Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
Kişilik
Çiçek
Ölüm
Farmakoloji
Film
Vejetaryen
Bilgi
Kuantum
Galaksi
Yılan
Uyku
Çeviri
Hücre Biyolojisi
Diş Hekimliği
Fosil
Vücut
Psikoterapi
Ölçüm
Venüs
Uzaylı
Hayatta Kalma
Virüsler
Ölümden Sonra Yaşam
Beyaz
Ekosistem
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Ali Uğur
Ali Uğur
27K UP
7 Kasım 2022
"Gaia BH1" adı verilen bu kara delik yerküremize 1600 ışık yılı uzaklıkta. Aynı zamanda galaksimizdeki tespit edebildiğimiz ilk hareketsiz bir yıldız kütleli kara delik olma özelliğine sahip. Bu karadelik Yakınlığı sebebi ile adeta kozmik arka bahçemizde...
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mücahid Köse
10 dakika önce
Adaletin yaşadığı bir toplumda, geçmişin gölgesi bugünün ihlallerini örtemez; gerçek adalet, yalnızca teraziye konulanların ağırlığını dikkate alır. Aksi takdirde, adaletin gözleri bağlı değildir ve seçici bakıyor demektir. Adaletin seçici baktığı bir yerde, güven ve hakkaniyet hiçbir zaman yeşermez. Gerçek adalet, istisna tanımadığında yaşar; bir toplumu çürüten ise, adaletin seçici bir hafızaya dönüştüğü anlardır.

Nihayetinde adaletin terazisi eğilmeye başladığında, geçmişteki iyi niyetlerin veya nispi başarıların bu eğikliği düzeltmeye yetmeyeceği hatırda tutulmalıdır. Çünkü adaletin gözünün bağlı olması, onu geçmişin gölgelerinden de bugünün pragmatizminden de koruyabilmekle mümkündür. Aksi halde, adaletin sesi yankılanmaz; yankılanan yalnızca sessiz bir çelişkinin boşluğudur.

0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mücahid Köse
15 dakika önce
Adalet kavramının evrenselliği ve nesnelliği vurgulanırken, adaletin yalnızca belirli kişi, kurum veya gruplara göre değil; tüm durum ve aktörler için aynı standartta uygulanmasının gerekliliği özellikle dikkat çekicidir. Bu çerçevede, etik ve adalet değerlendirmelerinde geçmişteki olumlu eylemlerin veya karşılaştırmalı göreli üstünlüklerin bir ayrıcalık ya da mazeret teşkil etmemesi gerektiği de açıkça anlaşılmaktadır.

Bu doğrultuda, adaletin simgeleri ve kavramsal derinliği üzerine söylenen sözlerin uygulamada ne ölçüde karşılık bulduğunun da üzerinde durmak gerekir. Adaletin kimliklerden, geçmişlerden, önyargılardan ve karşılaştırmalardan bağımsız; yalnızca somut kanıtlara ve evrensel ilkelere yaslanması gerektiği sıkça hatırlatılır. Ancak kimi zaman, geçmişteki olumlu örneklerin veya görece daha kötü alternatiflerin varlığının, bugün karşı karşıya olunan açık etik sorunların üstünü örttüğü görülebilmektedir. Bir kurumun ya da kişinin geçmişte sergilediği olumlu tutumların, bugünkü etik ihlalleri mazur göstermesi veya eleştiriden bağışık hale getirmesi, adaletin ölçülülük ve tarafsızlık prensibiyle bağdaşmamaktadır. Gerçek adalet, ne ismin ağırlığına, ne geçmişteki iyiliklere, ne de çoğunluktan biraz daha iyi olmaya ayrıcalık tanımaz. Adaletin değerini belirleyen, herkese aynı standartta ve ayrıcalıksız uygulanmasıdır. 

Adaletin yalnızca isimlerde, heykellerde ve güzel sözlerde var olması, toplumsal vicdanı ve güveni canlı tutmaya yetmeyecektir. Adaletin ölçek değiştirdiği, standartların esnetildiği her durumda, simgeler ne kadar yüceltilirse yüceltilsin, hakikatte adaletin gözlerinin çoktan açıldığı ve terazinin çoktan dengesini kaybettiği unutulmamalıdır. Keza adaletin değeri, herkes için ve her durumda geçerli kılındığında anlam bulur; koşullara, kişilere ya da zamana göre eğilip bükülen bir adalet, adalet olmaktan çıkar.

Günün sonunda, adaletin gözleri her seferinde birileri için aralanıyorsa, elindeki terazi de hiçbir zaman dengeyi bulamaz. Adaletin terazisi eğildiğinde hiçbir toplum ya da topluluk, o terazinin gölgesinde huzur bulamaz. Evrim Ağacı da buna dahildir.

0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf Asaf Güven
4 saat önce
Fizik hocam emekli olmadan önce bana bir söz söylemişti "Hayat boş, doluluğu çıkardığın anlamlarda yatar." Kendisi herşeyden evet herşeyden anlam çıkaran ve her seferinde farklı bakış açısıyla yeni ablamlar üreten bir insandı. Kendisine teşekkür ediyorum. O zaman anladım hayatın aslında ne olduğunu; hayat, yaşamaktır. Ancak herşeye karşı yaşamaktan bahsetmiyorum, Nazım'ın da dediği gibi yaşamayı ciddiye alarak yaşayacaksın. Günlerden bir gün fizik hocam bana nasılsın diye sordu, "aynıyım her zaman ki gibi" dedim ve dönüp bana bakıp "Bir salise de bile sayılamayacak kadar atom değişirken, sen nasıl aynı kalmayı başarıyorsun?" O zaman anladım, değişim küçüktür.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf Sinan Yerli
6 saat önce
Kişinin gündelik hayatına devam ederken  farkındalığının giderek artması onu daha mutsuz kılan büyük birader gibi gelmeye başlıyor. Sanırım olgunlaşmak böyle bir şey  
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Muhammet Üzeyir Kaya
8 saat önce
Aslında öyle olmasını beklemediğimiz her şey öyle olur çünkü iradesi olan her beyin kendini en iyi hayatı yaşarken hayal eder.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close