Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
500 ATP Ödüllü Soru: Siz spini nasıl hayal ediyorsunuz? Hemen cevapla!
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
Dişler
Kemik
Komplo Teorisi
Pediatri
Hastalık Dağılımı
Facebook
Yumurta
Doğru
Karanlık Enerji
Mitler Ve Gerçekler
Karanlık Madde
Bitkiler
Hayvanlar
Burun
Uzay
Biliş
Mavi
Kilo
Kuyrukluyıldız
Yeşil
Tutarlılık
Olumsuz
Gebelik
Cinsellik
Homo Sapiens
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Bora Cüneyt Akçakın
8 Ağustos 2024
Her yıl Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan dönemde, Perseid meteoritlerinin Dünya atmosferine girmesi sonucu "Perseid Meteor Yağmuru" adı verilen oldukça yüksek görünürlüğe sahip bir meteor yağmuru gözlemlenir. Bu meteorlaritler, Güneş etrafında dönen ve izlediği yol Dünya'nın yörüngesi ile kesişen antik bir kuyruklu yıldızın, Dünya'nın yörüngesi üzerine bıraktığı küçük toz ve kaya parçalarıdır. Dünya her yıl, belirttiğim aylarda bu toz ve gaz bulutunun içinden geçer ve sonucunda Dünya'nın atmosferi ile karşılaşan meteoritler atmosferde yanarlar. Yani atmosferik giriş yaşarlar. 

Tabii bu giriş sahip olduğu yüksek hız sebebi ile "Alçak Dünya Yörüngesi" tipi girişlerden oldukça farklıdır. Mesela ADY'de bulunan bir meteorit veya bir uzay çöpü, Dünya atmosferine yaklaşık 20.000km/saat hız ile girerken, Perseid meteoritleri atmosfere yaklaşık 210.000km/saat hız ile girerler. Bu durum, Perseid meteorlarının bazen saniyeyle bile ölçülemeyecek kadar çok kısa süre görünmelerine sebep olur.
Fakat giriş esnasında aşırı yüksek sıcaklıklara çıktıkları için güçlü bir şekilde parlarlar ve hepimizin bildiği, muhtemelen hayatında en az bir kez gördüğü ve "yıldız kayması" olarak adlandırdığı(ki oldukça yanlış bir isimlendirme) fenomen meydana gelir. (Perseid Meteor Yağmuru sırasında saatte 60-70 tane görülebildiği için bu olaya "meteor yağmuru" denir.)

Görselde bulunduğumuz galaksi olan Samanyolu'nu ve yanında kadraja giren bir Perseid meteorunu görüyorsunuz. Tabii uzun pozlama çekim tekniği ve üzerinde biraz oynamam sebebi ile oldukça belirgin. Çıplak göz ile Samanyolu ve ortalama bir Perseid meteoru bu tip bir parlaklıkta gözükmüyor.
130 görüntülenme
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Onur Yılmaz
3 saat önce
Merhabalar ; Karadelikler ile ilgili bir tezimi sizlerle savunmak / Tartışmak istiyorum.
Bugün ana akım astrofizikteki "Kara delikler Hawking ışımasıyla buharlaşarak patlamak zorundadır" paradigmasına meydan okuyan, üzerine düşündüğüm bir tezi tartışmaya açmak istiyorum. Genel kanı, kara deliklerin kütle kaybederek bir gama ışını patlamasıyla yok olacağı yönünde olsa da; ben kara deliklerin
1
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Samet Mehmetli
Samet Mehmetli
104.8K UP
4 saat önce
Matematikle hobi olarak uğraşmak istiyorum lakin lise seviyesinde matematik biliyorum. Ne yapabilirim tavsiyeleriniz neler? Maddeler halinde yazarsanız sevinirim.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı
8 saat önce
Evrim Ağacı mağazamızın arka plan işleyişinde küçük ama önemli bir düzeltme yaptık.

• Bazı ürün seçeneklerinin ve tişört tasarımlarının sistemde tek bir ürün gibi listelenmesine yol açan teknik bir hatayı giderdik.
• Veri altyapımızı bu karmaşanın bir daha yaşanmasını kalıcı olarak engelleyecek şekilde güncelledik.

Kusursuz bir platform deneyimi sunmak için arka planda sistemlerimizi iyileştirmeye devam ediyoruz.
5
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sinan Ertaş
Sinan Ertaş
61.0K UP
9 saat önce
Reality=Difference
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sinan Ertaş
Sinan Ertaş
61.0K UP
9 saat önce
We only observe time through change. If nothing ever changed, time would be impossible to notice.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Büyük botanikçi Bichat'nın da dediği gibi, eğer ki herkes birebir aynı kalıptan çıkmış olsaydı, 'güzellik' diye bir şey var olmazdı. Eğer bütün kadınlarımız Venus de' Medici kadar güzel olsaydı, belki bir süre etkilenirdik; ancak kısa bir süre sonra gözlerimiz çeşit arardı. Ve çeşitliliği bulduğumuz anda, belirli özelliklerin, o anda var olan standartların ötesinde, birazcık daha abartılmasını görmek isterdik."
Charles Darwin
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)