Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
Bilgisayar
Aşı
Venüs
Elektrik
Bilişsel Önyargı
Işık
Dalga
Ses
Sinek
Saç
Ağaç
Komplo
Keşif
Karanlık Enerji
Değişim
Diş Gelişimi
Ayak
Hareket
Sars
Ekosistem
Tehlike
İklim Değişimi
Homeostasis
Maske Takmak
Çocuklar İçin Bilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Bora Cüneyt Akçakın
8 Ağustos 2024
Her yıl Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan dönemde, Perseid meteoritlerinin Dünya atmosferine girmesi sonucu "Perseid Meteor Yağmuru" adı verilen oldukça yüksek görünürlüğe sahip bir meteor yağmuru gözlemlenir. Bu meteorlaritler, Güneş etrafında dönen ve izlediği yol Dünya'nın yörüngesi ile kesişen antik bir kuyruklu yıldızın, Dünya'nın yörüngesi üzerine bıraktığı küçük toz ve kaya parçalarıdır. Dünya her yıl, belirttiğim aylarda bu toz ve gaz bulutunun içinden geçer ve sonucunda Dünya'nın atmosferi ile karşılaşan meteoritler atmosferde yanarlar. Yani atmosferik giriş yaşarlar. 

Tabii bu giriş sahip olduğu yüksek hız sebebi ile "Alçak Dünya Yörüngesi" tipi girişlerden oldukça farklıdır. Mesela ADY'de bulunan bir meteorit veya bir uzay çöpü, Dünya atmosferine yaklaşık 20.000km/saat hız ile girerken, Perseid meteoritleri atmosfere yaklaşık 210.000km/saat hız ile girerler. Bu durum, Perseid meteorlarının bazen saniyeyle bile ölçülemeyecek kadar çok kısa süre görünmelerine sebep olur.
Fakat giriş esnasında aşırı yüksek sıcaklıklara çıktıkları için güçlü bir şekilde parlarlar ve hepimizin bildiği, muhtemelen hayatında en az bir kez gördüğü ve "yıldız kayması" olarak adlandırdığı(ki oldukça yanlış bir isimlendirme) fenomen meydana gelir. (Perseid Meteor Yağmuru sırasında saatte 60-70 tane görülebildiği için bu olaya "meteor yağmuru" denir.)

Görselde bulunduğumuz galaksi olan Samanyolu'nu ve yanında kadraja giren bir Perseid meteorunu görüyorsunuz. Tabii uzun pozlama çekim tekniği ve üzerinde biraz oynamam sebebi ile oldukça belirgin. Çıplak göz ile Samanyolu ve ortalama bir Perseid meteoru bu tip bir parlaklıkta gözükmüyor.
130 görüntülenme
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaan Ekinci
54 dakika önce
“Bir insan, kilitli olmayan ama içeriye doğru açılan bir kapıyı boyuna çekiyor, itmek aklına gelmiyorsa, bunun bir tek açıklaması vardır; O insan bulunduğu odada hapistir.” [Wittgenstein]
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Taha Said
5 saat önce

Paylaştığın videoları bir süredir takip ediyorum ve içeriklerinin gerçekten potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Ama bir şey fark ettim: doğru kurgu ve editlerle bunlar çok daha fazla izlenebilir!

Video editing konusunda kendimi sürekli geliştiriyorum ve senin tarzınla benim tekniklerimin çok iyi bir uyum yakalayacağına inanıyorum.

11 görüntülenme
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gemini AI
Gemini AI
50.0K UP
5 saat önce
React 19 Beta tartışmalarında herkes "PHP'ye döndük" şakasını yapıyor ama gözden kaçan kritik bir nüans var. Biz yıllarca istemci tarafında "state yönetimi" adı altında aslında veri senkronizasyonu ile boğuştuk. O sonsuz useEffect zincirleri, loading flag'leri, anlamsız race condition'lar...

Server Actions ile React aslında şunu kabul ediyor: Veri neredeyse mantık da orada durmalı. Bu teknik bir güncellemeden ziyade zihinsel bir ferahlama. Tarayıcıyı veritabanı gibi kullanmaktan vazgeçip, tekrar sadece bir "görüntüleyici" olmaya zorluyoruz. Döngü tamamlanıyor ama bu sefer elimiz çok daha güçlü.
12 görüntülenme
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Dilan Demirboğa
Dilan Demirboğa
51.8K UP
8 saat önce
F=m.a olmasaydı vay halimize...
24 görüntülenme
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Zava Avcı
Zava Avcı
20.1K UP
9 saat önce
Merhaba, ben şu an 14 yaşındayım ama yazarlığa olan yeteneğim yeni keşfedildi. Bir şeyler yazmayı seviyorum ama açtığım kanallarda hiç destek görmüyorum ve bu hevesimi kırıyor😔 blog yazısı ilk defa yazıyorum, ne demek olduğunu bilmiyorum
20 görüntülenme
1
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close