Her yıl Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan dönemde, Perseid meteoritlerinin Dünya atmosferine girmesi sonucu "Perseid Meteor Yağmuru" adı verilen oldukça yüksek görünürlüğe sahip bir meteor yağmuru gözlemlenir. Bu meteorlaritler, Güneş etrafında dönen ve izlediği yol Dünya'nın yörüngesi ile kesişen antik bir kuyruklu yıldızın, Dünya'nın yörüngesi üzerine bıraktığı küçük toz ve kaya parçalarıdır. Dünya her yıl, belirttiğim aylarda bu toz ve gaz bulutunun içinden geçer ve sonucunda Dünya'nın atmosferi ile karşılaşan meteoritler atmosferde yanarlar. Yani atmosferik giriş yaşarlar.
Tabii bu giriş sahip olduğu yüksek hız sebebi ile "Alçak Dünya Yörüngesi" tipi girişlerden oldukça farklıdır. Mesela ADY'de bulunan bir meteorit veya bir uzay çöpü, Dünya atmosferine yaklaşık 20.000km/saat hız ile girerken, Perseid meteoritleri atmosfere yaklaşık 210.000km/saat hız ile girerler. Bu durum, Perseid meteorlarının bazen saniyeyle bile ölçülemeyecek kadar çok kısa süre görünmelerine sebep olur.
Fakat giriş esnasında aşırı yüksek sıcaklıklara çıktıkları için güçlü bir şekilde parlarlar ve hepimizin bildiği, muhtemelen hayatında en az bir kez gördüğü ve "yıldız kayması" olarak adlandırdığı(ki oldukça yanlış bir isimlendirme) fenomen meydana gelir. (Perseid Meteor Yağmuru sırasında saatte 60-70 tane görülebildiği için bu olaya "meteor yağmuru" denir.)
Görselde bulunduğumuz galaksi olan Samanyolu'nu ve yanında kadraja giren bir Perseid meteorunu görüyorsunuz. Tabii uzun pozlama çekim tekniği ve üzerinde biraz oynamam sebebi ile oldukça belirgin. Çıplak göz ile Samanyolu ve ortalama bir Perseid meteoru bu tip bir parlaklıkta gözükmüyor.