuyor. Deneyde, güzellik (beauty) kuarkı içeren baryonların, antimadde karşılıklarına göre farklı oranlarda bozunduğu tespit edildi.

Bu fark, Standart Model öngörüleriyle uyumlu olsa da, evrendeki madde-antimadde dengesizliğini açıklamak için yeni fizik ipuçları aranıyor. LHCb deneyinin ilerleyen yıllarda toplayacağı 30 kat daha fazla veri ile, bu küçük farkların ötesine geçilmesi ve yeni parçacıkların keşfi umut ediliyor.

4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
523K UP
2 saat önce
Utah’daki Lehi Antik Yaşam Müzesi'nde sergilenen, dünyada bulunan sadece dört ceratosaurus iskeletinden biri olan genç dinozor fosili, Sotheby’s New York müzayedesinde tam 30,5 milyon dolara satıldı. Altı metre boyunda ve 11 metre uzunluğundaki fosil, beklentilerin çok üzerinde bir fiyata alıcı buldu. Fosili müzeye getiren ve satış için her kemiği özel olarak monte eden Fossilogic şirketinin kurucusu Brock Sisson, elde edilen gelirin bir kısmını Utah’taki paleontoloji çalışmalarına yatırmayı planlıyor.

Fosil, 150 milyon yıl öncesine, Wyoming’deki Bone Cabin Quarry’e dayanıyor. Satış, dinozor fosilleri arasında şimdiye kadar gerçekleşen en pahalı üçüncü satış olarak kayıtlara geçti. Paleontolog James Kirkland ise, elde edilen gelirin bilimsel araştırmalara dönmesinin önemine vurgu yaptı.

2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
18 saat önce
Virüs avcısı kedi Pepper, yeni bir ortoreovirüs türünün keşfedilmesine öncülük etti. Pepper'ın avladığı farede bulunan virüs, Florida Üniversitesi'ndeki virologlarca incelendi. Bu virüs ailesinin bazı türleri insanlarda nadiren de olsa ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Keşif, ortoreovirüslerin potansiyel tehditlerini anlamak için daha fazla araştırma gerektiğini gösteriyor.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
523K UP
1 gün önce
ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), zamanı 19. ondalık basamağa kadar ölçebilen, şimdiye kadarki en doğru atomik saati geliştirdi. Yirmi yıllık çalışmanın ürünü olan bu alüminyum iyon saati, bir magnezyum iyonu ile eşleştirilerek “kuantum mantık spektroskopisi” sayesinde çalışıyor.

Bu yeni saat, önceki rekorun %41 üzerinde bir doğruluk ve 2,6 kat daha fazla kararlılıkla çalışıyor. Titanyum vakum haznesi, geliştirilmiş iyon tuzağı ve NIST’in en kararlı lazer sistemi sayesinde, ölçüm süresi haftalardan 1,5 güne düştü. Bu, saniyenin daha hassas tanımına, kuantum teknolojilerinin gelişimine ve yeni fizik yasalarının keşfine zemin hazırlıyor.

Araştırmanın ayrıntıları Physical Review Letters dergisinde yayımlandı.

7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
523K UP
1 gün önce
NASA’nın 2022’deki DART görevi, Dimorphos adlı asteroide kasıtlı çarpışmayla yön değiştirme başarısı göstermişti. Ancak 2025’te yayımlanan yeni bir araştırma, çarpışma sonrası oluşan enkazın beklenenden farklı davrandığını ortaya koydu. ESA’nın LICIACube aracıyla izlenen 104 büyük kaya, öngörülenden üç kat fazla momentumla ve düzensiz kümeler hâlinde hareket etti.

Bu bulgular, gelecekteki asteroit saptırma görevlerinde daha karmaşık fiziksel hesaplamaların gerekebileceğini gösteriyor. Uzmanlara göre, “kozmik bilardo” etkisi, yönlendirme başarısını riske atabilir.

Bazı enkaz parçalarının ileride Mars’a ya da Dünya atmosferine ulaşabileceği belirtiliyor. Yine de, araştırmacılar kinetik çarpıştırıcı yönteminin hâlâ en geçerli savunma stratejisi olduğunu vurguluyor. 2026’da Dimorphos’a ulaşacak ESA’nın Hera aracı, bu süreci daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.

3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close