Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Halo Etkisi, bir kişi veya şey hakkında tek bir özelliğe dayanarak genel bir yargıya varmamıza neden olan bilişsel bir yanılgıdır. Örneğin, güzel görünen birinin aynı zamanda zeki veya yetenekli olduğunu düşünmek, bu etkinin tipik bir örneğidir.
İngilizcedeki "Knock, knock! Who's there?" ("Tık tık! Kim o?") şakasını ilk kullanan kişi Shakespeare'dir! Macbeth'in 2. Perde, 3. Sahne'sinde, sarhoş kapıcı "Knock, knock! Who's there? … It’s a farmer that hanged himself on th’ expectation of plenty" diyerek bu mizahı edebiyata taşıdı. Ancak modern kelime oyunlu şakalar 1930'larda popüler hâle gelmiştir.
Telefonlarınızdaki lityum-iyon pillerin ismi, kimyasal bir süreçten gelir. Lityum atomunun sadece 3 elektronu vardır. Bunlardan 1'i dış kabukta yalnız kalır ve "kaçmak" ister. Kobalt gibi bir element (pil katodunda) bu elektronu çekerek lityumun iyonlaşmasını sağlar. Elektronlar, iletken teller üzerinden akarak telefonunuzu çalıştırır. İşte bu yüzden bu piller "lityum-iyon" adını alır.
İngilizcede "See you later, alligator!" (Tür: "Sonra görüşürüz, timsah!") şeklinde vedalaşmak, 1956'da Bill Haley & His Comets tarafından popüler hale getirilen bir rock 'n' roll şarkısından geliyor! Şarkı, aslen Bobby Charles'ın "Later, Alligator" (Tür: "Görüşürüz, Timsah") adlı blues parçasının yeniden yorumlanmış haliydi.
Yazılım dünyasında "Heisenbug" adı verilen gizemli hatalar vardır! Bu hatalar, incelenmeye çalışıldığında kaybolur veya davranışını değiştirir. Bu isim, fizikçi Werner Heisenberg'in "gözlemcinin sistemi etkilemesi" ilkesinden esinlenerek konulmuştur.
Stirling motorları, dıştan yanma ile çalışır. Alkol gibi bir yakıtın dışarıda ısıtılmasıyla gaz genleşir, pistonu iter; soğuyunca geri çekilir. Bu döngü sürekli tekrarlanır. İçten yanmalı motorlardan daha verimli ve sessiz olmasına rağmen, ısınması 15-20 saniye sürdüğü için "dur-kalk" trafiğine uygun değil. Büyük radyatör gereksinimi de pratik kullanımını sınırlar. Ancak sürekli çalışan sistemlerde (kriyojenik soğutma gibi) sessizce görev yapar.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Paylaşım Görseli Oluştur
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
2024 yılında bilime katkıda bulunmak için Evrim Ağacı'na katılın!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
Evrim Ağacı olarak, 2024 yılında da Türkiye'de bilim iletişimini daha da genişletmek istiyoruz. Ancak bu hedefe ulaşabilmek için sizin gibi bilimseverlerin maddi desteğine ihtiyacımız var. Reklamlar yeterli değil! Dolayısıyla sadece sizin katkılarınızla Türkiye'nin en büyük bilim platformunu daha da ileriye taşıyabiliriz. 2024 yılında da bize destek olarak bu yolculuğumuza ortak olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Şahsen, tek bir zeki insanın en keskin eleştirisini, milyonlarca kişiden oluşan akılsız bir kitlenin onayına tercih ederim.” Johannes Kepler
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).